Samfund

Dit pølseskind har været en tur i Kina, men det kan slutte nu - takket være denne mand

Robotterne kan blive gavnlige følgesvende på det grønne område, lyder det fra fagperson.

Det er de færreste, der ved det, men en medisterpølse har ofte været på rundrejse i et halvt år, inden den lander på tallerkenen i Danmark.

Hvert år bliver omkring 200 millioner grisetarme sendt fra Europa til Kina. Her bliver tarmene saltet, formet og pakket af kineserne, inden de igen vender snuden tilbage til slagterierne.

En dansk opfindelse skal nu gøre en ende på tarmenes rejsecirkus. 73-årige Jan Pedersen har nemlig opfundet en særlig robot, der vil kunne klare arbejdet helt selv – uden kinesernes hjælp.

- Den er helt garanteret unik. Der findes ikke noget andet alternativ end at sende tarmene hele vejen til Kina, fortæller Jan Pedersen til TV 2.

- En 'win-win' situation

Opfindelsen vil have stor gavn for de europæiske slagterier.

Robotten vil spare omkostninger for op til 65-70 procent. Det er nemlig dyrt, at sende grisetarmene om på den anden side af kloden - og tilbage igen.

Derudover vil robotten ifølge Jan Pedersen kunne erstatte hele 16 arbejdere i produktionen.

- Der er mange, der har forsøgt sig med lignende løsninger. Men på et eller andet tidspunkt kommer der et gennembrud. Og her kunne det jo være Jans robot, der kommer med et gennembrud, siger Søren Peter Hansen, der er faglig leder hos Teknologisk Institut i Odense.

Klimagevinst

Robotten kan ikke kun spare på rede penge. Den er også en gevinst for hele verdens klimakonto.

Ifølge nye beregninger Syddansk Universitet på baggrund af udenlandske rapporter vil pølserobotten spare miljøet for, hvad der svarer til forureningen fra 4,1 millioner biler på de europæiske veje om året.

Mange mennesker er bange for robotter, fordi vi ser så mange science fictions film, hvor robotterne er de onde.

Søren Peter Hansen, faglig leder

- Jeg ser det som en win-win-situation. Vi kan hjælpe med at få produceret en masse varer til pølsefabrikkerne billigere, mens vi kan spare en anseelig mængde på klimaaftrykket. Det er en helt anden verden. Det er rigtig stort, siger Jan Pedersen.

Præcisionsarbejde

Slagterierne har i produktion af pølser et stort øje for at sikre den rette størrelse og diameter på pølserne. I dag er nemlig omkring 7000 kinesere, der klarer arbejdet med at måle og sortere de tilsendte naturtarme fra Europa.

Maskinen ’Selectica’ kan automatisk måle diameteren på tarmens størrelse ved hjælp af vand. Målingen vil derfor svare til, hvis der kommer fars i, forklarer Jan Pedersen.

Derefter tjekker maskinen, hvornår det er bedst og økonomisk at skære i tarmen til.

- Jeg tør ikke helt garantere for farsen, der kommer deri. Men jeg kan i hvert fald garantere, at den tarm, som slagterierne får, er målt fra ende til anden, siger Jan Pedersen.

Tid til tanker

Hele sit liv har Jan Pedersen selv arbejdet inden for slagteribranchen, hvor han i 20 år har drevet sin egen virksomhed i Polen.

For to år siden meldte pensionisttilværelsen derfor sin ankomst. Livet som pensionist i Odense gav derfor tid til tanker. Og de tanker fik ham senere tilbage i arbejdstøjet.

- Jeg synes, at min branche har gjort det for nemt bare at sende det til Kina. Jeg stillede mig selv spørgsmålet om, hvorfor man ikke har udviklet noget for lang tiden siden, siger Jan Pedersen.

Ideen til produktet har også fået Jan Pedersen til at rive sig i håret. Ligesom ham har andre virksomheder i både Danmark og Holland også forsøgt at finde på selvsamme løsning – men uden held.

For nylig er Jans Pedersens startup-virksomhed Proxima Centauri sågar blevet udvalgt som én blandt 10 europæiske robotvirksomheder i EU’s store acceleratorprogram RobotUnion.

Førende robotnation

For når det kommer til robotindustrien er Danmark også blandt verdens førende: En pengemaskine, der omsætter for 18 milliarder kroner.

Robotteknologien opfylder derfor også en større rolle i hverdagen. Robotterne bliver vores ledsager på flere arbejdspladser, mens de samtidig sniger sig ind i hjemmet med både robotstøvsugere- og plæneklippere.

- Mange mennesker er bange for robotter, fordi vi ser så mange science fictions film, hvor robotterne er de onde. Men jeg tror, at de vil kunne komme til at hjælpe os mennesker rigtig meget, siger Søren Peter Hansen.

For selvom robotterne kan skabe bekymring blandt befolkningen, så mener Søren Peter Hansen, at vi ligesom Jan Pedersens opfindelse skal se robotter som gavnlig for det grønne område.

- Det er på tide, at robotterne hjælper os på den grønne dagsorden. Jeg tror, at de her kan blive vores følgesvende på rigtig mange områder.