Samfund

14-årige Mint tilbage i Danmark, men det er kun på lånt tid

Regeringen forventer, at ny lov er på plads fra årsskiftet, så udviste Mint og andre børn i samme situation kan få lov at blive i Danmark.

Klokken lidt i otte tirsdag morgen landede flyet fra Bangkok i Københavns Lufthavn.

Om bord var 14-årige Atcharapan Mint Yaungyai - eller bare Mint - som dermed igen kunne sætte fødderne på dansk jord og blive genforenet med sin familie.

For præcist ét år og syv dage siden blev hun udvist af Danmark og sendt tilbage til fødelandet Thailand, selv om hun gik i dansk skole og talte dansk.

Hendes mor rejste med hende tilbage til Thailand, mens hendes danske papfar og lillebror blev i Danmark.

Nu er Mint tilbage på et tre måneders turistvisum, men håbet er, at politikerne overholder deres valgløfter, så hun får en opholdstilladelse, inden det midlertidige visum udløber 18. januar.

Allerede på mandag starter hun i sin gamle skole, Hastrupskolen i Køge.

- Jeg er rigtig glad for at kunne være sammen med min familie igen og at kunne mødes med mine venner og lærere. Det bliver sjovt, og jeg glæder mig til at gå i min gamle skole, fortæller en tydeligvis glad Mint, da TV 2 møder familien hjemme i Køge.

Et hårdt år

Mints værelse i hjemmet stod klar til hende, da hun tirsdag formiddag kom hjem efter at have været væk i et år.

Hendes papfar, Frank Thøgersen, har hele tiden fastholdt håbet om, at Mint ville få lov at komme tilbage, så han var naturligvis lykkelig over at se den nu 14-pige tilbage på dansk jord.

- Det er helt fantastisk. Det er en glædens dag, jeg kunne ikke sove i nat af bare glæde, fortæller han til TV 2.

Mens Mint måtte rejse tilbage til Thailand med sin mor, har han været alene med sin treårige søn, Mints halvbror Malick.

- Det er et år, jeg ikke håber, at jeg eller nogen andre nogensinde skal opleve. For det har været hårdt at skulle jonglere mellem at være alenefar og samtidig at skulle tale med sin familie små 10.000 kilometer væk, samtidig med at jeg skulle passe et arbejde.

Lovændring på vej

Det var i oktober sidste år, at Mint blev udvist til Thailand. Hun fik afslag på sin ansøgning om opholdstilladelse, da Udlændingenævnet vurderede, at hun ikke var "integrerbar".

Derfor måtte den dengang 13-årige pige forlade sine venner og sin danske papfar og lillebror og rejse til Thailand sammen med sin thailandske mor, Ratree.

Sagen fik stor politisk opmærksomhed, og flere partier har siden kæmpet for at få ændret loven, så Mint og mange børn i samme situation ikke skal forlade landet.

Lovændringen betyder, at man nu skal søge om familiesammenføring med sit barn inden for tre måneder, og at myndighederne modsat i dag ikke skal vurdere, om børnene kan integreres i det danske samfund.

- Det er en regel, som ingen af os rigtig kunne forklare, hvordan fungerede. Derfor er det også politisk umuligt at forsvare, og derfor vil vi fjerne den regel, siger udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) til TV 2.

Derudover får Mint og 69 andre børn lov til at søge om familiesammenføring på ny efter de nye regler.

Minister: Ikke en køn proces

Meldingen fra ministeren er tirsdag, at lovforslaget ventes fremsat i slutningen af måneden, så det efter planen kan træde i kraft fra 1. januar, hvis der er opbakning i Folketinget.

- Det vil betyde, at Mint og alle de mange børn, der har fået afslag, vil kunne søge på de nye regler straks i det nye år. Så har vi forhåbentlig fået løst det her problem, som ikke har været en køn proces, siger Mattias Tesfaye.

Og den udmelding vækker glæde i hjemmet i Køge.

- Det vil være som topgevinsten i lotto for vores lille familie. Jeg får kuldegysninger bare af at tænke på, at der på et tidspunkt kommer et opholdskort og et sygesikringsbevis med dansk cpr-nummer og Mints navn på, siger Frank Thøgersen til TV 2.