Samfund

Regering vil frakende fremmedkrigere dobbelt statsborgerskab

Regeringen vil forhindre fremmedkrigere i at vende tilbage til Danmark.

Regeringen vil frakende fremmedkrigere med dobbelt statsborgerskab deres danske statsborgerskab. Forslaget skal hastebehandles i Folketinget. Det oplyser Statsministeriet i en pressemeddelelse.

Forslaget vil gøre det muligt for Danmark at tage det danske pas fra personer, mens de er i udlandet.

Forslaget kommer oven på den seneste udvikling i den nordlige del af Syrien. I sidste uge gik Tyrkiet til angreb på kurdiske styrker.

I området er en række lejre med folk fra bevægelsen Islamisk Stat (IS). Efter den tyrkiske offensiv er der frygt for, at folk fra IS slipper væk fra lejrene.

- Der er risiko for, at de kurdisk kontrollerede IS-lejre i grænseområdet bryder sammen, og at fremmedkrigere med dansk statsborgerskab søger mod Danmark, siger statsminister Mette Frederiksen (S).

Børn under 18 år ikke omfattet

Forslaget gælder kun personer, der har dobbelt statsborgerskab. Det vil dermed ikke gælde personer, der kun har det danske pas.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) vil ikke oplyse, hvor mange der forventes at blive ramt af forslaget.

- Vi frygter, at nogle fremmedkrigere med dansk pas rejser til Danmark, og det vil udgøre en trussel for den danske befolkning. Derfor vil vi forhindre, at de kommer, siger ministeren til Ritzau.

Af udkastet til lovforslaget, som mandag er sendt i høring fremgår det desuden, at frakendelsen alene har virkning for den person, "som har udvist en handlemåde, som er til alvorlig skade for Danmarks vitale interesser."

Eventuelle børn under 18 år, som har fået dansk indfødsret gennem den pågældende, vil derfor ikke være omfattet af frakendelsen, lyder det.

Enhedslisten er imod: - Det er langt ude

Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Nye Borgerlige, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance har tilkendegivet at de bakker op om hastebehandlingen af lovforslaget.

Enhedslisten er imod lovforslaget, og til Berlingske kalder udlændingeordfører Rosa Lund det for "absurd", at regeringen vil hastebehandle en lov om at fratage passet, mens den er tilbageholdene i hjælpen til kurderne, der er under angreb i Syrien.

- Det er sgu da langt ude. Derfor bakker vi ikke op om det. Hverken om lovforslaget eller om hastebehandlingen. Du må gerne skrive med Caps Lock, hvor langt ude, jeg synes, det her er.