Samfund

Hundredevis af kæmpe tun springer rundt i Øresund

Ingen er helt sikre på hvorfor, men bestanden af kæmpe-tun i Øresund er den største nogensinde.

Store mængder kæmpe tun på mellem 200 og 400 kilo er blevet set springe og og ned i vandet i Øresund. De store fisk er ikke helt fremmede i danske farvande, men så store stimer på denne årstid er aldrig set før.

tunen

Tunen er en rovfisk på op til 280 cm, der lever af forskellige stimefisk, som jages samtidig af flere tunfisk ved at presse stimerne op mod overfladen.

 Den er blank med blågrønne sider, blåsort ryg og sølvfarvet bug, og den lever i stimer på åbent vand fra overfladen og ned til cirka 100 meters dybde.

Tunen lever i forholdsvis lunt vand og findes sjældent i Danmark og normalt kun om sommeren. Tidligere var antallet af tun i de danske farvande væsentligt større end i dag. Overfiskning har gjort, at tunen nu er sjælden i Danmark.

Ifølge museumschef ved Øresundsakvariet Jesper Peder Jeppesen, er de mange kæmpefisk resultatet af flere års stigning i bestanden.

- Det er 55 år siden, at vi har set noget lignende. Men i de sidste tre år har bestanden bygget sig selv op, og i år kulminerer det. Det er virkelig utroligt, siger han.

Jesper Peder Jeppesen fortæller, at ingen er helt sikre på, hvorfor de mange store rovfisk har bevæget sig ind i danske farvande. Men det er sandsynligvis forbundet med mængden af byttedyr.

- Bestanden af store tun herfra og ned til middelhavet er stigende, og samtidig har vi store forekomster af makrel og sild, der søger ind i danske farvande. Og dét går tunen meget målrettet efter, forklarer han.

Det anslås, at der lige nu er mellem 100 og 500 store tun i Øresund.

Tunen kan ikke styre sin egen krop

På internettet florerer flere videoer, der viser de store dyr, der kaster sig ud af vandet for at lande pladask på siden igen – og det er ifølge museumschefen en del af tunens jagt.

Han forklarer, at de store fisk jager i stimer på mellem fem og 15 ved at presse deres byttedyr op mod overfladen for på den måde at trænge dem op i en krog. Og det gør den med en sådan fart, at det kan være svært at stoppe igen.

- De har så meget fart på, at de kaster sig ud af vandet. De kan svømme 60 til 80 kilometer i timen, når de angriber, og kan simpelthen ikke styre egen krop, fortæller Jesper Peder Jeppesen.

Kan spottes ud for Helsingør

Fordi Danmark hverken har en erhvervs- eller lystfiskerkvote til at fange tun, er det strafbart at fange fiskene. Men vil man alligevel ud at se de enorme fisk er der ifølge museumsinspektøren rig mulighed for det i løbet af de næste par uger.

- De har været her i to måneder nu, men lige så snart vandtemperaturen kommer væsentligt under 10 grader, så søger de ned mod middelhavet, hvor vandet er nogenlunde varmt, siger Jesper Peder Jeppesen.

Han forklarer, at hvis man i egen båd vil ud at lede efter tunene, er chancerne bedst fra indsnævringen mellem Helsingør og Helsingborg og op til Hornbæk plantage.