Samfund

Stor sølvskat fundet i Vejle

Skatten blev fundet, efter flere borgere havde fortalt om møntfund fra samme sted.

Mindst 800 mønter fra omkring år 1400 er blevet fundet i en skrænt i det nordlige Vejle.

Det oplyser VejleMuseerne.

Udover de 800 mønter er der også blevet bragt en stor jordklump fra findestedet til konservering. De foreløbige undersøgelser af jordklumpen viser, at den mindst gemmer på yderligere 50 mønter.

Mønterne består af 80 procent sølv, 20 procent kobber og vejer cirka et gram stykket.

En hurtig overslagsberegning viser, at mønterne repræsenterer en samtidsværdi svarende til ti køer. Dermed er der tale om en mindre formue, der kunne have brødfødt en bondefamilie i mere end et år.

Adrenalinen begyndte at køre

Det var arkæolog Kasper Terp Høgsberg, der fandt sølvskatten 30. september.

Fundet skete, efter at der for tredje år i træk blev indleveret løse mønter fra samme sted på Uhrhøj Bakke få meter fra en cykelsti.

Kasper Terp Høgsberg tog en metaldetektor med ud til stedet og gik i gang med at lede. Hurtigt fik han et kraftigt signal.

- Adrenalinen begyndte at køre, og der gik lidt skattejagt i den. Jeg ville finde ud af, hvor det hele var gravet ned, fortæller han til TV 2.

Kommer ikke til at ske igen

Da Kasper Terp Høgsberg havde lokaliseret stedet, hvor der kom stærkest signal, begyndte udgravningerne. Her fandt han en sæk med mønter og en krukke, der engang blev gravet ned i skrænten.

- Jeg troede, at jeg skulle finde en tabt pung med 20 mønter langs en vej, men det blev bare ved og ved, indtil jeg til sidst havde flere hundrede mønter i fundposerne. Det er once in a lifetime. Det kommer ikke til at ske igen for mig, siger Kasper Terp Høgsberg.

I skolernes efterårsferie vil mønterne fra Uhrhøj-skatten blive udstillet på Kulturmuseet Spinderihallerne i Vejle.