Regeringen vil øge straffen for sprængninger

Foretager man en eksplosion mod en offentlig bygning, skal det betragtes som et angreb mod staten, lyder det.

Straffen for at foretage sprængninger skal skærpes.

Det foreslår regeringen i sin trygheds- og sikkerhedspakke, som justitsminister Nick Hækkerup præsenterer på Københavns Politigård torsdag.

Udspillet kommer efter en sommer, hvor både Skattestyrelsen på Østerbro og nærpolitistationen på Nørrebro blev ramt af eksplosioner, og hvor der i øvrigt har været 13 sprængninger siden februar i Storkøbenhavn.

Fra 12 til 18 års fængsel

Et af punkterne i forslaget er, at det i fremtiden skal betragtes som et angreb mod staten, hvis man foretager en sprængning ved en offentlig bygning.

Regeringen vil hæve strafferammen, så man kan ryge op til 18 år i fængsel for at foretage en sprængning ved en offentlig bygning. I dag straffes man med op til 12 års fængsel for en sådan forbrydelse.

Straffen for at besidde eksplosivstoffer på offentlige steder skal også hæves. Ifølge udspillet kan man komme i fængsel i op til fire år, første gang man bliver taget med materialet. Straffen vil derefter hæves, hvis det sker flere gange.

- Vi skal sende et meget klart signal til de kriminelle om, at det koster dyrt, hvis man kaster sig ud i den form for kriminalitet, lyder det blandt andet i et skriftligt citat fra justitsminister Nick Hækkerup (S).

"Massivt" øget overvågning

Efter først eksplosionen ved Skat og senere ved nærpolitiet annoncerede statsminister Mette Frederiksen og Nick Hækkerup flere tiltag. Det er dem, der nu præsenteres i regeringens trygheds- og sikkerhedspakke.

Onsdag kunne Berlingske fortælle, at Mette Frederiksen lægger op til en ”massivt” øget overvågning i det danske samfund. Det blev mødt med hård kritik fra særligt Radikale Venstre og Enhedslisten, mens Folketingets øvrige partier var mere positive.

Ifølge TV 2s politiske analytiker Peter Lautrup-Larsen skal regeringen hente sit flertal til tryghedspakken i den blå lejr.

- Måske ikke i den fasttømrede udgave, man nogle gange ser. Jeg tror eksempelvis, at Liberal Alliance vil stå af i forhold til øget overvågning, men det bliver den vej over, et flertal skal findes. Det bliver nogenlunde det samme flertal, som står bag den stramme udlændingepolitik, siger Peter Lautrup-Larsen.