Børn fik nok af forældrenes mobiler og lavede seks regler

Hvad hører børn egentlig, når du afviser dem? Læs psykologs forklaring nederst i artiklen, og se børnenes tegninger af fraværende forældre på mobilen.

Fraværende forældre, der ikke kan holde blikket og fingrene fra mobiltelefonen under aftensmaden, midt i filmhyggen eller på stranden under sommerferien.

Det er blot nogle af de situationer, som børn i 3.D på Fynslundskolen i Jordrup udenfor Kolding har lavet tegninger af.

Det er helt vildt, at man så ikke kan høre, hvad ens børn siger

Frederik Dall Collatz

Under temaet 'Børnenes Danmark' sætter TV 2 i denne uge fokus på emner, der optager børnene - og et af de emner er, at børnene savner nærværende forældre. I 3.D. føler børnene, at deres forældre ikke lægger mærke til dem, fordi mobiltelefonen hele tiden stjæler opmærksomheden.

Eller som det lyder fra Frederik Dall Collatz:

- Når de sidder med deres telefon, er det lidt, som om de ikke lægger mærke til en. Og man bliver sådan lidt indeni, når de ikke gider snakke med en. Det er mærkeligt, når de sidder på de sociale medier - det er helt vildt, at man så ikke kan høre, hvad ens børn siger.

Klassen lavede seks regler om forældres mobiler

Børnenes mobilregler

Forældrene bør lægge telefonen fra sig:

  1. Når vi spiser
  2. Når jeg kommer hjem fra skole og en time frem
  3. Når jeg laver lektier
  4. Når vi ser film/tv i fællesskab
  5. Når jeg læser læselektier
  6. Lige efter aftensmaden

Smilla Augusta Munk Hindbo har også oplevet, at mobiltelefonen under en hyggestund stjal opmærksomheden.

- Mig og min far skulle lave noget mad, og så spurgte jeg, hvor mange avokadoer der skulle i, og han svarede mig ikke første gang. Heller ikke anden gang. Men så svarede han mig. Jeg blev ked af det og trist, fordi han ikke gad svare mig. Det fik mig til at føle, at han ikke lagde mærke til mig, fortæller hun.

Smilla Augusta Munk Hindbo læser de seks regler, som 3.D på Fynslundskolen i Jordrup lavede i foråret, op. Video: Natali Braagaard

Det er blandt andet en situation som denne, der for seks måneder siden fik klassen, der dengang var en 2. klasse, til at lave et opråb med seks punkter til deres forældre om deres brug af mobiltelefonen.

- Når man skal koge pasta, svarer de første gang

TV 2 har besøgt klassen for at høre, om opråbet fik deres forældre til at lægge mobiltelefonen fra sig.

- Når vi kommer hjem fra skole, og de er hjemme, så spørger de altid lige, om vi har haft en god dag eller noget i stedet for at sidde og se på mobilen. Man bliver glad, når man lige taler med dem, når man kommer hjem, siger Smilla Augusta Munk Hindbo.

- Jeg skriver lige, siger Albertes mor, da de sidder og spiser morgenmad.
- Jeg skriver lige, siger Albertes mor, da de sidder og spiser morgenmad. Foto: TV 2

- Når vi står og laver mad og sådan noget, så bruger de dem (mobiltelefonerne, red.) ikke så meget mere. Det er godt, at vi har lavet dem (reglerne, red.). Nu føler jeg, det er lidt mere hyggeligt, når vi laver mad. Hvis man skal koge noget pasta, så svarer de én første gang, så man ikke skal sige det flere gange, siger Frederik Dall Collatz.

- De er blevet lidt bedre til at lægge deres mobiltelefoner væk, siger Oscar Grønhøj Vestergaard.

Alligevel har de fleste af børnene eksempler på, at mobiltelefonen inden for det sidste halve år har stjålet opmærksomheden - det har børnene lavet disse tegninger af:

Flere unge oplever ensomhed

Ifølge børnepsykolog Margrethe Brun Hansen er der god grund til at tage børnenes oplevelse af manglende nærvær og forældrenes fravær alvorligt.

Hun har gennem de seneste år i sin praksis oplevet en ny tendens: At flere i 20-årsalderen oplever ensomhed og mangel på fortrolighed.

- Når jeg spørger ind til deres barndom, fortæller mange af dem, at de har manglet nærhed og fortrolighed med deres forældre. Når de gerne ville tale med deres forældre, har de oplevet at blive afbrudt, eller at forældrene ”lige skulle” et eller andet, siger Margrethe Brun Hansen.

Margrethe Brun Hansen forklarer herunder, hvad børn hører, når forældrene for eksempel siger ”jeg skal bare lige” eller er optaget med mobiltelefonen:

Børnepsykolog: - Dét hører børn, når du afviser dem

Hvorfor er relationer afgørende?

Hvad signalerer ”jeg skal bare lige”?

Hvad hører psykologen, børnene sige?

Hvordan sætter man børnene i første række?

Mit barn gider ikke samvær – hvad gør jeg?

Hvordan gør børn opmærksom på sig selv?

Hvornår har børn fået nok opmærksom?

Hvilke konsekvenser kan manglende nærvær have?

Giver curlingforældre nok nærvær?

TV 2 har hele ugen sat fokus på 'Børnenes Danmark'.