Samfund

Henvendelser til BørneTelefonen om digitale seksuelle krænkelser i voldsom vækst

Forældre skal i højere grad tage stilling til og blande sig i deres børns digitale liv, lyder opfordring fra Børns Vilkår.

- For cirka et år siden sendte jeg et nude (et nøgenbillede, red.) til en dreng - jeg ved ikke helt, hvorfor jeg gjorde det. Han havde så taget screen (et skærmbillede, red.), uden jeg vidste det, og han har vist det til sine venner, som desværre går på min skole. De gør tit grin af mig og fortæller det til alle.

Sådan skriver en 14-årig pige til BørneTelefonens brevkasse, hvor børn kan henvende sig anonymt og få rådgivning.

Jeg synes, det var min fejl og skyld, og jeg har virkelig følt mig ”luder-agtig"

Anonym pige i brev til BørneTelefonen

Under temaet 'Børnenes Danmark' sætter TV 2 i denne uge fokus på emner, der optager børnene - og den 14-årige pige er langt fra den eneste, der har oplevet digitale seksuelle krænkelser. For antallet af henvendelser til BørneTelefonen fra børn om netop dette emne er steget med over en tredjedel siden 2017.

Det viser tal fra Børns Vilkår, der har opgjort antallet af samtaler på BørneTelefonen.

Således er antallet af samtaler vedrørende digitale seksuelle krænkelser steget fra 295 i 2017 til 400 i 2018 – det er en stigning på 36 procent på et år.

- En helt enorm stor uvidenhed blandt børn

Ifølge direktør i Børns Vilkår Rasmus Kjeldahl henvender mange unge sig netop især om nøgenbilleder, der er blevet delt uden samtykke.

Og det er på trods af, at den store sag om deling af en sexvideo med to 15-årige – den såkaldte Umbrella-sag – i 2018 satte fokus på, at man kan blive straffet for at dele seksuelle billeder og videoer af andre uden deres samtykke.

- Nogle vil måske mene, at det nu er gjort klart, at det er ulovligt – især fordi Umbrella-sagen også er ramt ned i miljøer, hvor man ikke har været i kontakt med loven. Men der er fortsat mange, der gør det, siger Rasmus Kjeldahl.

Han forudser, at problematikken vil komme til at plage de unge i mange år fremover, medmindre man i højere grad begynder at arbejde med børnenes digitale dannelse.

- Vi er nødt til at sætte ind med oplysning, dialog og fokus på værdier helt fra den tidligere skolealder. Der er stadig enorm stor uvidenhed blandt børn, siger han.

Mange ofre giver sig selv skylden

Ifølge Rasmus Kjeldahl er det fortsat meget almindeligt blandt børn at sende billeder med nøgen hud til hinanden. Det er en 15-årig pige, der også har henvendt sig anonymt til Børnetelefonen, et eksempel på.

Vi har som forældre haft en tendens til at tænke, at børnene har styr på den digitale verden

Lisbeth Brunebjerg Holmegaard, projektleder i Medierådet for Børn og Unge

Hun har ikke oplevet at få videresendt et nøgenbillede. Hun har til gengæld oplevet at få tilsendt et ”dick-pic med underbukser” - et billede af en tissemand - efter selv at have sendt et billede af sin nøgne mave til en dreng fra klassen.

- Jeg har tænkt rigtig meget på hans billede, og jeg har følt, at jeg har gjort noget rigtig dumt, fordi han endte med at sende billedet. Jeg synes, det var min fejl og skyld, og jeg har virkelig følt mig ”luder-agtig", skriver pigen i brevet.

Og skyldfølelsen skal der ifølge Børns Vilkår også gøres op med.

- Mange beskylder sig selv. De er meget skamfulde og har svært ved at få det sagt til deres forældre. Vi er nødt til at få en kultur, hvor vi ikke blamer ofrene for forbrydelser, men retter skylden mod dem, som har udført handlingen, siger Rasmus Kjeldahl.

Forældre skal være børnenes hjælpere

Han opfordrer samtidig forældre til i højere grad at tage stilling til og blande sig i deres børns digitale liv.

Samme budskab lyder fra Medierådet for Børn og Unge, der arbejder med digital dannelse for børn og unge:

- Vi har som forældre haft en tendens til at tænke, at børnene har styr på den digitale verden – at de er digitale indfødte – men forældre er nødt til at være børnenes hjælpere i forhold til at forstå mediet, og hvordan man omgås hinanden, siger Lisbeth Brunebjerg Holmegaard, der er projektleder i Medierådet for Børn og Unge.

Hun fremhæver, at der i de senere år er kommet mere undervisningsmateriale til både børn og voksne, når det gælder om at ruste dem i den digitale verden.

Medierådet udgav blandt andet i sidste uge i samarbejde med Red Barnet og Center for Digital Pædagogik bogen 'Delt',' der sætter fokus på digitale sexkrænkelser.

Det er vigtigt at handle hurtigt

Mens Umbrella-sagen tilsyneladende ikke har fået de unges øjne op for konsekvenserne af at videresende eksempelvis nøgenbilleder, så ser det ud til, at sagen har lært dem en anden ting: At det er vigtigt at reagere hurtigt, hvis man opdager, at en ven har delt et billede uden samtykke.

Det får BørneTelefonen også mange henvendelser om.

- Hvis der bliver grebet hurtigt ind, kan man prøve at spore det og sikre sig, at billederne ikke ligger frit tilgængeligt andre steder, hvor mange har adgang, siger Rasmus Kjeldahl.

Rasmus Kjeldahl fremhæver desuden, at mange har held med at bede personer, der har delt billeder eller videoer, om at fjerne dem igen.

TV 2 forsætter hele ugen med temaet 'Børnenes Danmark'. Hvis du er barn, hører vi gerne fra dig: Hvad er det allerbedste ved at være barn i Danmark? Skriv til TV 2 på 1234@tv2.dk.