Samfund

Død hval skåret op på p-plads - nu skal den til den anden del af landet

De jordiske rester af det enorme dyr skal indgå i Statens Naturhistoriske Museums samling.

Den fem og et halvt ton tunge, mørke pukkelhval lå slapt på parkeringspladsen ved Nordsøen Oceanarium i Hirtshals med en kødrand af mennesker omkring sig.

Onsdag blev det over otte meter lange havdyr dissekeret i det nordjyske, og det lokkede tilskuere og fagfolk til fra flere dele af landet.

- Det er så sjældent, at man har lejlighed til at dissekere en helt frisk pukkelhval, hvor man faktisk kan tage prøver, som kan bruges til noget. Det er helt fantastisk, siger konservator på Statens Naturhistoriske Museum i København Abdi Hedayat til TV 2 Nord.

Det var en lokal fisker fra Skagen, der fik den døde pukkelhval i nettet mandag morgen. En hav-gæst, der kun sjældent strander eller sågar spottes i de danske farvande.

Pukkelhvaler

Havdyret kan blive op til 19 meter langt, mens halefinnen på en fuldvoksen pukkelhval måler mellem fire og fem meter i bredden.

Pukkelhvaler vejer normalt mellem 30 og 35 ton. Rekorden for den tungeste af slagsen ligger på 40 ton.

Gennemsnitslevetiden for det enorme havdyr ligger på 50 til 60 år.

Kilde: Nordsøen Oceanarium

Konservator: - Ikke en passion, en besættelse

Efter at hvalen var vejet og målt, begyndte holdet af konservatorer at skære store firkantede stykker af det enorme dyrs kadaver og tage prøver fra til forskning.

Dødsårsagen har selvfølgelig fagfolkenes interesse. Men de håber også på at opnå endnu mere generel viden om det store havdyr og dets artsfæller, forklarer Abdi Hedayat.

- Vi vil bare gerne dokumentere den. Det er ligesom et bibliotek, hvor man bliver ved med at putte bøger ind. Vi vil gerne vide mere. Det er ikke bare en passion, det er en besættelse af at vide, hvad der sker omkring os.

Hval på biltur til København

Når de sidste stykker af hvalen er skilt fra knoglerne på parkeringspladsen i Nordjylland, skal skelettet på en længere rejse gennem landet.

Det skal nemlig med Statens Naturhistoriske Museums medarbejdere hjem i bagagen hele vejen til København.

- Vi har to biler med, som vi pakker med resten af skelettet. Så det bliver en hyggelig tur hjem med et rådnende kadaver, lyder det fra Abdi Hedayat.

I hovedstaden skal knoglerne rengøres, så de om et par uger kan indgå i museets samling, der allerede indeholder skeletterne fra to andre pukkelhvaler.

Det er ikke første gang, at en pukkelhval er fundet død i dansk farvand. Senest skete det i 2015, hvor det store havdyr skyllede op på en stand ved Stenbjerg i Thy i Nordvestjylland.

Da det nåede land, var kadaveret dog så meget i forrådnelse, at der ikke kunne tages prøver fra det.

Dengang blev knoglerne også fragtet til København, og hvalens jordiske rester udgør altså det ene af de to skeletter, Statens Naturhistoriske Museum er i besiddelse af - indtil samlingen udvides med endnu et i løbet af de kommende uger.