Australsk tv hÊnger Danmark ud: - Der foregÄr noget rÄddent her

16x9
Den australske journalist Hamish Macdonald har besĂžgt Danmark og tegner et billede af et hĂžjreorienteret land. Foto: Screenshot / ABC News

Danmarks ambassadĂžr i Australien kalder tv-program om Danmarks forhold til indvandrere for ubalanceret.

En ny australsk dokumentar tegner et billede af Danmark som et indvandrerfjendsk og hĂžjreorienteret land.

I programmet 'Foreign Correspondent' pÄ den australske tv-kanal ABC besÞger journalisten Hamish Macdonald Danmark.

- Der foregÄr noget rÄddent her, kan man hÞre ham fortÊlle i programmet, der ogsÄ er lagt pÄ kanalens Facebook-side:

IfĂžlge udsendelsen er Danmark en nation i "identitetskrise".

- Landet, som blev berĂžmt for at redde sin jĂždiske befolkningsgruppe fra nazisterne under Anden Verdenskrig, har vendt sig mod sine minoriteter, lyder den australske journalists karakteristik af Danmark blandt andet.

Macdonald sÊtter undervejs fokus pÄ de 100 udlÊndingestramninger gennemfÞrt af den tidligere borgerlige regering, og han taler under sit besÞg i sommer med en rÊkke aktÞrer i den danske indvandrerdebat. Herunder Dansk Folkepartis tidligere folketingsmedlem Martin Henriksen og partistifteren af Stram Kurs, Rasmus Paludan.

Dansk ambassadĂžr kritiserer

Programmet kritiseres af den danske ambassadĂžr i Australien, New Zealand og Fiji, Tom NĂžrring.

- Danmark har faktisk gjort sit, nÄr det kommer til at modtage flygtninge - og gÞr det stadig. Billedet, som males i 'Foreign Correspondent' pÄ ABC, var ikke sÄ balanceret, som man kunne have forventet. Almindelige synspunkter er slet ikke reprÊsenteret, skriver han pÄ Twitter.

**

PERSPEKTIV

Østaten Nauru mÄler de fleste steder mindre end fem kilometer fra kyst til kyst.
Østaten Nauru mÄler de fleste steder mindre end fem kilometer fra kyst til kyst. Foto: TORSTEN BLACKWOOD / Scanpix Danmark

Sender selv flygtninge vĂŠk til Ăžer

Australien har selv vakt international opsigt for sin hÄndtering af flygtninge og migranter.

Landet har mÞdt fordÞmmelse fra blandt andre FN og Amnesty International for at placere flygtninge under kritisable forhold pÄ Þerne Manus Island og Nauru. Lejren pÄ Manus er siden blevet lukket, fordi landets Þverste domstol har kendt lejren forfatningsstridig.

Australiens flÄde har siden 2013 patruljeret australsk farvand for at stoppe bÄde med flygtninge og migranter pÄ vej mod landet og sende dem retur til det land, de kom fra. Og i 2016 brugte den australske regering mere end 40 millioner kroner pÄ en barsk film, der skulle afskrÊkke flygtninge fra at sÞge asyl i landet.

***

En australsk professor med fokus pÄ de nordiske lande, Andrew Scott, kritiserer ligeledes ABC-programmet pÄ Twitter.

- Stemmerne til Dansk Folkeparti, som aftenens #ForeignCorrespondent fokuserer pÄ, faldt faktisk med 8,7 procent (DF gik retteligt tilbage fra 21,1 procent til 8,7 procent af stemmerne, red.) ved dette Ärs danske folketingsvalg.

- Partiet mistede 16 mandater (DF mistede retteligt 21 mandater, red.), og den hĂžjreorienterede og racistiske klovn Rasmus Paludan kom ikke ind.

Til det har den danske ambassadÞr ifÞlge Politiken svaret pÄ Twitter:

- Ja, den del af historien bliver ikke fortalt i Foreign Correspondent i aften = at de danske vĂŠlgere klart forkastede den yderste hĂžjreflĂžjs fremmedfjendske politik.

Tweetet er dog efterfĂžlgende blevet slettet igen.

DF: Kommentar er helt gal

AmbassadÞrens svar har ifÞlge Politiken vakt vrede i Dansk Folkeparti, som fÞler sig sat i samme bÄs som Stram Kurs af ambassadÞren.

- Det er helt galt, og det vil jeg snakke med udenrigsministeren om, siger DF's udenrigsordfĂžrer, SĂžren Espersen, til Politiken.

Politiken har uden held forsÞgt at fÄ en kommentar fra Tom NÞrring og udenrigsminister Jeppe Kofod (S), men COO i Udenrigsministeriet Erik BrÞgger Rasmussen har til avisen sendt fÞlgende kommentar til sagen:

- Udenrigsministeriet forventer generelt, at ambassadÞrerne agerer partipolitisk neutralt, nÄr de udtrykker sig som reprÊsentanter for Danmark. Men ambassadÞrerne har som alle offentlige ansatte deres ytringsfrihed. I den konkrete sag mener jeg, at ambassadÞren burde have gjort klart opmÊrksom pÄ, at der var tale om hans egen personlige holdning og ikke om det danske Udenrigsministeriums holdning.