Samfund

Australsk tv hænger Danmark ud: - Der foregår noget råddent her

Danmarks ambassadør i Australien kalder tv-program om Danmarks forhold til indvandrere for ubalanceret.

En ny australsk dokumentar tegner et billede af Danmark som et indvandrerfjendsk og højreorienteret land.

I programmet 'Foreign Correspondent' på den australske tv-kanal ABC besøger journalisten Hamish Macdonald Danmark.

- Der foregår noget råddent her, kan man høre ham fortælle i programmet, der også er lagt på kanalens Facebook-side:

THE STATE OF DENMARK | Foreign Correspondent

LIVE STREAM: Hamish Macdonald travels to Denmark where he finds a nation with an identity crisis. Watch Foreign Correspondent live at 8pm.

Posted by ABC News on Tuesday, October 8, 2019

Ifølge udsendelsen er Danmark en nation i "identitetskrise".

- Landet, som blev berømt for at redde sin jødiske befolkningsgruppe fra nazisterne under Anden Verdenskrig, har vendt sig mod sine minoriteter, lyder den australske journalists karakteristik af Danmark blandt andet.

Macdonald sætter undervejs fokus på de 100 udlændingestramninger gennemført af den tidligere borgerlige regering, og han taler under sit besøg i sommer med en række aktører i den danske indvandrerdebat. Herunder Dansk Folkepartis tidligere folketingsmedlem Martin Henriksen og partistifteren af Stram Kurs, Rasmus Paludan.

Dansk ambassadør kritiserer

Programmet kritiseres af den danske ambassadør i Australien, New Zealand og Fiji, Tom Nørring.

- Danmark har faktisk gjort sit, når det kommer til at modtage flygtninge - og gør det stadig. Billedet, som males i 'Foreign Correspondent' på ABC, var ikke så balanceret, som man kunne have forventet. Almindelige synspunkter er slet ikke repræsenteret, skriver han på Twitter.

Perspektiv

Sender selv flygtninge væk til øer

Australien har selv vakt international opsigt for sin håndtering af flygtninge og migranter.

Landet har mødt fordømmelse fra blandt andre FN og Amnesty International for at placere flygtninge under kritisable forhold på øerne Manus Island og Nauru. Lejren på Manus er siden blevet lukket, fordi landets øverste domstol har kendt lejren forfatningsstridig.

Australiens flåde har siden 2013 patruljeret australsk farvand for at stoppe både med flygtninge og migranter på vej mod landet og sende dem retur til det land, de kom fra. Og i 2016 brugte den australske regering mere end 40 millioner kroner på en barsk film, der skulle afskrække flygtninge fra at søge asyl i landet.

En australsk professor med fokus på de nordiske lande, Andrew Scott, kritiserer ligeledes ABC-programmet på Twitter.

- Stemmerne til Dansk Folkeparti, som aftenens #ForeignCorrespondent fokuserer på, faldt faktisk med 8,7 procent (DF gik retteligt tilbage fra 21,1 procent til 8,7 procent af stemmerne, red.) ved dette års danske folketingsvalg.

- Partiet mistede 16 mandater (DF mistede retteligt 21 mandater, red.), og den højreorienterede og racistiske klovn Rasmus Paludan kom ikke ind.

Til det har den danske ambassadør ifølge Politiken svaret på Twitter:

- Ja, den del af historien bliver ikke fortalt i Foreign Correspondent i aften = at de danske vælgere klart forkastede den yderste højrefløjs fremmedfjendske politik.

Tweetet er dog efterfølgende blevet slettet igen.

DF: Kommentar er helt gal

Ambassadørens svar har ifølge Politiken vakt vrede i Dansk Folkeparti, som føler sig sat i samme bås som Stram Kurs af ambassadøren.

- Det er helt galt, og det vil jeg snakke med udenrigsministeren om, siger DF's udenrigsordfører, Søren Espersen, til Politiken.

Politiken har uden held forsøgt at få en kommentar fra Tom Nørring og udenrigsminister Jeppe Kofod (S), men COO i Udenrigsministeriet Erik Brøgger Rasmussen har til avisen sendt følgende kommentar til sagen:

- Udenrigsministeriet forventer generelt, at ambassadørerne agerer partipolitisk neutralt, når de udtrykker sig som repræsentanter for Danmark. Men ambassadørerne har som alle offentlige ansatte deres ytringsfrihed. I den konkrete sag mener jeg, at ambassadøren burde have gjort klart opmærksom på, at der var tale om hans egen personlige holdning og ikke om det danske Udenrigsministeriums holdning.