Samfund

96 storbyer samlet til klimatopmøde i Danmark – se, hvilke byer der sviner mest

København er en af de mindst forurenende byer i verden - og det skal inspirere storbyer overalt på kloden.

Onsdag mødes borgmestre fra 96 af verdens storbyer til C40 Cities' klimatopmøde i København for at diskutere, hvordan de bedst lever op til Paris-aftalens klimamål.

Borgmestre fra både New York, Tokyo og Berlin deltager i mødet, hvor de skal udveksle ideer og erfaringer samt samle inspiration fra københavnske klimainitiativer.

København er nemlig én af de byer i verden, hvor indbyggerne forurener mindst. Her ligger den danske hovedstad på en 11. plads.

Derimod er de to byer i C40-samarbejdet, der forurener absolut mest per indbygger, australske Melbourne og Sydney. Det skyldes blandt andet import af varer og udvinding af fossile brændstoffer.

På listen herunder kan du sammenligne København med resten af C40-byerne.

Byer udleder 80 procent af klodens CO2

Ifølge arrangørerne af klimamødet er København blevet valgt som vært, fordi byen er et eksempel på flere succesfulde klimainitiativer.

Og spørger man Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), er der meget, hans udenlandske kolleger kan lære af den danske hovedstad.

- Det første, de lægger mærke til, når de lander, er metroen, der går helt ud til lufthavnen. Når de så kommer ind til København, bliver de imponeret over, hvor mange der cykler rundt, fortæller han.

Ifølge Frank Jensen er et samarbejde mellem verdens største byer særligt vigtigt, hvis Paris-aftalens klimamål skal opnås.

- Byer er centrale for at opnå Paris-aftalens mål. De er ansvarlige for mere end 80 procent af verdens energiforbrug og 75 procent af verdens udledning af drivhusgasser, forklarer han.

Grundstenen til organisationen C40 blev lagt i 2005 af den daværende borgmester i London, Ken Livingstone. Han samlede kolleger fra 18 storbyer for at diskutere, hvordan man kunne reducere udledning af drivhusgasser.

Siden er netværket vokset først til 40 storbyer - deraf navnet C40 - og sidenhen til i alt 96 byer verden over.