Samfund

Tykke kvinder kæmper for lighed i ny film

Når tykke føler sig diskrimineret, er det med god grund, mener professor Thorkild I. A. Sørensen.

På de sociale medier findes en hel verden af kvinder, som viser dellerne frem og er stolte af det.

En af dem er Helene Thyrsted, som er en af de fire kvinder, der medvirker i dokumentarfilmen 'Fat Front'.

Filmen skildrer kampen for tykke rettigheder og har premiere 10. oktober, og den har givet Helene Thyrsted en ny forståelse af sin krop.

- Jeg har et godt forhold til min krop i dag, og jeg har fået en vished om, at min krop ikke afgør mit værd, siger hun til TV 2.

De har flere udfordringer

Når de fire kvinder i filmen går ud og kræver at blive ligestillet socialt, så er det helt forståeligt.

Det mener professor Thorkild I. A. Sørensen fra Institut for Folkesundhed på Københavns Universitet.

Ifølge ham er der nogle dybe fordomme, der skaber en afstandtagen fra tykke mennesker, der kan spores helt tilbage til børnehavealderen.

- Der er et meget sigende eksempel, hvor man har nogle forskellige tegninger af børn, hvor en af dem er tyk og de andre har forskellige afvigende kendetegn. Resultatet er, at børn allerede i børnehavealderen fravælger den, der er tyk på tegningen, når de bliver spurgt, hvem de vil lege med, forklarer han.

Fat Front handling

Der er en revolution i gang, hvor en række kvinder har fået nok af selvhad og skam og stolt kalder sig tykke. De kræver respekt og ligeværd i et sygt, slanke-fikseret samfund, mens de kæmper med et helt livs lavt selvværd. Ventet med at købe tøj, tage ud at danse, få en kæreste – til de en dag ville blive tynde. I stedet fandt de hinanden og den kropspositive bevægelse. Nu slipper de deres deller og blævrende lår fri og bruger deres tykke kroppe aktivistisk. Med feminismens provokerende tone og et kunstnerisk blik på kroppens naturlige skønhed vil filmen ændre vores blik på kroppen.

Tykke mennesker behandles anderledes

Fordommene oplever Helene Thyrsted også.

- Der er nogle forskellige ting, vi associerer med at være tyk. Det er eksempelvis, at man er doven, man ikke er viljestærk, at man er uintelligent, uhygiejnisk, eller uansvarlig som forældre og dårlig til at passe sit job. Vi har lave forventninger til tykke mennesker generelt, siger hun.

I 2017 lavede Megafon en undersøgelse for TV 2, der viste, at otte ud af ti danskere bebrejdede den tykke person selv for at være stor.

Derudover mente 50 procent, at det var i orden, at jobcentrene opfordrede ledige til at tabe sig.

44 procent synes, at det er helt fint, at arbejdsgivere uopfordret tilbyder medarbejdere slankekure.

24 procent mente samtidig, at det er fint at fravælge tykke mennesker til jobsamtaler.

Fordomme, stigmatisering, handling

Det går hårdt ud over tykke mennesker, når andre konstant bebrejder dem, fortæller Thorkild I. A. Sørensen.

- Det er jo en moralsk fordømmelse, der sætter dybe spor i deres psyke. Rent psykologisk er det klart, at det skaber mindreværdsfølelse. Hvis de tykke ikke selv er klar over, at det er et forfejlet synspunkt, så vil de føle, at de bliver anklaget for at svigte og er ringere mennesker end slanke mennesker, siger han.

Han forklarer, at vi ved meget lidt om, hvad der får fedt til at hobe sig op. Hos nogle mennesker handler det om gener, fordi de er indrettet til at ophobe mere energi, hvorfor de også har en tendens til at hurtigere at tage vægt på. Hos mange andre kan det være psykiske og sociale udfordringer, der spiller en rolle, siger han.

Med filmen håber Helene Thyrsted, at folk nu vil se dem på en ny måde:

- Jeg håber, at vi kan se det at være tyk som noget, der ikke er et karakterbrist, men bare en måde at have en krop på. Det er ikke positivt eller negativt, det skal være neutralt. Min tykhed skal ikke afgøre ikke, hvem jeg er som person og det skal ikke afgøre, hvordan jeg mødes i verden. Det skal ikke afgøre mit værd er, siger hun.