Statsministeren varsler massivt øget overvågning i Danmark

Politiets og andre myndigheders mulighed for at overvåge i det offentlige rum skal udvides ifølge Mette Frederiksen.

Statsminister Mette Frederiksen (S) gør i et interview med Berlingske det klart, at regeringen vil lægge op til en 'massivt' øget overvågning i det danske samfund.

Torsdag fremlægger regeringen en såkaldt 'sikkerhedspakke.'

Den er blandt andet en konsekvens af sommerens eksplosioner i København.

Konkret vil regeringen foreslå, at politiet skal opsætte "markant mere tv-overvågning" i form af 300 flere kameraer. Politiet skal kunne sætte kameraerne op på eget initiativ i hele landet.

Samtidig skal mulighederne for at overvåge eksempelvis offentlige bygninger udvides, hvis det står til regeringen.

- Vi ser en rigtig grim og grov kriminalitet i vores samfund, som i høj grad relaterer sig til banderne og den organiserede kriminalitet. Jeg synes, de har fået for godt fat i vores samfund, og det ønsker jeg selvfølgelig ikke, siger Mette Frederiksen til TV 2.

'Et effektivt redskab'

I dag må man ikke overvåge de frit tilgængelige områder, hvor der er almindelig færdsel. Det vil statsministeren dog lave om på, så myndighederne 'kan overvåge bredere og ikke kun snævert.'

Samlet set er der tale om et meget stort skridt, som øger overvågningen i Danmark, mener statsministeren.

- Vi går ret langt nu med en massiv udvidelse af overvågning, fordi det har vist sig at være et meget effektivt redskab, siger Mette Frederiksen.

Ud over øget overvågning vil sikkerhedspakken indeholde forslag om øget straf for besiddelse af sprængstoffer, "bedre" beskyttelse af grænsen mod Sverige og udvidede efterforskningsmuligheder.

Skyldes voldsparate kriminelle

Det markante udspil skyldes ifølge Mette Frederiksen, at en hård kerne af forhærdede kriminelle er stadigt mere voldsparate.

Hun henviser til, at der i år har været 13 eksplosioner i København. Samtidig er 180 bandemedlemmer i årets første syv måneder idømt 258 års fængsel for 845 lovovertrædelser.

- Det er ikke noget, der kommer til at gå væk, og derfor er vi nødt til at tage nogle drastiske skridt, siger Mette Frederiksen.

Statsministeren er forberedt på, at et forslag om at øge overvågningen i Danmark vil blive et varmt debatemne i Folketinget.

- Jeg håber så, at Folketinget vil lave en vurdering af hele situationen og ikke kun forholde sig til det her med udgangspunkt i spørgsmål om frihedsrettigheder og retten til privatliv. For jeg mener, at vores befolkning har fortjent, at vi forholder os til den nye form for kriminalitet.

Regeringens forslag til mere overvågning

 1. 300 flere kameraer

  Regeringen vil foreslå, at politiet skal opsætte "markant mere tv-overvågning" i form af 300 flere kameraer. Politiet skal kunne sætte dem op på eget initiativ overalt i landet, hvor det vurderes at være nødvendigt.

 2. Overvågning i realtid

  Politiet skal have midler til at anskaffe sig fire mobile overvågningsvogne, der kan overvåge i realtid. De skal kunne sættes ind i forbindelse med alvorlige hændelser.

 3. Mere overvågning af offentlige bygninger

  Mulighederne for at overvåge eksempelvis offentlige bygninger skal udvides, så der ifølge statsministeren bliver mulighed for at "overvåge bredere og ikke kun snævert".

 4. Politiet skal bestemme overvågning af myndigheder

  Politiet skal have beføjelser til at kunne pålægge offentlige myndigheder overvågning, hvis der efter politiets vurdering er behov for det.

 5. Kommuner skal kunne overvåge nattelivet

  Kommunerne skal have mulighed for, under indragelse af politiet og for egen regning, at lave generel tv-overvågning af det offentlige rum. Det gælder blandt andet i nattelivet tæt på restaurationer.

 6. Obligatorisk registrering

  Det skal gøres obligatorisk for alle private og offentlige myndigheder at registrere tv-overvågning i politiets register POLCAM, så alle videoovervågningskameraer bliver registreret et samlet sted.

 7. Politiet skal kunne opbevare skanninger mere end et døgn

  Politiet skal have mulighed for i længere tid at opbevare data fra nummerpladeskanninger. I dag må politiet kun opbevare informationer, som ikke har givet resultat, i 24 timer.

 8. Politiet og PET skal kunne overvåge Danmark i realtid i særlige tilfælde

  Politiet og Politiets Efterretningstjeneste skal i "ekstraordinære situationer" have mulighed for at overtage al tv-overvågning i hele Danmark og overvåge i realtid.