Samfund

Kevin er ti år og ensom: - Det er noget af det værste, jeg ved, i verden

Børn betragter ofte ensomheden som deres egen skyld, lyder det fra lektor.

Ensomheden rammer alle aldre - også den yngste del af befolkningen.

Omkring seks procent af børn i alderen 11 til 15 år føler sig ofte ensomme. Det viser den seneste undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed på Syddansk Universitet.

For tiårige Kevin Strands Larsen fra Guldborgsund er det virkeligheden. Til dagligt går han i 5. klasse på Sophieskolen. Når klokken ringer fra skole, går turen direkte hjem til ensomheden.

Børn forbinder venskaber med noget fundamentalt. For dem er det forudsætningen for at være et ’normalt’ barn

Dorte Kousholt, lektor

- Jeg synes ikke, det er rart, og jeg kan slet ikke lide det. Det er noget af det værste, jeg ved, i verden, fortæller Kevin Strands Larsen.

Eftermiddagen efter skole foregår alene. Kevin Strands Larsen kvæler derfor timerne med at se fjernsyn på sofaen, indtil hans mor kommer hjem fra arbejde klokken fem.

Bliver ked af det

Blandt sine klassekammerater føler Kevin Strands Larsen sig helt usynlig:

- For det første bliver jeg ked af det, jeg bliver trist, og så lukker min hjerne bare fuldstændig ned, og så kan jeg ikke mere. Så kan jeg enten begynde at græde, eller også kan jeg gå fuldstændig i panik, siger han.

Han sidder tit med opfattelsen af, at de andre børn ikke lægger mærke til, at han er til stede. Det gælder både i klassen, og når han sidder bag computerskærmen og spiller.

- De ser mig jo ikke rigtigt, som jeg tænker, de skal se mig. Det er det samme, når vi spiller, så skyder de ikke rigtigt til mig, fortæller Kevin Strands Larsen.

Gode venner er netop en af de ting, der betyder allermest for børn. Det viser en rundspørge blandt 200 børn i 6. klasse, som TV 2s otte regioner har foretaget.

Ensomheden ties ihjel

For børn som Kevin kan følelsen af ikke at have venner fylde meget i dagligdagen. Det kan derfor være svært at opsøge skolekammerater i frikvarterne, hvis man først én gang har følt sig afvist.

TRIVSEL I FOLKESKOLEN

De fleste børn er glade for at gå i skole, men over de seneste år er der kommet tegn på dalende trivsel.

  • Siden 2009 er andelen, der ”virkelig godt” kan lide skolen, faldet blandt  7-, 15- og 19-årige. Blandt de 7-årige er der tale om en jævn og markant faldende trend på 18 procentpoint fra 82 procent i 2009 til 64 procent i 2017.
     
  • Blandt de 15- og 19-årige er skoleglæden i 2017 faldet efter en lille stigning i 2013.
    KILDE: Undersøgelsen "Børn og Unge i Danmark 2018", VIVE - Det nationale forsknings- og analysecenter.

Ifølge Dorte Kousholt, der er lektor hos Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse (DPU) på Aarhus Universitet, opleves ensomheden ofte, når børnene ser andre lege og have det sjovt i klassen. De spejler sig i, hvordan de andre børn har det, fortæller hun.

- Børn forbinder venskaber med noget fundamentalt. For dem er det forudsætningen for at være et ’normalt’ barn. Hvis man ikke har venner, så føler man, at der er noget galt med en. Det er det smertefulde i ensomheden.

Flere børn kan derfor komme til at betragte ensomheden som deres egen skyld. Dorte Kousholt forklarer, at ensomhed for børnene derfor er noget, som ”man ikke råber højt om”.

- Ligesom voksne har børn en tendens til ofte at gå alene med ting, de bøvler med. Når man ikke taler højt om det, så bliver det i sidste ende en ond spiral, siger Dorte Kousholt.

Forældrene finder fællesskaberne

Da børnene var yngre, var det nemmere for forældrene at lave legeaftaler på vegne af deres børn, forklarer Dorte Kousholt.

Men når børnene først kommer op i tiårsalderen, begynder de at blive mere selvstændige og selv stå for legeaftaler med deres klassekammerater. Derfor kan det være svært for forældre og andre voksne at opfange, hvis barnet føler sig ensom.

- Forældrene står oftest tilbage uden at vide, hvad de skal gøre i situationen, forklarer Dorte Kousholt.

Hun anbefaler, at forældrene opfordrer deres børn til at have fritidsaktiviteter udenfor skolen. Hobbyer og sportsklubber kan være steder, hvor børnene kan stifte andre venskaber end i skolen.

- Det er vigtigt at skelne mellem venskaber og fællesskaber. Børnene skal være en del af de sociale fællesskaber i skolen. Men det er ikke nødvendigvis givet, at de skal finde deres bedste venner i skolen, siger Dorte Kousholt.

Tiårige Kevin Strands Larsen er også begyndt nede i klubben Robust Ung i Nykøbing Falster. En gang om ugen tager han ned i klubben for at lege sammen med andre børn, der har det præcis ligesom ham.

Han krydser fingre for, at tilbuddet i Guldbordsund Kommune kan give ham et skub ud af ensomheden.

- Jeg håber, at jeg får mere selvtillid og bliver mere glad i skolen, og at jeg ikke er ensom mere, fortæller Kevin Strands Larsen.

Kevins mor har ikke selv ønsket at medvirke, men hun har givet tilladelse til sin søns deltagelse i artiklen.

I denne uge sætter TV 2 og TV 2s otte regioner fokus på 'Børnenes Danmark'. Temaet dækker de emner, der optager børnene rundt i de danske skoleklasser.