Samfund

Forening for tykke tager afstand fra ny film om tykke kvinder

En aktivistgruppe for tykke mennesker, der kalder sig FedFront, kritiserer ny dokumentarfilm for blandt andet at være hvid og priviligeret.

I den danske dokumentarfilm ’Fat Front’, der har premiere 10. oktober, følger instruktørerne en række tykke kvinder, der kæmper for at blive accepteret i samfundet som alle andre mennesker.

Kampen handler ikke kun om, at de vil undgå nedværdigende tilråb eller kommentarer for deres ekstra kilo, men også om mere eksistentielle hverdagsting som at have lov til at spise, danse, bade og købe tøj i fred – som alle andre.

Men der er uenigheder mellem den aktivistiske gruppe FedFront og filmen 'Fat Front's instruktører - for FedFront mener, at de har tyvstjålet titlen og udnyttet den.

Ingen af vores fire hovedpersoner kan købe tøj i sædvanlige butikker

Louise Detlefsen

Sagde nej til at deltage

På det venstreorienterede medie Konfront.dk skriver FedFront i et åbent brev, at de i 2017 blev kontaktet af instruktørerne Louise Detlefsen og Louise Unmack Kjeldsen, som spurgte, om aktivisterne ville deltage i en dokumentar om tykke mennesker.

Men FedFront mente ikke, at dokumentaristernes tilgang til det, FedFront kalder tykaktivisme, stemte overens med deres egne idealer.

De mener, at filmen 'Fat Front' er kropspositiv, fordi den sætter fokus på, hvordan man kan lære at elske sig selv, men ikke bekæmpe de store problemer tykke mennesker oplever i samfundet, hvilket er det aktivisterne fra FedFront gør, skriver de.

- Kropspositivitet handler om den individuelle rejse - men tykaktivisme handler om at nedbryde samfundets fobi overfor tykke mennesker, skriver de på Konfront.dk.

De repræsenterer ikke tykke mennesker

Hvem er FedFront?

Hvem er FedFront? Det siger de om sig selv:

FedFront udbreder ideer, teorier og aktivistiske metoder. Vi er interesserede i at skabe netværk, vidensdeling og repræsentation. Debatten om tykhed er meget unuanceret. Oftest ser man såkaldte eksperter og meningsdannere udtale sig om fænomenet ‘fedme’ med udgangspunkt i en forskruet og ensporet sundhedsforståelse.

Alle der er interesserede i at arbejde med tykaktivisme indenfor en feministisk og antikapitalistisk ramme er velkomne her, dog henvender FedFront sig primært til personer med tykke kroppe.

FedFront anklager instruktørerne for at have stjålet deres navn, og de mener, at det er et forsøg på at lukrere på organisationens aktivisme.

For ordet 'Front', som filmens titel indebærer, får det til at lyde som, at filmen handler om aktivisterne fra FedFront, hvilket er misvisende, påstår de.

Den ene af filmens instruktører Louise Detlefsen afviser, at titlen er taget fra FedFront. Den er inspireret af forskellige grupper, som kalder sig Fat Front, ligesom det også kommer fra et populært hashtag fra Instagram - #fatfront - og Louise Detlefsen mener, at netop 'Fat Front' meget præcist beskriver filmens handling: Tykke mennesker, der kæmper for accept.

Jeg forstår ikke, hvorfor FedFront vælger at bruge kræfterne på at stille spørgsmålstegn ved, om vores hovedpersoner er kvalificeret nok.

Louise Detlefsen

FedFront retter yderligere kritik af instruktørernes valg af de fire hovedpersoner, som organisationen mener er hvide og privilegerede og ikke tykke nok, og derfor ikke er repræsentative for den tykke befolkningsgruppe.

- Jeg forstår ikke, hvorfor FedFront vælger at bruge kræfterne på at stille spørgsmålstegn ved, om vores hovedpersoner er kvalificerede nok til at medvirke i filmen, lyder Louise Detlefsens svar til kritikken:

- De burde i stedet bruge kræfterne på at stå sammen og kæmpe den her sag for tykkes rettigheder.

Louise Detlefsen mener, at filmen viser fire gode eksempler på kvinder med de sociale udfordringer, det giver at være tyk.

- Ingen af vores fire hovedpersoner kan købe tøj i sædvanlige butikker og er en del af den aktivistiske bevægelse, og vores rolle er heller ikke at sætte en BMI-grænse for, hvornår man er tyk eller ikke tyk. Det er også en kerne i bevægelsen, at man ikke kommenterer på andres kroppe, fortæller hun.

Problematiske elementer i filmen

Udover ovennævnte kritik mener FedFront ikke, at filmen indrammer problemet rigtigt.

Det er en helt forkert afbildning, at mennesker bliver tykke på grund af traumatiserende oplevelser, da det handler om kropsvariation, ligesom at være tynd eller andet, mener FedFront.

- På et tidspunkt bliver en af hovedpersonerne spurgt, om de ved, at det er usundt at være tyk, til hvilket de svarer, at det ved alle tykke mennesker. Det er modstridende med kampen, vi har haft for at sprede budskabet om, at sundhed og fedt på kroppen ikke udelukker hinanden. Desuden er vægten et privat anliggende, og tykke mennesker behøver ikke at være sunde for andres skyld, fortsætter de.

Louise Detlefsen er endnu engang uforstående overfor kritikken, fortæller hun. Hun mener, at kvinderne i 'Fat Front' kæmper mod de præcis samme problemer, ligesom de også er en del af den centrale kamp om accept, fortæller hun.

På trods af uenigheden har hun åbne arme, hvis FedFront vil samarbejde i fremtiden.

- Jeg håber, at FedFront vil se filmen og være med til at deltage i debatter rundt omkring, for der er et kæmpe problem, vi kan tage fat om.

TV 2 har kontaktet FedFront for at få et interview med en repræsentant for organisationen, men FedFront er ikke vendt tilbage.

'Fat Front' er i biograferne 10. oktober.