Børn helt ned til 10 år er i hverdagen bekymret over klimaet - kommer jeg til at blive stor?

Dansk klimaprofessor - og en af verdens førende eksperter - svarer på tiårige børns mange tanker og spørgsmål om klimaforandringerne.

- Kommer verden til at gå under, og kommer vi til at vokse op og få børn?

Spørgsmålet er stillet af tiårige Filippa Christensen. Og hun er ikke det eneste danske barn, der i en tidlig alder har store bekymringer og mange spørgsmål om klimaet. Det gælder ikke mindst i forhold til, hvordan verden kommer til at se ud, når børnene bliver voksne.

Jeg er bange for, at Jorden bliver et rigtigt slemt sted at være

Micah Kruckow

Under temaet 'Børnenes Danmark' sætter TV 2 i denne uge fokus på emner, der optager børnene. I den forbindelse har TV 2s otte regioner talt med elever i 6. klasse over hele landet – et børnepanel, hvor over 200 har deltaget.

Klima er på top tre over børns bekymringer

TV 2s otte regioner har talt med elever fra 6. klasse over hele landet – et børnepanel, hvor over 200 har deltaget. De er blevet spurgt, hvad der er vigtigt for at have et godt børneliv, og hvad der bekymrer dem.

Hvad skal der til for at få et godt liv?

  1. At vi passer på miljøet og klimaet
  2. At man har gode venner
  3. At mine forældre har tid til at være sammen med mig.

Hvad bekymrer dig mest i hverdagen?

  1. At nogen i min familie bliver ramt af sygdom
  2. Klimaforandringer
  3. Krig

Børnene er blevet spurgt, hvad der er vigtigt for et godt børneliv, og hvad der bekymrer dem.

Og netop klimaet ligger højt på listen, når det gælder begge spørgsmål.

Til TV 2 fortæller to børn på 11 og 12 år, hvad det er, der præcis bekymrer dem:

- Nogle fra min klasse gik rundt og sagde, at Jorden ville gå under om 12 år. Det gjorde mig rigtig bange. Jeg tror, at Jorden går under, men jeg ved ikke helt præcis, om det lige er om 12 år. Jeg håber, der går længere tid, siger Victoria Sønderkjøge-Hansen, der går i 5.h på Hillerødholmskolen i Hillerød.

Elever i 5.h på Hillerødholmskolen er bekymrede for klimaet. Lea Olsen står som nummer fire fra højre. Micah Kruckow står til højre for hende, og Victoria Sønderkjøge-Hansen sidder yderst til højre.
Elever i 5.h på Hillerødholmskolen er bekymrede for klimaet. Lea Olsen står som nummer fire fra højre. Micah Kruckow står til højre for hende, og Victoria Sønderkjøge-Hansen sidder yderst til højre. Foto: TV 2 Lorry

Fra hendes klassekammerat Micah Kruckow lyder det:

- Jeg er bange for, at Jorden bliver et rigtig slemt sted at være. De siger, at jo flere år der går, jo varmere bliver det på Jorden. Så føler jeg, at vi jo på et tidspunkt ikke vil være her, fordi det bliver så varmt.

- Hvis jeg var borgmester, ville jeg få folk til at fjerne skrald. Jeg ville nok bare hjælpe hele Bornholm og lade være med at fælde træer. Det er lidt ligesom i andre lande. Man skal lade være med at fælde alle de træer, for så er der bare mark, siger Valdemar Matz fra 5. klasse på Paradisbakkeskolen i Nexø.

Børn bliver bombarderet med farer

At børn helt ned til ti år bekymrer sig om klimaet i hverdagen, er ikke så mærkeligt, lyder det fra børnepsykolog Grethe Kragh-Müller, der er lektor ved Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse ved Aarhus Universitet.

- Klimaproblematikken er virkelig meget fremme i øjeblikket, og fanden bliver malet på væggen. Det er meget forskrækkende for børn, som ikke kan sætte samme perspektiv på problemerne, som voksne kan, siger hun.

Man skal smide skrald i skraldespanden og ikke ved siden af, for så ryger det ud i havet, og så slår det dyr ihjel

Elliot Frost

Hun fremhæver, at klimaproblematikkerne optager børn på samme måde i dag, som frygten for en atomkrig og hullet i ozonlaget gjorde i 1970'erne og 1980'erne for datidens børn og unge. Alligevel er der én stor forskel i forhold til dengang og nu.

- Børn har i dag adgang til alle oplysninger i kraft af flere medier, som man ikke havde dengang. Det gælder også sociale medier. Og så inddrager man i dag børn lidt for tidligt i forhold til problemstillinger, som de ikke har mulighed for kognitivt at forstå, siger Grethe Kragh-Müller.

Når forældre taler med deres børn om klimaet, er det ifølge børnepsykologen derfor vigtigt, at man besvarer deres spørgsmål meget konkret.

- Man skal ikke lyve for dem, men man skal heller ikke indvie dem i, hvilke forfærdelige ting der kan ske, siger hun.

- Man skal smide skrald i skraldespanden

TV 2 har desuden talt med flere børn i 4. klasse på Skæring Skole i Egå om de tanker, de gør sig om klimaet. Udover et hav af spørgsmål om træer, plastikposer, isen på Island, biler, og hvad vi generelt kan gøre for klimaet, demonstrerer børnene også, at de i en alder af kun ti år har en stor viden om klimaet.

- Man skal smide skrald i skraldespanden og ikke ved siden af, for så ryger det ud i havet, og så slår det dyr ihjel. En lille plastikpose kan slå en sæl ihjel, siger tiårige Elliot Frost, der sidder sammen med sin ven Rasmus Nysom.

- Voksne skal jo også gøre noget for klimaet, i stedet for at det kun er børn, der skal, supplerer Rasmus Nysom, som derefter spørger:

- Hvorfor gør voksne ikke mere for klimaet?

Tiårige Elliot Frost og Rasmus Nysom fra Skæring Skole i Egå har mange tanker om miljøet. Video: Natali Braagaard

Drengene har også mange ideer til, hvad de voksne kan gøre anderledes.

- De kunne lære deres børn lidt tidligere at cykle, så de kunne begynde at cykle noget oftere. Men hellere almindelige cykler end el-cykler, siger Elliot Frost.

- Man skal hellere bruge strøm til lamper og sådan noget, siger Rasmus Nysom.

Klimaekspert: Oplys børnene, men fortæl dem ikke alt

Vi har vist børnenes mange spørgsmål til professor i klimaforandringer og glaciologi Sebastian Haugaard Mernild, der også er med i FN's klimapanel og er administrerende direktør for klimaforskningscenteret Nansen Center Bergen.

Han fremhæver ligesom Grethe Kragh-Müller, at børn ikke skal præsenteres for alle tal og skrækscenarier.

- Vi skal oplyse dem på børneniveau – tale med dem, men uden at skræmme dem, siger han.

Professor svarer på tiårige børns spørgsmål om klimaet

Hvorfor prøver vi at redde klimaet?

Hvorfor er der så mange, der køber store dieselbiler?

Går jorden under?

Hvorfor er der så meget is i Island og ikke i Danmark, Italien og Spanien?

Hvorfor bliver det varmere? Og koldere?

Hvorfor kører folk så meget i bil? Hvorfor ikke cykle?

Hvorfor gør voksne ikke så meget for klimaet?

Hjælper det, at man ikke køber plastikposer?

Kan man i fremtiden lave biler, der kører på solceller?

Hvad sker der, hvis vi ikke ændrer adfærd?

Hjælper det at ændre adfærd, hvis ikke også andre ændrer adfærd?

Skader det at bruge plastik, hvis man ikke smider det i naturen?

Hvor mange træer skal vi plante, før det virker?

Kommer jeg til at blive stor?

Hvad sker der, hvis det bliver for varmt?

Hvad betyder det, at vi sparer på vandet og genbruger poser?

11-årige: - I derude skal hjælpe

Børn og unges klimabekymringer og kamp for klimaet er især blevet personificeret af den 16-årige svenske pige Greta Thunberg, der 23. september holdt en dundertale ved FN's klimatopmøde i New York i USA.

Lea Olsen og Alice Christiansen, der går i 5.h på Hillerødholmskolen i Hillerød, opfordrer alle til at hjælpe med at opfylde de 17 verdensmål om klimaet. Video: Natali Braagaard

Men man behøver ikke være 16 år for at kræve handling af andre. Derfor videregives hermed en opfordring fra 11-årige Lea Olsen og Alice Christiansen, der går i 5.h på Hillerødholmskolen i Hillerød.

- I naturteknik har vi om de 17 verdensmål (for bæredygtig udvikling, red.), og dem vil jeg personligt rigtig gerne hjælpe med at opnå, og det synes jeg også, at I derude skal hjælpe med, siger Lea Olsen.

TV 2 forsætter hele ugen med temaet 'Børnenes Danmark'. Hvis du er barn, hører vi gerne fra dig: Hvad er det allerbedste ved at være barn i Danmark? Skriv til TV 2 på 1234@tv2.dk.