Samfund

Købmand i modvind efter Facebook-opslag - nu siger han undskyld

Købmanden Allan Bruun er meget ked af situationen, der er opstået på baggrund af opslag, der var ment som en harmløs joke.

Den lokale Rema-købmand i Uhrhøj nær Vejle er kommet i modvind efter en række opslag på Facebook, hvor han bliver beskyldt for såkaldt "hyggesexisme".

Det skriver Vejle Amts Folkeblad.

Det har nu fået Allan Bruun til at slette dem og undskylde til sine kunder:

- Jeg kan se, at de tre opslag, jeg tidligere har lavet i denne gruppe, er blevet misforstået. Det var egentlig ment som en spøg, skriver han på Facebook og slutter af med: "Jeg undskylder mange gange".

I de omtalte opslag havde han blandt andet delt billeder af to ansatte, hvortil han havde skrevet:

- Vi holder status i dag. Jeg har uheldigvis fundet de to eneste hunkøn, der ikke kan multitaske. Blot endnu en af alle deres mangler, lød det ene.

Guldet i 100-meterhyggesexisme

Undskyldningen fra købmanden kommer, efter gruppen Everyday Sexism Project Danmark har delt screenshots af opslagene og en direkte besked til købmanden på Facebook:

- Fik dine ansatte at vide ved ansættelsessamtalen, at du gik efter guldet i 100-meterhyggesexisme, eller kom det som en lille, lækker overraskelse hen ad vejen? skriver gruppen.

Bestyrelsesmedlem i Everyday Sexism Project Danmark Zen Donen har svært ved at se det sjove i opslagene. Hun forklarer, at de i gruppen tager fat i både små og store ting. For selvom købmandens jokes kan virke harmløse, er de med til at understøtte fordomme om køn, mener hun.

Afstemning

Hvad mener du om købmandens opslag?

- Folk siger tit, at det bare er for sjov. Og dette er ikke verdens største problem, men vi synes, det er vigtigt også at tage fat i de små ting, fordi de er med til at normalisere og cementere kønsstereotyper og nedladende holdninger som skader alle køn, siger Zen Donen til TV 2.

- Når vi deler opslag om ting, der foregår i virksomheder eller reklamer, er det for at gøre opmærksom på, hvor almindeligt og udbredt det er. Det er Allan også et udtryk for, men selvfølgelig ikke ham alene.

Hvem er Everyday Sexism Project Danmark?

Everyday Sexism Project Danmark er en frivillig forening med det formål at oplyse om og bekæmpe sexisme og samle beretninger om den hverdagssexisme, som kvinder oplever.

Everyday Sexism Project Danmarks fokus er kvinder, men gruppen understreger, at det ikke betyder, at andre køn ikke kan opleve diskrimination.

Gruppens overordnede mission er at skabe en kulturændring, hvor hverdagssexisme er uacceptabelt.

Har lært af sagen

Sammen med sin undskyldning på Facebook skriver Allan Bruun, at han behandler sine ansatte med stor respekt, og at der altid er plads til at lave sjov i butikken.

Derudover påpeger han, at de ansatte, der ses på billedet, er henholdsvis hans kone og en medarbejder, der har været i butikken i ti år.

TV 2 har været i kontakt med Allan Bruun, der er meget ked af sagen og henviser til Rema 1000's kommunikationschef, Jonas Schrøder.

- Det er ikke kønt, det der er skrevet, men Allan er en god fyr, der har respekt for både mænd og kvinder, siger han Jonas Schrøder til TV 2.

Jonas Schrøder påpeger også, at humor er svært på skrift, og selvom han synes, der bliver læst meget ind i Allan Bruuns opslag, er det altid en relevant debat at tage, hvordan vi behandler hinanden, lyder det.

Rema 1000 har haft nogle gode snakke med deres lokale købmand og lægger nu sagen bag sig, fortæller kommunikationschefen.

- Han kan godt selv se, at det var uheldigt formuleret og har lært af det. Det skal man have lov til i vores virksomhed, siger han.

Nogen lægger krop eller køn til

Ifølge Kenneth Reinicke, kønsforsker på Roskilde Universitet, har vi i Danmark et større problem med det, han kalder hverdagssexisme, end i resten af Norden.

- Vi har en blind vinkel overfor det, fordi vi har en forestilling om det generelle frisind, den uskyldige drengerøvshumor. Men der er nogle, der skal lægge køn eller krop til, at vi andre står og griner, siger han.

Kønsforskeren tror dog ikke, at købmanden har skrevet sine opslag i nogen ond mening og understreger, at man ikke skal bure manden inde, men blot gøre ham opmærksom.

- Man kan altid diskutere, hvor hårdt man skal gå til værks. Men vi skal tillære os at tage de der lidt ubehagelige samtaler, der godt kan være dem, der bryder den gode stemning, siger Kenneth Reinicke.