Ishockey

LGBT-forperson: Homoseksuelle sportsfolk skubber normer

Homoseksuelle sportsfolk viser andre, at man ikke behøver gå ud af sport for at være åben om sin seksualitet.

Når sportsfolk springer ud som homoseksuelle, kan det rykke ved rammerne for, hvordan man dyrker sport, og hvem der kan dyrke sport.

Sådan siger Ask Ulrich Petersen, som er forperson i LGBT Danmark, efter, at ishockeymålmanden Jon Lee-Olsen torsdag sprang ud som homoseksuel i TV 2's 'Go' aften live'.

Det har ingen professionel ishockeyherre i Danmark gjort tidligere. Kun to andre ishockeyherrer i verden gjort det før som aktive.

- Det kan muligvis rykke ved nogle normer og skubbe til rammerne for, hvordan man dyrker sport.

Homoseksuelle ishockeyspillere

Kun tre mænd har gennem tiden været åbent homoseksuelle og professionelle ishockeyspillere på samme tid.

Lars Peter Karlsson, Sverige (1966-1995): Karlsson spillede en enkelt sæson i den svenske liga. Han blev som 29-årig myrdet i en hate crime.

Brendan Burke, Canada (1988-2010): Spillede for Miami RedHawks. Fortalte i 2009 sine holdkammerater som sin seksualitet, og medierne opsnappede sidenhen historien. Døde året efter i en trafikulykke.

Jon Lee-Olsen, Danmark (1992): Spiller for Rungsted Seier Capital. Stod som den første danske topidrætsmand frem som homoseksuel i 'Go' aften LIVE'. 

- Repræsentationen udvider rummet for, hvordan man kan være sportsudøver, og det viser andre, at de ikke behøver gå ud af sport for at være åbne om deres seksualitet, selv om de dyrker elitesport, siger Ask Ulrich Petersen.

Hører om folk, der dropper sport

Hos LGBT Danmark, som er en interesseorganisation for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner, hører man relativt ofte om episoder, hvor dygtige sportsudøvere dropper sporten.

Ifølge Ask Ulrich Petersen kan det tyde på, at sportens verden ikke altid rummer minoriteter lige godt.

- Begrundelserne er sikkert mange, men nogle af dem føler ikke, at der er plads til dem i omklædningsrummet, eller også bliver der råbt ting på banen, som gør dem utrygge.

Han håber, at Jon Lee-Olsens udmelding kan være med til at bevise, at der også findes LGBT-personer blandt elitesportsudøvere.

- Jeg håber også, det vil give mod til spillerforeninger og fanklubber, så de kan tage diskussionen op og se, om de kan gøre noget for, at der i sport bliver bedre plads til minoriteter.

Ishockeymålmanden selv håber, at han kan bane vejen for flere udøvere, som ikke tør at stå ved, at de er homoseksuelle.

- Jeg er sikker på, at der i fremtiden er andre, der står frem, og jeg håber, at jeg kan være med til at give andre modet til at tage springet, siger Jon Lee-Olsen.

Se hele interviewet med Jon Lee-Olsen i ’Go’ aften LIVE’ på TV 2 PLAY.