Samfund

Kronprinsesse Mary bliver rigsforstander

Kronprinsesse Mary kan fremover indsættes som rigsforstander. Den rolle fik prins Henrik aldrig.

Kronprinsesse Mary er onsdag rykket op i hierarkiet i kongehuset.

På dagens statsråd har dronning Margrethe fået tilslutning til, at kronprinsessen fra i dag kan indsættes som rigsforstander.

Det betyder, at hun fremover vil kunne varetage dronningens forpligtelser som statsoverhoved, når dronningen er forhindret. Det kan for eksempel være, når hun er på ophold i udlandet.

Det skriver kongehuset i en pressemeddelelse.

"Åbenlyst talent"

Kronprinsessen Mary er blevet udnævnt på grund af sit "helt åbenlyse talent", mener kongehusekspert og historiker Sebastian Olden-Jørgensen.

- Kronprinsessen er rigtig god til sit arbejde. Hun er velforberedt, velformuleret og imødekommende og god til at sige tingene på den rigtige måde, siger han.

Som rigsforstander vil kronprinsesse Mary blandt andet kunne tage imod statsbesøg og sidde i statsrådet.

Når prins Joachim er væk, kan kronprinsesse Mary komme ind

Før i dag kunne dronningens forpligtelser som statsoverhoved varetages af kronprinsen som regent eller af prins Joachim og prinsesse Benedikte som rigsforstandere.

Sebastian Olden-Jørgensen mener, at det kan være flere grunde til, at kronprinsesse Mary bliver udnævnt til Rigsforstander netop nu.

Det ene skyldes, at prins Joachim er taget med sin familie til Frankrig.

- Når han er ude, er det meget nærliggende at indsætte en ny, siger han.

Samtidig mener han, at det er en del af den glidende "virksomhedsovertagelse", hvor kronprinsparret i stigende grad forberedes på at overtage efter dronning Margrethe, når hun engang går bort.

Kronprinsessen måtte underskrive erklæring

Normalvis er det kun tronarvinger og ikke deres ægtefæller, der kan agere som rigsforstandere for regenten.

Den regel stammer tilbage fra dengang, hvor kongen havde politisk magt, og man derfor ikke var interesseret i, at udefrakommende kunne overtage rollen.

Det er dog ikke første gang, at man har gjort en undtagelse. Dronning Margrethes mor, dronning Ingrid, blev nemlig også udnævnt til rigsforstander. Det skete dog først, da hendes mand kong Frederik 9. døde og hendes datter blev udråbt til dronning.

Kronprinsesse Mary måtte underskrive en erklæring, om at ville overholde grundloven, før hun blev udnævnt til titlen som rigsforstander.

Prins Henrik, der i mange år beklagede sig over sin rolle og manglende ligestilling som dronningens mand, blev aldrig rigsforstander.