Samfund

Dansk firma 'enormt skuffet' over fund af plastaffald i Malaysia

Danske firmaer arbejder på at begrænse brugen af plastik og finde alternative løsninger.

Den danske dynevirksomhed Jysk er godt og grundig ærgerlig over fundet af Jysk-plast i Malaysia.

- Det er enormt skuffende, når man ser det her, fortæller CSR-direktør og kommunikationsansvarlig i Jysk Nordic, Rune Jungberg Pedersen til TV 2.

Søndag kunne TV 2 afsløre, at store mængder sorteret, dansk affald ender på uautoriserede lossepladser i Malaysia. Blandt affaldet var chipsposer fra Kims og plastik fra Jysk.

Her ses en pose fra JYSK, der er blevet fundet i Malaysia.

Også hos Orkla, der producer Kims, er man kede af at se forbrugernes plastikaffald ende i udlandet.

- Det påvirker os først og fremmest, at vi ser de her store affaldsmængder i udlandet. Både fordi det er en katastrofe for nærmiljøet og miljøet generelt, siger Nilüfer Sahin, kommunikationsdirektør i Orkla Foods Danmark, til TV 2.

Vil gerne være en del af løsningen

Hos begge firmaer arbejder de på at begrænse plastikken i deres produktion, og hos Jysk i Norden er forbruget af plastikposer faldet 69 procent i deres 1300 butikker.

- På sigt er det meningen, at de skal udfases fuldstændigt, siger Rune Jungberg Pedersen.

Samme håb er der hos Orkla. De arbejder hen imod, at 60 procent af deres emballage er genanvendelig i løbet af 2020, og håbet hos dem er, at alt emballage skal være genanvendelig i 2025.

- Vi vil gerne være en del af løsningen, lyder det fra Nilüfer Sahin.

Tonsvis af affald fragtet ud af Danmark

Flere sydøstasiatiske lande er nærmest druknet i engangsplast fra Europa og andre vestlige lande, siden verdens største importør af plastaffald, Kina, i januar sidste år satte foden ned og gjorde det ulovligt at importere plastaffald til landet.

I kølvandet på den øgede mængde af importeret plast i Malaysia er der også vokset en stor illegal industri frem, hvor plastaffald bliver brændt af på fabrikker. Typisk om natten.

I 2017 blev 48.000 tons af det plastaffald, Danmark havde sorteret til genanvendelse, fragtet ud over de danske grænser.

Langt det meste plast eksporterer vi til Tyskland, men det, de ikke kan bruge her, eksporterer de videre til nye mellemmænd, der eksporterer det videre igen. Derfor er det svært at gennemskue affaldsstrømmen.