TV 2 ECHO

27-årig mistede sin ungdom til anoreksi - Nu tror hun igen på fremtiden

27-årige Alberte Stengaard var tæt på at dø af en spiseforstyrrelse, men nu tør hun igen at tro på fremtiden.

I denne artikel vil der forekomme barske billeder, der kan virke stødende. ​

Hun har aldrig oplevet den dér frihed.

Friheden til at rejse ud i verden. Til at flette fingre med en fyr på en sofa. Til at danse og drikke sig gennem de sene nattetimer.

Da 27-årige Alberte Stengaard var 14 år, blev hun ramt af anoreksi, OCD og angst i en så svær grad, at det satte hendes liv i stå.

Først for nylig er det lykkedes hende at få håbet om en fremtid tilbage.

Tvangstankerne tog over

I 2006 var Alberte Stengaard på sommerferie på Langeland med sin mor, storesøster og lillebror.

Forud lå nogle tumultariske år for den unge pige med forældrenes skilsmisse og skiftende skoler. Hun var usikker på sig selv. Optaget af at præstere og passe ind.

Alberte Stengaard har i 13 år været hårdt ramt af spiseforstyrrelse, OCD og angst, som har forhindret hende i at udleve sin ungdom.

Nu begyndte hun at vise tegn på en spiseforstyrrelse. Pludselig ville hun ikke have boller til morgenmaden, men havregryn. Og hun ville ud og løbe hver morgen.

Da Alberte Stengaard kom tilbage fra sommerferien, havde hun tabt sig 12 kilo.

Hvad er anoreksi?

Anoreksi er en spiseforstyrrelse, der oftest rammer piger i teenagealderen og unge kvinder, men også i sjældnere tilfælde mænd.

En person med anoreksi har ofte et forvrænget billede af sin krop, der kommer til udtryk ved en frygt for fedme.

Symptomerne på anoreksi er, at man spiser mindre, dyrker meget motion og tvinger sig selv til at kaste op, når man har spist.

Kilde: Sundhed.dk

En vejleder på hendes skole udtrykte sin bekymring til Alberte Stengaards mor, som tog hende til læge.

Det blev startskuddet til et 13 år langt sygdomsforløb.

Livet gik i stå

Store dele af Alberte Stengaards ungdom bestod af indlæggelser på lukkede afdelinger. Hun blev tvangsfodret, men tabte sig igen. Gik i skole, men måtte droppe det igen. Det tog hende fem år at få en HF.

Jeg føler rigtig meget, at jeg har mistet nogle år, hvor man har en frihed og stadig er lidt ”naiv”

Alberte Stengaard, 27

Da hendes spiseforstyrrelse var værst, var hun så syg, at hendes tilstand var livstruende. Som 22-årig var hun helt nede og veje 28 kilo. Det svarer til normalvægten for en niårig pige.

De psykiske lidelser satte Alberte Stengaards liv i stå.

Alberte Stengaards spiseforstyrrelse var så voldsom, at hun var tæt på at dø af den.

Mens hun kun kunne forholde sig til den lukkede afdelings fire hvide vægge, drønede hendes jævnaldrende derudad. De levede livet, gik i byen, fandt kærester og fik børn.

Alt det, som Alberte Stengaards psykiske lidelser umuliggjorde for hende.

- Jeg føler rigtig meget, at jeg har mistet nogle år, hvor man har en frihed og stadig er lidt ”naiv”. Hvor man tror på det gode og tør at tage chancer. Hvor man er glad og sprudlende og ser farver, og hvor man mest af alt opbygger en tiltro til sig selv og verden omkring en, siger hun.

Flygtede fra sin tilværelse

I de 13 år gemte Alberte Stengaard sig selv væk. Hun isolerede sig og følte sig ikke god nok til at leve. Hun beskriver det selv, som at hun flygtede fra sin egen tilværelse og sit selvhad og endte med at være offer i sit eget liv.

Det er som at vågne op i en fremtid, du ikke vidste, du var i

Alberte Stengaard, 27

For nogle år siden kom hun til den erkendelse, at hun måtte vride sig fri af den følelse af afmagt, der havde holdt hende fanget, siden hun var teenager. Og det var ikke nemt.

- Det er pisse hårdt at vågne op en dag og for første gang i mange år indse, at der er gået 13 år, og at jeg har mistet halvdelen af mit liv til en psykisk sygdom, men uden rigtig at være bevidst om det. Det er som at vågne op i en fremtid, du ikke vidste, du var i, siger hun.

Alberte Stengaard er stadig ramt af sine psykiske lidelser, men hun har fået sin livsglæde tilbage blandt andet ved at blogge om sin genfundne glæde ved mad.

Alberte Stengaard begyndte at se sit liv på en anden måde. Og hun fandt energien til at kæmpe for at få livsglæden tilbage.

Hun startede en madblog, som i dag er en vigtig del af hendes liv. Her deler hun ikke kun ud af sin personlige historie, men forsøger også at inspirere andre til at finde glæde i mad.

Aldrig været forelsket

Når Alberte Stengaard ser tilbage på de seneste 13 år, kan hun se, at hun er gået glip af ungdomslivet. Hun har aldrig været forelsket eller haft en kæreste. Aldrig haft en bedste ven.

Det føles helt surrealistisk at leve igen

Alberte Stengaard, 27

Selvom det godt kan gøre ondt på hende at tænke på alt det, hun har mistet, vil hun ikke dvæle ved det.

Hendes psykiske lidelser tærer stadig på hende. Men der er nu dage, hvor hun kan føle sig fri og være glad.

- Det føles helt surrealistisk at leve igen. Det er underligt at sidde om spisebordet og bryde ud i grin med min lillebror. Eller at smile oprigtigt nede fra maven til min mor. Og give et kram. Det er helt unikt og særligt, siger hun.

Tillader sig at drømme

Det er de øjeblikke, hun støtter sig til på de dårlige dage. De dage, hvor hun bliver grebet af at sammenligne sig med andre og hænger sig fast i, at hun ikke er der i livet, hvor hendes jævnaldrende er.

Noget af det vigtigste, jeg har lært, er, at min vej ikke behøver at ligne alle andres

Alberte Stengaard, 27

Alberte Stengaard kan i dag tillade sig at drømme om et godt liv og om at finde en kæreste. Og på trods af at hendes ungdom har været domineret af sygdom, føler hun, at det har været med til at forme hende.

- Noget af det vigtigste, jeg har lært, er, at min vej ikke behøver at ligne alle andres. Det er okay, at jeg tager en lidt mere snørklet vej. Så længe jeg går den vej, som føles godt i maven, siger hun.

Oplever du lignende symptomer, eller har du lignende oplevelser, kontakt da egen læge eller ring til Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser og Selvskade: https://www.lmsos.dk