Samfund

Største byggeri siden 1600-tallet: I dag åbner Københavns nye metro

Dronningen holder tale, og flere af Danmarks største musikere optræder på Rådhuspladsen.

Al offentlig transport bliver gratis i København og Frederiksberg, og der bliver masser af musik og fest, når den nye metro Cityring officielt åbner klokken 15.

Det er det største byggeri i København, siden Christian 4. påbegyndte et stort voldbyggeri med blandt andet Christianshavn i 1600-tallet.

Åbningen sker efter knap et årtis byggeri, to forsinkelser og en sikkerhedsgodkendelse, der landede for fire dage siden.

Hos metroselskabet glæder administrerende direktør Henrik Plougmann Olsen sig over åbningen.

- Det betyder meget at se, at folk begynder at bruge den søndag og måske endnu mere mandag, hvor folk skal på arbejde, siger han.

Cityringen blev vedtaget i 2005, og i 2009 fik Cityringen den endelige godkendelse af Transportministeren, og anlægsarbejdet kunne dermed gå i gang.

- Dengang fandt vi frem til, at vi rammer flest menneskers behov med en ring, hvor vi har lagt vægt på hovedbanen, Østerport og Nørrebro station, hvor vi rammer rigtig mange passagerer, siger Henrik Plougmann Olsen.

Cityringen bliver 15,5 kilometer lang med 17 stationer og vil forbinde København H, Indre By, Østerbro, Nørrebro, Vesterbro og Frederiksberg.

Københavns nye metrolinje har kostet 25,3 milliarder kroner at bygge. Dermed er projektet blevet 10,5 procent dyrere end forventet, hvilket svarer til 2,65 milliarder kroner.

Åbningen af Cityringen søndag vil blive fejret med taler, koncerter og fri transport i København og på Frederiksberg.

Herunder kan du se programmet for dagen

12.30: Festen starter på Solbjerg Plads på Frederiksberg, hvor borgmester Simon Aggesen (K) byder velkommen. Herefter er der musik og aktiviteter for børn og barnlige sjæle.

13.00: Festen begynder på Rådhuspladsen i København. Her vil der fra 13-14 være koncerter med Freja Kirk, Rasmus Walter, Pernille Rosendahl og Thøger Dixgaard.

14.00-15.00: Åbningscerimonien går i gang på Rådhuspladsen.

Her vil der være taler fra Dronningen, statsminister Mette Frederiksen, overborgmester i København Frank Jensen og borgmester på Frederiksberg Simon Aggesen.

Derudover vil der også være et egentligt åbningshow, der hedder 'Et døgn i metroen – en by i forvandlingen’. Showet er instrueret af Teatergrad, og medvirkende er blandt andet Per Vers, Copenhagen Phil, Don Gnu, Andrea Pellegrini, Dreamers Circus, Josephine Raahuge, Rockets Cheerleaders mfl.

15.00: Cityringen åbner for passagerer på Rådhuspladsen og på Frederiksberg Station.

15.15-15.45: På Frederiksbergs spiller Alberte Winding Duo.

15.00-16.00: Mere livemusik på Rådhuspladsen. Søren Huss, Soleima, Nicklas Sahl, Lis Sørensen og Tim Christensen spiller.

16.00: Metroen bliver åbnet på alle stationer for passagerer.