Samfund

Børn konkurrerer på kæphest: - Mine klassekammerater griner af mig

I denne weekend er der stort kæphestestævne i Hillerød. Tidligere eliterytter mener, sporten har stort potentiale.

I denne weekend samler kæphestepiger sig til et stort hesteshow i Hillerød. Her kan alle være med på grund af prisen. Man kan både dyrke sporten i dressur og ridebanespringning - og deltage i internationale stævner og konkurrencer.

Og det er ikke for sjov, når pigerne først sætter sig op på kæphesten og går i gang.

Sofie Aagaard Buur-Thomsen og Seline Tang Hansen har taget turen til Hillerød fra Sønderjylland i en rigtig hestetrailer.

- Folk siger, at det nok er lidt fjollet, men de respekterer det. Mange fra min klasse gør det også, fortæller Sofie Aagaard Buur-Thomsen.

- Folk fra min klasse begynder bare at grine af mig, siger Seline Tang Hansen.

Unge dyrker kæphest som aldrig før.

Dommer er tidligere eliterytter

En af dommerne er Hasse Hoffmann, som er berider og tidligere elitespringrytter på både landshold og ved OL. Ved weekendens stævne er han dommer i dressur for kæpheste.

Han mindes, hvordan han selv som barn løb rundt i skoven med en rive eller en skovl mellem benene og legede kæphest - nu glæder han sig over, at sporten vinder frem i Danmark.

- Det er en fin sport. Det får børn til at bevæge sig. I denne tid, hvor der er så meget med tv og computer og børn, der sidder derhjemme og ikke får motion, så er det et guldrandet eksempel på, at de med glæde motionerer, siger Hasse Hoffmann.

Bevæger sig som heste

Han forklarer, at børnene ikke blot får motion ved kæphesteridning - de lærer også at bevæge sig og tænke som heste.

Kæphestepigerne lærer nemlig både piaf og passage og får derved indlevelse i, hvordan det er at komme op på en hest i virkeligheden.

Stort kæphestestævne i Hillerød i weekenden.

Derfor mener Hasse Hoffmann også, at mange kæphestepiger bliver gode ryttere. Faktisk træner mange professionelle ryttere deres programmer ved at løbe alene rundt på banen inden et stævne - inklusiv ham selv, forklarer han.

Slider ikke på hesten

Dels undgår rytteren at slide unødvendigt på hesten inden stævnet, og dels lærer rytteren banen at kende.

- Man bliver en bedre rytter ved at have en kæp mellem benene. Jeg laver changementer, og flytter mig som hesten skal gøre. Når jeg kommer ind på banen med en hest mellem benene i stedet, så er jeg jo meget bedre forberedt. Så er jeg to tre øvelser foran, fordi jeg har øvet det, siger Hasse Hoffmann.

Den tidligere eliterytter mener, at kæphestesporten har stort potentiale. For sporten giver børnene meget mere end eksempelvis en løbetur. Den skaber samvær, kondition og stimulering af hjernen.

- At de går og tænker på, hvordan hesten flytter sig, hjælper dem både her og på skolebænken, siger Hasse Hoffmann.

Hård konkurrence fra Norge

Konkurrencen er hård under weekendens stævne i Hillerød. Blandt de skrappeste deltagere er en gruppe på 25 ryttere fra Norge, og det er der en forklaring på.

- Man ser det i mange haver med forhindringer af stole, bænke og river i Norge, fortæller Dorte Reimer fra Trivselsstallen Lysefjorden i Norge.

Selv oplever hun, at børnene udfordrer sig selv mere - især i spring. Nogle af dem kan hoppe 1,2 meter.

- Jeg håber jo, rigtig ridning forbliver størst. Men jeg synes, det er sjovt, at de unge bliver ved, siger Dorte Reimer.

Der er finale i Kæpheste Spring Cup i Hillerød i morgen - og både Sofie Aagaard Buur-Thomsen og Seline Tang Hansen har kvalificeret sig til finalen. De to blev henholdsvis nummer ét og to i både dressur og ridebanespringning.