Samfund

Obama forlod Danmark efter to timer og 40 minutter i landet

Den tidligere præsident holdt lørdag tale for 200 studerende og 1000 inviterede.

I går var det præcis ét år siden, at den tidligere amerikanske præsident Barack Obama besøgte Kolding.

Og på årsdagen havde den 58-årige amerikanske politiker igen kurs mod vores lille land. Denne gang var destinationen Aalborg, hvor den tidligere præsident i Musikkens Hus i dag mødte 200 studerende fra Aalborg Universitet samt cirka 1000 inviterede gæster.

Arrangementet har fået overskriften 'A Conversation With Barack Obama'. USA's 44. præsident skulle ifølge arrangørerne tale om emner som lederskab og entreprenørskab i fremtiden gennem en Q&A-session.

Savner ikke tiden i Det Hvide Hus

Den tidligere præsident brugte ikke mere tid end højst nødvendigt på dansk grund. Således landede Obama stærkt forsinket i Flyvestation Aalborg kort før klokken 15.45, hvorefter en kortege med 12 motorcykler og seks biler i rask tempo bragte ham videre til Musikkens Hus, ifølge TV 2 Nord.

Her nåede han kort at vinke og smile til sine fans, før han gav den danske betjent ved indganget et 'fistbump' og forsvandt ind i Musikkens Hus.

Klokken 16.30 trådte Obama frem på scenen for at møde sit forventningsfulde, danske publikum. Her løftede den tidligere præsident sløret for, at han ikke drømmer sig tilbage til tiden som verdens mægtigste mand.

- Nej, lød det klare svar, da han lørdag blev stillet spørgsmålet, om han dog ikke ville ønske, at han fortsat residerede i Det Hvide Hus.

Han kom med en tilføjelse - måske med henvisning til den nuværende præsident, Donald Trump.

- Men hvis jeg havde vidst ..., når ekspræsidenten at sige, inden han blev afbrudt af klapsalver fra salen med 1300 tilhørere.

Snakken faldt også på den første tid, efter han forlod præsidentembedet.

- Den første tid sov jeg.

- Så tog jeg med Michelle på ferie. Hun havde fået nok af mig. Jeg måtte faktisk vinde hende tilbage, fortalte Obama.

Næste destination: München

Klokken 17.50 forlod den tidligere amerikanske præsident Musikkens Hus, og klokken 18.21 var han igen i luften - på vej mod sin næste destination München, hvor han søndag er hovedtaler ved en stor erhvervskonference. Det blev til knap to timer og 40 minutter på dansk grund for præsidenten i denne omgang.

Blandt dagens deltagere var hans tidligere ambassadør i Danmark, Rufus Gifford, som også deltog, da hans tidligere chef var i Kolding sidste år. Også musikeren Remee var blandt tilskuerne.

En lille gruppe demonstranter havde også fundet vej til Musikkens Hus i Aalborg for at demonstrere mod Obamas regeringstid, hvor borgerkrigen i Syrien blev intensiveret.

Ser op til Obama

Det er den erhvervsdrivende fond Musikkens Hus, der står bag arrangementet, og musikhusdirektør Lasse Rich Henningsen var moderator for samtalen.

- Præsident Obama er en af de personer i verden, som jeg ser allermest op til, og derfor glæder jeg mig overordentligt meget til at møde ham. Han har i den grad udnyttet sit magtfulde embede til at gøre verden til et bedre sted og er en af de ledere på verdensplan, der er allermest respekt omkring.

- Jeg er derfor overbevist om, at nuværende og kommende ledere vil gå fra arrangementet i Musikkens Hus med ny inspiration og motivation til at gøre det endnu bedre i fremtiden, lød det fra Lasse Rich Henningsen forud for mødet.

Billetter fra 3500 til 8500 kroner

For et år siden var det Foreningen Business Kolding, som havde arrangeret Obamas besøg, hvor 700 gæster - herunder 200 studerende - fik adgang til en time med USA's tidligere præsident.

Heraf var cirka 100 af billetterne såkaldte VIP-billetter, hvor gæsterne ud over selve foredraget fik et billede med Obama til en pris på 17.500 kroner.

Prisen for at deltage i dagens arrangement med Obama i Aalborg ligger mellem 3500 kroner og 8500 kroner eksklusiv moms, oplyser Musikkens Hus.

Barack Obama var præsident i USA fra 2009 til 2017.