Kronprinsesse Mary indviede omstridt ny betalingsbro

Mary måtte flere gange holde på sin hat, som var tæt på at flyve væk i den stride blæst.

Kronprinsesse Mary havde i dag taget turen til Frederikssund for at indvie den nye knap 1,4 kilometer lange bro, som er opkaldt efter hende.

Broen går over Roskilde Fjord fra Marbæk syd for Frederikssund og til sommerhusområdet Tørslev Hage i Hornsherred.

Dagen blev indledt med en byfest. Efter at have lyttet til en lille koncert med elever fra Frederikssund Musikskole, så kronprinsesse Mary 450 lokale børn synge den officielle brosang skrevet til lejligheden af guitaristen Jan Sommer.

Flere gange fik blæsten fat i hatten. Video: Asger Manuel Jørgensen

- Hvor er det dejligt at se så mange møde op i dag. Det er mig en stor fornøjelse at erklære Kronprinsesse Marys Bro for åben, sagde kronprinsessen, inden hun med et smil klippede broens røde sløjfe over.

Efterfølgende måtte kronprinsessen aktivt bruge sin venstre hånd til at holde på hatten, mens hun med den højre officielt skød broløbet over den nye bro i gang.

Undervejs i begivenhederne tog kronprinsessen sig tid til at hilse på de mange fremmødte danskere og gav hånd til flere.

Tre måneder før tid og under budget

I sin tale ved åbningen glædede Transportminister Benny Engelbrecht sig over, at dagen bliver markeret med en rigtig folkefest. Den socialdemokratiske politiker takkede kronprinsessen for at lægge navn til broen, før han mindede om, at ideen om broen har været omtalt siden 1950'erne.

- Det samlede resultat, synes jeg, er utroligt flot. Det er et byggeri, som vi kan være stolte af her på egnen. At broen er blevet færdig tre måneder før tid og under budget, det kan jeg som transportminister jo rigtig godt lide. Det er dejligt, når tingene lykkes, sagde ministeren blandt andet.

Han fortsatte med at fortælle, at beregninger viser, at broen kan spare pendlere for op mod 30 minutter i morgenmyldretiden.

- Jeg kan bryste mig af at være med til at indvie en ny bro i dag og en ny metrocityring i morgen. Det er da meget godt gået på tre måneder, sagde Benny Engelbrecht med henvisning til sin forholdsvis korte tid som minister i den nye regering.

Selv deltager transportministeren også i dagens 10 kilometer-distance over den nye bro.

Mellem 14 og 41 kroner i betaling

For at spare tid og kilometer skal bilister også betale. Broforbindelsen vil, fra den officielt åbner for trafikanter mandag, koste 14 kroner per tur for almindelige personbiler og små busser og 41 kroner per tur for lastbiler og store busser.

Betalingssystemet er uprøvet på dansk grund, og det vil blive uden bomme, stop og pungen op af lommen.

I stedet vil det være muligt at benytte sig af BroBizz eller nummerpladeregistrering, hvor man skal tilmelde sit køretøj på fjordforbindelsens hjemmeside med sit kreditkort.

Kronprinsesse Marys Bro bliver den tredje betalingsbro i Danmark foruden Storebæltsbroen og Øresundsbroen. Betalingsdelen har mødt kritik fra både lokale og lastbilchauffører.

Blandt andet har en lokal vognmand med ti ansatte ifølge TV2 Lorry anslået, at de 41 kroner per tur over broen vil løbe op i 400.000 kroner ekstra om året.

Fakta om Kronprinsesse Marys Bro:

  • Broen har kostet to milliarder kroner, og prisen for at passere broen er fastlagt efter, at den skal tilbagebetales på 40 år, fortæller Henrik Vincentsen, der er projektchef på Fjordforbindelsen Frederikssund.
  • I forbindelse med åbningen af broen vil der være motionsløb over broen og folkefest med kronprinsesse Mary - som broen er opkaldt efter - som gæst.
  • Fjordforbindelsen bliver en knap 10 km lang fire-sporet motortrafikvej syd for Frederikssund, og knap 1,4 km vil ligge på en højbro mellem Marbæk og Tørslev Hage.
  • Broen indvies den 28. september med en byfest. Den 30. september kan biler køre over broen.
  • Ud over Kronprinsesse Marys Bro består projektet af 16 andre mindre bygværker.
  • Kronprinsesse Marys Bro bliver en betalingsbro. Betalingsanlægget vil være det første såkaldte free flow-betalingsanlæg i Danmark. Det vil koste 14 kroner for biler under 3500 kilo og 41 kroner for lastbiler.
  • Det er desuden ikke muligt for lastbiler over 3500 kilo at benytte den gamle, betalingsfrie bro (Kronprins Frederiks Bro), der ligger nord for den nye bro.
  • Projektets samlede budget udgør cirka to milliarder kroner. 650 millioner kroner er direkte statslig støtte, mens resten finansieres gennem brugerbetaling.

Kilder: TV2 Lorry, Fjordforbindelsen Frederikssund.