Samfund

Kritiker: Vi er de eneste i landet, som skal betale for at færdes indenfor vores egen kommunegrænse

Nyt stort brobyggeri møder kritik fra flere sider. Ét byrådsmedlem har i årevis kæmpet imod.

Der var fest og farver, sang og smil, da kronprinsesse Mary lørdag indviede den nye 1,4 kilometer lange bro over Roskilde Fjord.

Men ikke alle er lige begejstrede for det nye brobyggeri, som er opkaldt efter kronprinsessen og går over Roskilde Fjord fra Marbæk syd for Frederikssund og til sommerhusområdet Tørslev Hage i Hornsherred.

Blandt kritikerne er det socialdemokratiske medlem af byrådet i Frederikssund, Kenneth Jensen.

I 2012 tog kommunen beslutningen om at indføre betaling på den nye bro. Dengang var Kenneth Jensen den eneste i byrådet, som ikke stemte for forslaget. Han undlod at stemme.

Siden har han været med til at stifte gruppen 'Broafgift nej tak', der har indsamlet 14.000 protester.

Gruppen er utilfreds med, at der er brugerbetaling på broen, hvilket betyder, at en almindelig personbil skal betale 14 kroner for at krydse Kronprinsesse Marys Bro, mens lastbiler og busser skal betale 41 kroner per tur.

Kronprinsesse Marys Bro er den tredje betalingsbro i Danmark foruden Storebæltsbroen og Øresundsbroen.

- Jeg håber, vi får afskaffet den her afgift. Det kan ikke være rigtigt, at vi som det eneste sted i landet skal betale for at færdes indenfor vores egen kommunegrænse. Det, synes vi, er helt urimeligt, siger Kenneth Jensen til TV 2.

Den kongelig hat var tæt på at blive taget af blæsten, da snoren skulle klippes over. Video: Marie Jensen

Kun for dem, der har råd til at betale

Han er klar til fortsat at kæmpe for at afskaffe brugerbetalingen på broen, omend han erkender, at det trods årelange protester ikke er lykkedes inden åbningen. Men Kenneth Jensen er klar til at kæmpe videre for sin sag, også selvom resultatet udebliver de næste par år.

Derfor er det også med lidt blandede følelser, at han deltager i åbningsfesten. Han er nemlig også glad for, at broen er kommet.

- Den mangler vi virkelig, og jeg har også kæmpet for, at vi skulle få den. Men jeg har lidt svært ved at spise, at det kun er for dem, der har råd til at betale, siger han.

Flere gange fik blæsten fat i hatten. Video: Asger Manuel Jørgensen

Man har bare flyttet køen

Kenneth Jensen medgiver, at bilister, som ikke ønsker at betale 14 kroner for at krydse broen, har et alternativ. De kan i stedet vælge at køre cirka én kilometer længere mod nord og krydse Roskilde Fjord via den gratis Kronprins Frederiks Bro.

- Men det er vigtigt at huske, at der var nogle forudsætninger, da byrådet sagde ja til broen, siger han og forklarer, at byrådet samtidig godkendte en motorvej, ligesom byrådet fik at vide, at Frederikssund ikke ville være den eneste kommune i landet, hvor sådanne betalingsprojekter ville finde sted.

Det har ikke holdt stik, mener Kenneth Jensen.

- Der er ingen motorvej. Den firesporede vej lander i to spor med en trafikprop. Man har bare flyttet køen. Nu kommer man til at holde i kø herude i stedet, efter du har betalt for at køre over, siger han.

FDM: Ikke en god idé

Hos FDM - Forenede Danske Motorejere - er man heller ikke begejstret for betalingsdelen af broen.

- Det er ikke en god idé, fordi vi i Danmark allerede har meget høje bilafgifter, siger Torben Lund Kudsk, som er afdelingschef hos FDM.

Han følger op med et eksempel:

- Man kan sammenligne det med, at man skal i Tivoli og køber et turpas ved indgangen. Og pludselig skal man så alligevel til at betale for nogle af forlystelserne.

Tidligere har en lokal vognmand med ti ansatte ifølge TV2 Lorry anslået, at de 41 kroner per tur over broen vil løbe op i 400.000 kroner ekstra om året.

Kronprinsesse Marys Bro blev lørdag indviet med et broløb. Mandag åbner broen for bilister.

Fakta om Kronprinsesse Marys Bro:

  • Broen har kostet to milliarder kroner, og prisen for at passere broen er fastlagt efter, at den skal tilbagebetales på 40 år, fortæller projektchefen.
  • I forbindelse med åbningen af broen vil der være motionsløb over broen og folkefest med kronprinsesse Mary - som broen er opkaldt efter - som gæst.
  • Fjordforbindelsen bliver en knap ti kilometer lang firesporet motortrafikvej syd for Frederikssund, og knap 1,4 km vil ligge på en højbro mellem Marbæk og Tørslev Hage.
  • Broen indvies 28. september med en byfest. 30. september kan biler køre over broen.
  • Ud over Kronprinsesse Marys Bro består projektet af 16 andre mindre bygværker.
  • Kronprinsesse Marys Bro bliver en betalingsbro. Betalingsanlægget vil være det første såkaldte free flow-betalingsanlæg i Danmark. Det vil koste 14 kroner for biler under 3500 kilo og 41 kroner for lastbiler.
  • Det er desuden ikke muligt for lastbiler over 3500 kilo at benytte den gamle, betalingsfrie bro (Kronprins Frederiks Bro), der ligger nord for den nye bro.
  • Projektets samlede budget udgør cirka to milliarder kroner. 650 millioner kroner er direkte statslig støtte, mens resten finansieres gennem brugerbetaling.

Kilder: TV2 Lorry, Fjordforbindelsen Frederikssund.