Samfund

Virksomheder skal betale for at donere varer til genbrug – regeringen vil gøre det billigere

Tidligere på ugen har erhvervspraktikant hos Sportmaster Oliver Eklund Kjær fortalt, hvordan han er blevet bedt om at snitte i sko, butikken vil af med. Hvis Sportmaster i stedet ville donere skoene til genbrug, skulle de betale for det. Her ses, hvordan skoene var blevet skåret i.  Stephan Svingkær

Fælles momsregler i EU betyder, at virksomheder ikke må give varer gratis til genbrugsbutikker, hvis varen eksempelvis ikke kan sælges.

Hvis en virksomhed vil donere et par nye sko eller en ubrugt taske til velgørenhed, skal de betale for det.

Det lyder umiddelbart paradoksalt, men det er ikke desto mindre virkeligheden.

Regeringen vil nu justere på prisen med et nyt forslag. Forslaget skal gøre det billigere - men ikke gratis - for virksomheder at donere varer til genbrug.

Noget Røde Kors mærker

TV 2 kunne tidligere på ugen afdække, at Sportmaster smider massevis af sko ud, som de ikke har kunnet sælge. Sko, som eksempelvis kunne være blevet givet til genbrugsbutikker. Men hvis Sportmaster havde valgt at donere skoene, skulle de betale for det.

Hvis en virksomhed i dag har købt en taske til 500 kroner inklusive moms, men vælger at give tasken til en genbrugsbutik, fordi de ikke kan få den solgt, skal virksomheden betale en såkaldt udtagningsmoms på 25 procent. Det betyder, at de skal betale - i dette tilfælde 100 kroner - for at donere tasken til genbrug.

Vi synes, det er rigtig ærgerligt, at EU forhindrer, at man kan give ting væk til genbrug

Søren Søndergaard, EU-ordfører, Enhedslisten

Og det er noget, som Røde Kors’ genbrugsbutikker mærker, fortæller genbrugschef hos Røde Kors, Tina Donnerborg.

- Vi bliver ind imellem kontaktet af virksomheder, der ønsker at donere. Men når de så finder ud af, hvor stor prisen er, fordi de skal betale moms, er der en ret stor del, som trækker sig tilbage.

Må ikke donere varer gratis

Regeringen vil med forslaget lave det om, så udtagningsmomsen beregnes af varens restværdi.

Hvis vi tager eksemplet fra før med tasken til 500 kroner, kan virksomheden forsøge at sælge tasken ved at sætte den ned til 100 kroner.

Står det til regeringen, skal udtagningsmomsen maksimalt kunne være momsen af den nye pris - 100 kroner - såfremt virksomheden vælger at give tasken til genbrug. Dermed ender virksomheden med at skulle betale 20 kroner for at donere tasken.

EU’s fælles momsregler betyder, at virksomhederne ikke må donere varerne gratis. Værdien af varen må ikke sættes til nul, når varerne har en værdi for genbrugsbutikkerne.

- Vi synes, det er rigtig ærgerligt, at EU forhindrer, at man kan give ting væk til genbrug, lyder det fra Enhedslistens EU-ordfører, Søren Søndergaard.

Minister vil se på EU-regler

Skatteminister Morten Bødskov (S) oplyser i et skriftligt svar til TV 2, at han synes, vi i Danmark har fundet "nogle simple og gode løsninger, der kommer de virksomheder, der gerne vil donere varer, til gode".

- Jeg glæder mig til at fremsætte lovforslaget og ser frem til, at det forhåbentligt bliver vedtaget. Jeg er også spændt på, hvorvidt regeringens tænketank finder ud af, om vi har mulighed for at gøre noget mere på EU-niveau, skriver ministeren.