TV 2 Echo

Kvinder taler højt om menstruation: - Det skal ikke ses som noget klamt

To unge kvinder har på hver sin måde forsøgt at sætte fokus på menstruationsblod og menstruationssmerter på sociale medier.

Hele spektret af ansigtsudtryk mødte Annika Aakjær på scenen til årets Zulu Comedy Galla.

Med guitaren i favnen tog sangerinden publikum og seerne med på en rejse gennem den kvindelige cyklus. Fra ”bremsesporsdagen” til ”noget, der lugter af Esbjerg”.

Der var dem, der så lidt måbende til med et overrasket smil på læben. Der var dem, der så lidt ubekvemme ud. Og så var der de kvinder, der nikkede til hinanden på det-er-så-rigtigt-måden.

Annika Aakjær kastede den for nogle tabubelagte menstruation direkte ud i de danske stuer.

Og hun er ikke den eneste, der i disse år taler højt om menstruation.

Menstruationskop

24-årige Fie Sommer bruger sin Instagram-profil til at udfordre normer i samfundet, som hun mener er begrænsende. Normer om eksempelvis kvinders seksualitet, krop og menstruation.

- Menstruation skal ikke ses som noget klamt eller som værende et tabu, som det bliver af mange lige nu, siger hun.

Den 37-årige sangerinde høstede historiens første stående bifald efter sin optræden til dette års 'ZULU Comedy Galla'. Video: Mark Flemming Lauritsen

Fie Sommer kan huske, hvordan hun i gymnasiet forbandt menstruationen med noget skamfuldt. Når hun skulle tage turen fra klasseværelset til toilettet for at skifte tampon, skjulte hun tamponen i ærmet. Det værste, der kunne ske, var, at man blødte igennem. Og den brugte tampon skulle bare pakkes hurtigt væk og smides ud.

- Jeg føler, at det gav mig en masse information omkring min egen krop og cyklus og det at være kvinde

Fie Sommer, instagrammer og blogger

For fem år siden begyndte hun at bruge menstruationskop, og pludselig kunne hun udforske sin menstruation.

- Jeg føler, det gav mig en masse information omkring min egen krop og cyklus og det at være kvinde.

Deler blod på Instagram

Fie Sommer fribløder også. Men kun engang imellem, og kun når hun er alene eller i selskab med tætte venner. Og hun kan godt finde på at lægge billeder af sit menstruationsblod på sin Instagram-story.

At fribløde giver hende en følelse af at give slip på al skam og at komme i kontakt med sin naturlige kvindelighed. Og det er for hende en måde at frigøre sig fra de normer i samfundet om, hvordan man skal være som kvinde.

- Jeg ved, at nogen synes, at det måske er lidt ekstremt, men jeg tror, at nogle gange skal vi gøre noget, der er provokerende og ekstremt for at ryste lidt ved de ideer og regler, vi har i samfundet, som kan virke begrænsende.

Påvirker hverdagen

En anden ung kvinde, der for nylig har lagt menstruation ud til debat på sociale medier, er den 27-årige iværksætter Johanne Rytter Stenstrup.

I starten af september delte hun en sms-besked på sin Linkedin-profil og på sin Instagram-story. Her var formålet ikke at være eksplicit omkring menstruationsblod, men at diskutere menstruationssmerter.

I beskeden meldte hun afbud til et planlagt tv-interview på grund af menstruationssmerter. I captionen skrev hun: ”Er der plads til det her?”.

Hun ville gerne tale højt om, at menstruationen kan påvirke kvinder i hverdagen. På arbejdet eller på studiet.

- Man er distraheret, fordi der sker noget i kroppen. Det kan føles, som om man tisser i bukserne. Nogle gange kan jeg faktisk ikke sige noget intelligent til nogen, fordi der sker noget nede i mit underliv.

"Ad, blod"

Johanne Rytter Stenstrup har også tidligere oplevet, at menstruationen kan give kramper og smerter, der er så generende, at hun ikke kan være lige så produktiv, som hun normalt er.

- Som en god feminist og powerkvinde skal man jo ikke lade noget stoppe en

Johanne Rytter Stenstrup, iværksætter

Nogle gange har det fået hende til at tage en sygedag fra arbejde. Andre gange ikke. Men når hun har, har hun ikke altid sagt, at det var på grund af menstruationssmerter.

- Som en god feminist og powerkvinde skal man jo ikke lade noget stoppe en. Man må jo ikke vise svaghed på sit køns vegne, siger hun.

Ligesom Fie Sommer oplever Johanne Rytter Stenstrup, at menstruation ikke er noget, man skilter med. Hendes oplevelse er, at kvinder helt fra de unge år bliver bevidste om, at det ikke er noget, man taler højt om. Særligt ikke i mandligt selskab.

- Det er ikke noget, man snakker om ved middagsbordet. Måske sidder den der reaktion, som teenagedrengene havde i 8. klasse, i hovedet: "Ad, blod".

Mere ærlighed og åbenhed

Johanne Rytter Stenstrup fortæller, at det kan være angstprovokerende at melde sig syg på grund af menstruation. Og hun synes i det hele taget, det er vigtigt, at menstruationen ikke bliver associeret med sygdom.

Men hun efterlyser alligevel mere åbenhed om, at menstruationssmerter kan påvirke nogle kvinder for eksempel på arbejdspladsen.

- Vi skal være bedre til at tale om det og være ærlige om det, siger Johanne Rytter Stenstrup.