Fiskekongen fra New Jersey der lænsede den danske statskasse

Den driftige familiefar Adam LaRosa er den måske vigtigste håndlanger i de netværk, der har trukket milliarder ud af Danmark i udbyttesagen.

Han åbnede bagdøren til festlokalet på havnen og gik direkte mod sin store, sorte Land Rover.

- Hej Adam, jeg er journalist fra Danmark. Jeg vil gerne stille dig nogle spørgsmål.

Adam LaRosa, der bar kasket og poset tøj, ignorerede Morten Spiegelhauer.

Myndighederne kalder sagen svindel

Fra 2012 til 2015 mistede Danmark 12,7 mia. i skandalen om udbytteskat. Myndighederne betragter sagen som svindel, hvilket det derfor bliver omtalt som i denne artikel. Ingen af de mænd, vi omtaler, er tiltalt eller dømt i sagen.

LaRosa satte sig ind i sin bil uden at sige noget og smækkede døren.

- Hvor er vores penge, mand. Hvor er vores penge, råbte vi gennem bildøren.

Han rullede ruden ned og vendte hovedet uden at kigge os i øjnene.

- Jeg har ingen kommentarer. Tal med mine advokater, sagde han.

En central håndlanger

På overfladen er manden i bilen en mønsterborger, gavmild og fuld af overskud.

Men den fåmælte mand i den sorte Land Rover er tilsyneladende også en af de vigtigste håndlangere i sagen om udbyttesvindel for 12,7 milliarder kroner mod den danske statskasse.

Historien om ham starter med hans pensionfond, Raubritter LLC Pension Plan.

Navnet raubritter vil ikke sige de fleste danskere noget, men i Tyskland, hvorfra udbytteskandalerne udspringer, ved de godt, hvad det betyder.

Raubritter er en gammel tysk betegnelse for en person i adelen, der er hævet over loven, og som bruger den beskyttelse til at røve og kidnappe befolkningen og tilfældige rejsende.

Med andre ord et menneske uden skrupler.

Fakta om sagen om udbyttesvindel

  • Sagen kom frem i august 2015, hvor Skat fortalte om udbyttesvindel for 12,7 milliarder kroner
  • Britiske Sanjay Shah, der bor i Dubai, er i årevis blevet betegnet som hovedmistænkt – han erkender at have modtaget over 8 milliarder kroner
  • En hidtil ukendt gruppe fra USA, anført af Matthew Stein og Jerome Lhote, er involveret i udbetalinger for over 4 milliarder kroner
  • Skattestyrelsen har anlagt omkring 545 søgsmål over hele verden mod personer og selskaber
  • Foreløbig har Skattestyrelsen indgået forlig, der sikrer 1,6 milliarder kroner til Danmark
  • Politiet har tiltalt otte personer

Mange vigtige roller

Men LaRosa har ikke nøjedes med at trække penge ud af Danmark gennem en pensionsfond i hans eget navn.

Han har arbejdet for både britiske Sanjay Shah, der har trukket 8 milliarder kroner ud af Danmark, og Matthew Stein og Jerome Lhotes netværk, som TV 2 og Politiken afslørede for et par dage siden, der er involveret i udbetalinger fra Skat på 4,1 milliarder kroner.

Det gør LaRosa til en af de vigtigste personer i sagen om danmarkshistoriens største svindelsag.

Den amerikanske drøm

På overfladen er 49-årige Adam LaRosa fra New Jersey i USA et godt eksempel på den amerikanske drøm.

Gift, to børn, veluddannet, velhavende, 49-årig iværksætter, der har skabt job i lokalsamfundet, og som deler ud af sine rigdomme i næstekærlighedens navn.

Han kan lide at have det sjovt

Insideren

Et af LaRosas firmaer, Canyon Runner Sportfishing, tager folk med langt ud på Atlanterhavet på en kæmpe yacht for at fange kæmpe fisk og spise grillede bøffer på dækket.

LaRosa har selv vundet utallige priser for sine evner som fisker, og når han inviterer til fiskeseminar på Hilton, er han omsværmet af hundredvis af beundrere.

Hjælper fattige børn

Et andet af LaRosas firmaer, butikskæden Wineacademy Superstores, forsyner tørstige amerikanere med de bedste vine og spiritusflasker, der findes.

Og så er LaRosa medstifter af en velgørenhedsorganisation, der hjælper børn i nød.

Umiddelbart er han inkarnationen af dem amerikanske drøm.

Den anden side

Men den 49-årige mand er også andet end velgørenhed og iværksætteri - han er også en dreven aktør i den del af finansverdenen, der beskæftiger sig med udbyttearbitrage.

Her har LaRosa spillet flere og afgørende roller ved siden af arbejdet med at trække en formue ud af Danmark gennem Raubritter LLC Pension Plan.

Retsdokumenter fra London viser, at Adam LaRosa har været repræsentant for i alt 24 små pensionsfonde, der har fået udbetalt 1,2 milliarder kroner fra Danmark på baggrund af fiktive aktieposter i store danske selskaber.

Styrede investeringer fra skattely

Denne del af LaRosas arbejde med at lænse Danmark for milliarder er relateret til Sanjay Shah, der i årevis var det eneste ansigt på den danske udbytteskandale.

Derudover går LaRosas navn igen i en lang stribe britiske retsdokumenter, hvor tidligere ansatte hos Sanjay Shah fortæller om ham.

Shah har selv indrømmet at have modtaget 8 milliarder kroner fra Danmark. Egentlig havde han anmodet om 9 milliarder, men på grund af fejl hos Skat fik han kun 8 milliarder, har hans pressetalsmand Jack Irvine tidligere fortalt TV 2.

Artiklen fortsætter under grafikken.

I denne uge har TV 2 i et samarbejde med Politiken, Süddeutsche Zeitung og det belgiske medie Knack kunnet afsløre hidtil ukendte bagmænd i New York, der selv har trukket milliarder ud af Skat.

De nye bagmænd, Matthew Stein og Jerome Lhote, er gået langt for at få penge ud af Danmark, og de har flittigt benyttet sig af Adam LaRosas evner.

Nøglerolle i bedrageri-bank

I 2012 købte de to bagmænd North Channel Bank i tyske Mainz. Banken, der i denne uge har erkendt sig skyldig i bedrageri i milliardklassen mod Danmark.

LaRosa har været vigtig for banken. Retsdokumenter fra London viser i hvert fald, at det var ham, der introducerede banken for de handler, der blev brugt til at trække penge ud af statskassen i Danmark.

Handlerne var ifølge Skattestyrelsen en simpel udgave af Sanjay Shahs.

Derudover instruerede han også banken i at sende særlige skattedokumenter kaldet credit advice notes til Indigo Global Partners, et selskab i London. Dokumenterne som blev brugt til at trække enorme beløb ud af Danmark.

Intet med spekulation at gøre

Professor i international skatteret Christoph Spengel fra universitetet i Mannheim i Tyskland betegner det, der foregik i North Channel Bank som svindel.

- Det var ikke spekulation, det var simpel svindel. De forenklede og automatiserede produktionen af skattedokumenter om udbytte som var nødvendige for at få penge ud af Skat, siger Christoph Spengel.

Men Adam LaRosa har også udfyldt flere centraler opgaver.

Var også ansvarlig i andre pensionsfonde

I netværket omkring Matthew Stein og Jerome Lhote har han haft rolle som manager i partnerskaber, der blev indgået mellem andre pensionsfonde i USA og selskaber i skattely.

Partnerskaberne stod for at gennemføre de handler, der blev brugt til at trække milliarder ud af statskassen.

En insider i sagen, som TV 2 har interviewet et hemmeligt sted i USA, kender Adam LaRosa og betegner ham som bagmand lige under Matthew Stein og Jerome Lhote.

Tavshed fra advokater

Forretningsmæssigt imponerede LaRosa også insideren, der kalder skatteadvokaten fra New Jersey en 'tjekket' gentleman, der tænker og handler ekstremt hurtigt.

- Han er en meget sofistikeret forretningsmand, og så tænker jeg, at han kan lide at have det sjovt, siger insideren, der er bekendt med LaRosas store interesse for fiskeri.

Adam LaRosas advokatfirma er ikke vendt tilbage på vores henvendelser.

Bagmandspolitiet har efterforsket siden 2015

Adam LaRosa er del af et netværk af pensionsfonde, der indgik forlig med Skattestyrelsen i maj 2019.

Forliget indebærer, at pensionsfondene betaler en mindre del af beløbet tilbage til Danmark.

Udbyttesagen efterforskes på femte år i et politisamarbejde mellem Danmark, Tyskland, Belgien, Storbritannien og USA. Hverken Adam LaRosa, Matthew Stein eller Jerome Lhote er sigtet eller tiltalt.

LaRosas pensionsfond blev sagsøgt i maj 2018 for at have svindlet Danmark for mere end 60 millioner kroner.

Men 20. august i år slap LaRosa af krogen. Her indgav Skattestyrelsen en 'voluntary dismissal' af sagen mod ham og Raubritter LLC Pension Plan ved retten i New York.

Skattestyrelsen eller Bagmandspolitiet har ingen kommentarer.

Se første del af 'Jagten på vores milliarder' på TV 2 Play nu.

Det udbetalte Skat i svindelsagen på den tid, du har brugt på at læse artiklen

420,5

Svindlen toppede i 2015, hvor Skat nåede at udbetale over otte milliarder kroner fra januar til august, hvor svindlen blev stoppet. Det svarer til 420,50 kroner i sekundet.