Samfund

Firmaet bag Barbie lancerer kønsneutrale dukker

Det er tvivlsomt, hvorvidt det nye kønsneutrale legetøj vil gøre en forskel, siger kønsforsker.

Langt eller kort hår? Bukser eller kjole?

Torsdag lancerer Mattel – firmaet bag blandt andet Barbie – en kønsneutral dukkekollektion. Legetøjet kommer til at hedde Createable World og giver børn og barnlige sjæle mulighed for at sammensætte dukkerne med forskelligt tøj, tilbehør og hår.

- Legetøj er en afspejling af kultur, og da verden fortsat hylder kønsinklusion og diversitet, følte vi, at det var på tide at lave en kønsneutral dukkekollektion, skriver Kim Culmone, vicedirektør hos Mattel Fashion Doll Design, i en pressemeddelelse.

Formålet med dukkerne er ifølge vicedirektøren at åbne folks øjne for, at børn af alle køn kan få noget ud af at lege med dukker.

Men det nye tiltag får en blandet modtagelse blandt eksperter.

Tvivlsomt, at det vil ændre noget

Kønsforsker og lektor ved Roskilde Universitet Christian Groes tvivler på, at det nye kønsneutrale legetøj vil gøre en mærkbar forskel.

- Jeg tænker ikke, at det kan bidrage til at nedbryde kønsstereotyper. De er alt for nedgroet i samfundet. Jeg tror i højere grad, at firmaet har set et marked, siger han til TV 2.

Anderledes lyder det dog fra uddannelses- og kønssociolog Cecilie Nørgaard, der mener, at de kønsløse dukker kan få betydelig effekt.

- Hvis man kun tilbyder kønstraditionelt legetøj, kan der potentielt være en utrolig stor del af et barns identitet, der ikke bliver udviklet. Der kan også være evner, følelser og måske drømme om, hvem og hvad man kan blive, som ikke bliver udfordret, siger hun i en pressemeddelelse.

Forsker: - Mangler sprog for det ukønnede

Christian Groes medgiver, at legetøjet vil kunne give noget til de børn, der er interesserede i andet end de klassiske køn. Men i størstedelen af børnenes tilfælde vil dukkerne formentlig ende med et køn alligevel.

- Der mangler et sprog for det, som ikke er kønnet. Jeg tror, at børnene ender med at kønne dukkerne med navne, kønsbestemt tøj eller ved for eksempel at sætte dem i roller som mor eller far, siger han.

Det nye legetøj vil med stor sandsynlighed ikke kunne ændre ved de strukturelle kønsudfordringer, der findes i samfundet, men de "skader bestemt ikke", lyder det slutteligt fra kønsforskeren.

Mattels nyeste skud på stammen består af seks forskellige sæt af dukker med forskellige hudtoner. Med i pakken vil der også være to former for hår og forskellige sæt tøj, som skal være med til at give dukkerne forskellige udtryk.