Samfund

Filmkomité sender dansk bud videre til Oscar-nominering: - En ekstremt stærk kandidat

Dagens udvælgelse er kun første skridt mod en længere vej til Oscar-scenen.

Den danske Oscar-komité har valgt May el-Toukhys 'Dronningen' som den film, der skal repræsentere Danmark i kapløbet om en nominering til Oscarfesten i kategorien for bedste internationale spillefilm.

Det oplyser Det Danske Filminstitut.

Og det er fuldt fortjent, mener Soundvenues Oscar-ekspert, Mads Kjær Larsen.

- Jeg synes, at det er en ekstremt stærk kandidat, selv hvis vi tager de rød-hvide briller af. Den fortjener at blive udvalgt, siger han til TV 2.

I filmen følger man Trine Dyrholm i rollen som Anne, en succesfuld advokat med to døtre, der er lykkeligt gift med lægen Peter, men langsomt involveres i et seksuelt forhold med sin 17-årige stedsøn, Gustav.

Filmen var oppe imod de to andre danske film 'Før frosten' af Michael Noer og 'Ser du månen, Daniel' af Niels Arden Oplev og Anders W. Berthelsen.

Stærk på flere parametre

Der er ifølge Oscar-eksperten flere grunde til, at ’Dronningen’ er Oscar-værdig. Kunstnerisk er filmen meget stærk, og så har historien en universel appel med problematikker, som også vil kunne genkendes i USA, lyder det.

Men der er endnu en ting, der har afgørende betydning.

- Trine Dyrholm er hovedperson. Hun er efterhånden så anerkendt et navn, at folk kan genkende hende. Det er klart en bonus og et godt kort at kunne spiller, siger Mads Kjær Larsen.

Han peger også på, at filmens meget direkte scener af seksuel karakter kan give filmen godt med omtalte. Og selvom det måske kan komme galt i halsen på den mere konservative del af komitéen, er "dårlig omtalte bedre end ingen omtalte", siger han.

Skal gennem flere udvælgelsesrunder

Dagens udvælgelse er kun første skridt mod en lang vej til Oscar-scenen. Når de forskellige lande har indstillet en film, er det Oscar-komitéen for ikke-engelsksprogede films tur til at vurdere dem.

Ti år med danske Oscar-indstillinger

2019 Den skyldige / Gustav Möller / Oscar-shortlistet


2018 Du forsvinder / Peter Schønau Fog


2017 Under sandet / Martin Zandvliet / Oscar-nomineret


2016 Krigen / Tobias Lindholm / Oscar-nomineret 


2015 Sorg og glæde / Nils Malmros 


2014 Jagten / Thomas Vinterberg / Oscar-nomineret 


2013 En kongelig affære / Nikolaj Arcel / Oscar-nomineret 


2012 Superclásico / Ole Christian Madsen / Oscar-shortlistet 


2011 Hævnen / Susanne Bier / Oscar-vinder 


2010 Frygtelig lykkelig / Henrik Ruben Genz

Kilde: Det danske Filminstitut

De vil skære de indstillede film ned til en såkaldt shortlist på ti film, der vil blive offentliggjort kort før jul på en endnu ikke officiel dato.

13. januar vil to komitéer fra hver sin kyst af USA barbere dem ned til de kun fem titler, der skal Oscar-nomineres. Den endelige vinder vil blive udråbt, når det 92. Academy Awards Show finder sted 9. februar 2020.

Oppe mod stærke modstandere

Selvom der er lang vej til stjernestøvet på Oscar-scenen, er der gode chancer for, at den danske film kan nå langt, siger Oscar-ekspert Mads Kjær Larsen.

- Jeg ville blive meget overrasket, hvis ikke den kommer på shortlisten, siger han og peger på, at Danmark historisk set har klaret sig godt i udvælgelsen.

Dog er den rød-hvide kandidat oppe mod et stærkt felt, uddyber Mads Kjær Larsen. Især den sydkoreanske guldpalme-vinder ’Parasite’ er favorit i kategorien, men også Frankrigs ’Les Miserables’ og Spaniens bidrag ’Smerte og ære’ er stort set sikret en plads på listen, lyder det.

Sidste år var det danske bud thrilleren 'Den Skyldige'. Den nåede med i det indsnævrede felt på ti film, men blev ikke nomineret.