Bedstemor var med til at trække milliarder ud af Danmark i udbytteskandale

Mange helt almindelige mennesker er blevet brugt til at dræne statskassen for milliarder af kroner. De har fået en lille del af gevinsten.

- Hvad?

Den ældre kvinde med den pink jakke og de store solbriller lignede et stort spørgsmålstegn.

Myndighederne kalder sagen svindel

Fra 2012 til 2015 mistede Danmark 12,7 mia. i skandalen om udbytteskat. Myndighederne betragter sagen som svindel, hvilket det derfor bliver omtalt som i denne artikel. Ingen af de mænd, vi omtaler, er tiltalt eller dømt i sagen.

Vi havde lige spurgt hende, hvordan hun havde det med, at en pensionsfond i hendes navn havde trukket omkring 10 millioner dollar ud af den danske statskasse.

- Jeg har ingen kommentarer, sagde hun.

Hun stod i sin indkørsel i en forstad til hovedstaden Minneapolis i staten Minnesota i USA og var i gang med at tage sine indkøb ud af bilen.

Har nogle af de penge betalt for dit hus, dit liv, din bil?

- Nej. Under ingen omstændigheder, sagde hun.

Kvinden hedder Nanine Kay Mourer og er en lille, men vigtig brik i skandalen om udbytteskat, der har kostet de danske skatteydere 12,7 milliarder kroner.

Mourer er en af mange privatpersoner, der har oprettet en lille pensionsfond og afgivet magten til et netværk, der ifølge TV2s dokumentation har været involveret i udbyttebetalinger for 4,1 milliarder kroner fra den danske stat.

Så du har ikke fået så mange penge?

- Nej. For guds skyld nej. Nej nej nej, sagde hun og rystede på hovedet.

Kvinden bankede flere gange på et klistermærke af Jesus på sin bil, da vi spurgte hende ind til hendes moral.

- Jeg svarer kun for ham her, sagde hun og rystede på hovedet.

Der var tydeligvis ikke tale om en kvinde, der levede i sus og dus for danske skattemilliarder. Men hun vidste tydeligvis, hvad vi talte om.

Da vi få øjeblikke forinden havde introduceret os som journalister fra dansk fjernsyn, havde hun straks sagt, at hun ikke havde nogen kommentarer.

Hvad har du ingen kommentarer om?

- Hvad end I vil tale med mig om.

Du vil ikke engang høre, hvad jeg gerne vil tale om?

- Nej.

Så lad mig forklare dig, det handler om pensionsfonden…

- Det tænkte jeg nok, svarede hun.

Hvorfor?

- Vi er blevet rådgivet til ikke at sige noget. Jeg er ked af det, men jeg har ingen kommentarer.

Bedstemor bag vigtigt element

Bagmændene i netværket var Matthew Stein og Jerome Lhote fra New York, som i 2012 købte North Channel Bank, en lille bank i Mainz i Tyskland. Ifølge flere kilder tæt på banken havde bagmændene et formål med købet - at udnytte den til at trække penge ud af den danske og belgiske statskasse.

Men banken var kun ét element i et velorganiseret system, der fra 2012 til 2015 var med til at pumpe skattekroner ud af den danske statskasse.

Et andet meget vigtigt element var små pensionsfonde. Det er her, den 68-årige bedstemor, der også er ivrig kirkegænger, kommer ind i billedet.

Nanine Kay Mourer oprettede, efter aftale med bagmændenes netværk, en pensionsfond, som hun afgav kontrollen med ved at skrive en fuldmagt.

Hun døbte den Jewelry Creations.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Det udbetalte Skat i svindelsagen på den tid, du har brugt på at læse artiklen

420,5

Svindlen toppede i 2015, hvor Skat nåede at udbetale over otte milliarder kroner fra januar til august, hvor svindlen blev stoppet. Det svarer til 420,50 kroner i sekundet.

Små fonde som hendes ejede aktier for milliarder i Danmark

Herefter trak bagmændene millioner af kroner ud af statskassen ved at hævde, at de havde ret til udbytterefusion fra Skat i Danmark, fordi de gennem Nanine Kay Mourers pensionsfond ejede aktier for mange milliarder i danske selskaber.

Selvom bedstemoren ifølge TV 2s oplysninger havde indsat et beskedent beløb på pensionsfonden, ejede den aktier for milliarder af kroner i danske selskaber som Mærsk, Danske Bank og Coloplast.

Der var bare et problem.

Nanine Kay Mourers pensionsfond, som havde fået navnet Jewelry Creations, var del af et netværk af pensionsfonde, som ifølge Skattestyrelsen og Bagmandspolitiet aldrig havde ejet de danske aktier eller modtaget det udbytte, de krævede at få tilbagebetalt skatten på. Det viser retsdokumenter fra Tyskland og Storbritannien.

Mor til central person

Bagmændene havde bare fået det til at se sådan ud, og det var nok, for Skat tjekkede aldrig papirerne.

Nanine Kay Mourer er en af mange privatpersoner, der har deltaget i svindelsagen mod Danmark.

Det var først senere, vi fandt ud af, hvordan denne høflige kvinde var blevet en del af danmarkshistoriens største svindelsag. Da vi spurgte hende i indkørslen i Minnesota, havde hun venligt, men utvetydigt afvist at kommentere. Det var hun blevet rådgivet til, fortalte hun.

Hun var mor til Donald Donaldson, en vigtig person i netværket omkring Matthew Stein og Jerome Lhote. Donaldson var ifølge retsdokumenter administrator for 58 pensionsfonde, der i alt havde modtaget 2,7 milliarder danske skattekroner fra 2012 til 2015. Flere af dem havde konto i North Channel Bank, som er ejet af Matthew Stein og Jerome Lhote.

Venner og familie med i netværket

Det gjorde Nanine Kay Mourers søn til den person, der på papiret har modtaget flest penge fra Skat.

Det var ikke kun Donald Donaldsons mor, der var med i det formodede svindelnummer. I hans nærmeste netværk havde også hans hustru, en lokal advokat og en tidligere forretningspartner oprettet pensionsfonde, der var med til at lænse den danske statskasse.

Mønsteret viser sig også i netværket omkring Matthew Stein og Jerome Lhote i New York. En kortlægning af pensionsfondene i deres gruppe viser, at deres koner og flere andre familiemedlemmer blev inddraget.

Det samme gjorde ansatte, de ansattes familie, gamle venner og forretningspartnere.

TV 2 har kontaktet en meget stor del af disse personer, men vi er igen og igen blevet ignoreret eller afvist, som det skete hos Nanine Kay Mourer.

Insider taler ud

En person i netværket har dog valgt at fortælle sin historie. Manden, som vi kalder Insideren, vil ikke stå frem med navn, fordi han frygter for repressalier fra bagmændene, som han betegner som meget "intelligente og sofistikerede".

I et interview et hemmeligt sted i USA delte Insideren sin historie, som du kan læse om her.

Bagmandspolitiet har efterforsket siden 2015

De to personer, Nanine Kay Mourer og Insideren, er del af en større gruppe af personer tæt på netværket.

Nanine Kay Mourer og Insideren er del af et netværk af pensionsfonde, der indgik forlig med Skattestyrelsen i maj 2019. Forliget indebærer, at pensionsfondene betaler en mindre del af beløbet tilbage til Danmark.

Sagen efterforskes i et politisamarbejde mellem Danmark, Tyskland, Belgien, Storbritannien og USA. Hverken Nanine Kay Mourer, hendes søn Donald Donaldson, Insideren, Matthew Stein eller Jerome Lhote er sigtet eller tiltalt.