Samfund

Rejsefond bliver kimet ned efter fly-konkurs - men Spies skal erstatte rejser

Hvilke danskere kan få en aflyst rejse erstattet - og hvem skal man gå til? Bliv klogere her.

Rejsegarantifonden bliver lige nu kimet ned af danskere, der vil vide, om deres aflyste Spies-rejse er dækket af fonden. Årsagen er, at mange danskere, der har bestilt en ferie gennem Spies, er i tvivl om, hvorvidt de kan få pengene retur, hvis deres ferie er blevet aflyst, fordi Thomas Cook Airlines er gået konkurs.

Men her er det vigtigt at skelne mellem, om man har bestilt en flyrejse hos Thomas Cook Airlines eller en pakkerejse med både fly og hotel gennem rejseselskabet Spies.

For hvis du har bestilt en rejse gennem Spies og ikke er kommet af sted - fordi flyselskabet Thomas Cook Airlines er gået konkurs - kan du ikke få penge retur gennem Rejsegarantifonden.

Det oplyser Rejsegarantifonden til TV 2.

Det skyldes, at rejseselskabet Spies, der er ejet af britiske Thomas Cook Airlines, ikke er gået konkurs.

Er din pakkerejse bestilt gennem Spies?

Direktør for Rejsegarantifonden, Birgitte Fjeldhoff fremhæver overfor TV 2, at forvirringen opstår, fordi både flyselskabet og rejseselskabet er ejet af samme koncern, Thomas Cook Airlines. Men her er det vigtigt at skelne mellem pakkerejser - der består af både fly og hotel - eller flyrejser.

- I det her tilfælde foregår flyvningen for manges vedkommende med Thomas Cook Airlines, men pakkerejsen er bestilt gennem Spies, der ikke er gået konkurs, og derfor er Rejsegarantifonden ikke gået ind i sagen, siger Birgitte Fjeldhoff.

Spies skal dække aflyst pakkerejse

De rejsende, der har fået eller får deres Spies-rejse aflyst, skal derimod henvende sig til Spies, oplyser Forbrugerrådet Tænk til TV 2.

- Hvis du er mødt op i lufthavnen i morges, men ikke er kommet af sted, er du berettiget til at få din penge retur gennem Spies, fordi Spies ikke er gået konkurs, siger politisk rådgiver inden for miljø og transport, Vibeke Myrtue Jensen.

Hun fremhæver, at Spies lige nu arbejder på at skaffe et andet flyselskab end Thomas Cook Airlines til at flyve deres gæster til og fra destinationerne.

- Fremadrettet ved vi ikke, hvad der sker. Men hvis man har bestilt en rejse, og man ikke kommer af sted, skal man kontakte Spies - medmindre Spies også går konkurs. Hvis det bliver tilfældet, skal man kontakte Rejsegarantifonden, siger Vibeke Myrtue Jensen.

Spies har lige nu midlertidigt stoppet for al salg af pakkerejser, fordi rejseselskabet ikke kan flyve deres gæster til og fra destinationen.

Har du købt flybillet gennem Thomas Cook Airlines?

Hvis du udelukkende har købt en flyrejse direkte hos Thomas Cook Airlines og selv har sørget for hotel eller andet ophold, er du dækket af Rejsegarantifonden – forudsat at billetterne er til flyvninger mellem en dansk og en udenlandsk lufthavn. De regler kan du læse mere om her.

Rejsegarantifonden dækker udgifterne til billetten til din aflyste flyvning – fratrukket en selvrisiko på 1000 kroner per person.

Men Rejsegarantifonden dækker altså ikke udgifterne til flybilletten, hvis flyet er en del af en pakkerejse bestilt gennem Spies.

Spies har overskud på bundlinjen

Kommunikationschefen for Thomas Cook Airlines og Spies, Lisbeth Nedergaard, oplyser til TV 2, at det endnu er uvist, hvad der skal ske med Spies.

- Lige nu samles vi i Spies for at finde ud af, hvad konsekvenserne (af Thomas Cook Airlines konkurs, red.) bliver både på den korte og den lange bane for rejseselskabet.

Ifølge Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef i Sydbank og følger flybranchen tæt, har Spies et godt brand og overskud på bundlinjen.

- Med Spies vil nogen kunne gøre en fornuftig handel, så det vil være mærkeligt, hvis det også ender med, at de kommer i vanskeligheder.