Nu taler insider i udbyttesagen for første gang: - Jeg har ondt af det danske folk

På papiret ejede han danske aktier for over ti milliarder kroner, men havde kun investeret 6000 kroner.

Stemmen i telefonen var rolig. Beskeden var kort.

- Gem pengene.

Indtil da havde modtageren af opkaldet, manden, som vi kalder 'Insideren', beroliget sig selv med, at han "nok bare havde vundet i lotteriet". Den ene overførsel tog den anden, uden at nogen savnede pengene.

Myndighederne kalder sagen svindel

Fra 2012 til 2015 mistede Danmark 12,7 mia. i skandalen om udbytteskat. Myndighederne betragter sagen som svindel, hvilket det derfor bliver omtalt som i denne artikel. Ingen af de mænd, vi omtaler, er tiltalt eller dømt i sagen.

Men den efterårsdag i 2016 brændte jorden for første gang under ham.

Pengene var danske skattekroner, og Insideren var indehaver af én af de mange små amerikanske pensionsfonde, som blev brugt i sagen om svindel med udbytteskat for 12,7 milliarder kroner.

Danmarkshistoriens største svindelnummer bliver det kaldt. Indtil nu har den britiske forretningsmand Sanjay Shah været udråbt som eneste hovedbagmand. Men Insideren fortæller en anden historie.

Fakta om sagen om udbyttesvindel

  • Sagen kom frem i august 2015, hvor Skat fortalte om udbyttesvindel for 12,7 milliarder kroner
  • Britiske Sanjay Shah, der bor i Dubai, er i årevis blevet betegnet som hovedmistænkt – han erkender at have modtaget over 8 milliarder kroner
  • En hidtil ukendt gruppe fra USA, anført af Matthew Stein og Jerome Lhote, er involveret i udbetalinger for over 4 milliarder kroner
  • Skattestyrelsen har anlagt omkring 545 søgsmål over hele verden mod personer og selskaber
  • Foreløbig har Skattestyrelsen indgået forlig, der sikrer 1,6 milliarder kroner til Danmark
  • Politiet har tiltalt otte personer

Manden, der bad ham gemme pengene af vejen, er skatterådgiver og hedder Jerome Lhote.

Som TV 2 i går kunne afsløre, peger kilder, retsdokumenter og pengespor på netop Jerome Lhote og hans forretningspartner Matthew Stein som bagmænd i et netværk, der kopierede Shahs pengemaskine.

De to mænd og deres netværk har trukket mindst 4,1 milliarder kroner ud af den danske statskasse i sagen om svindel med udbytteskat.

Som den første, der har været involveret i den formodede svindel mod Danmark, fortæller Insideren nu sin historie i et interview med TV 2 og Politiken.

Et hemmeligt sted

Vi møder Insideren et hemmeligt sted i USA. Han frygter, hvad der kan ske, hvis hans tidligere venner og forretningspartnere finder ud af, at det er netop ham, som taler. Derfor har vi lovet end ikke at fortælle, i hvilken stat vi mødes.

- Der er mange penge på spil. Vi taler om milliarder af kroner. Med beløb i den størrelsesorden er der altid en risiko for, at nogen bliver meget oprevet, forklarer han.

Det har taget knap et år at få ham i tale. Overtalelsen har dels spillet på hans samvittighed og dels på hans trang til at udpege de sande bagmænd.

- Jeg føler, at det er vigtigt for den danske befolkning at kende sandheden om, hvad der skete, og hvem der var involveret. Jeg synes, at der har været meget misinformation. Derfor er jeg her i dag for at prøve at rede trådene ud, så godt jeg kan, siger han.

Et godt tilbud

For Insideren begyndte det med et opkald fra en forretningsforbindelse, der ringede med et rigtig godt tilbud om en "risikofri investering".

Tilbuddet kom fra én af de ansatte på Matthew Stein og Jerome Lhotes kontor i New York. De havde et ry for at være fantastisk gode til forretninger og var meget intelligente og sofistikerede, så hvorfor ikke, tænkte Insideren.

Han sagde ja.

Herefter blev Insideren instrueret i at oprette en enkeltmandspensionsfond med en tilhørende konto, som han skulle overføre omkring 6000 kroner til. Det sidste, han skulle gøre, var at skrive under på en fuldmagt, hvor han afgav kontrollen over pensionsfonden, der samtidig indgik et partnerskab med et selskab i skattelyet De Britiske Jomfruøer.

I dokumenter fra Insideren kan vi se, at partnerskabet blev administreret af en ansat på Stein og Lhotes kontor.

Svimlende summer

Godt et halvt år senere tikkede der over en halv million kroner ind på Insiderens konto.

- Jeg var chokeret over beløbets størrelse, men da jeg regnede på, hvad de måtte have tjent for at kunne betale mig fem procent, blev jeg rystet, siger han.

Han fortæller, at aftalen med bagmændene var, at han fik fem procent af udbyttet, mens resten gik til personerne omkring Lhote og Steins kontor i New York. Og Insideren vidste, at han ikke var den eneste pensionsfondsindehaver, som kontoret havde lavet aftaler med.

Aktier for over ti milliarder kroner

Som TV 2 i går kunne afsløre, benyttede skatterådgiverne i New York sig af et større netværk bestående af 80 små amerikanske pensionsfonde. Fonde, som for en stor dels vedkommende trækker tråde til Stein og Lhotes familie, venner og forretningsforbindelser.

Gennem pensionsfondene foretog de en række handler, der fik det til at se ud, som om pensionsfondene ejede danske aktier for milliardbeløb. Og da amerikanske pensionsfonde er fritaget for at betale skat i Danmark, kunne de søge om at få skatten, som automatisk trækkes på udbytter, tilbage.

I alt trak netværket omkring kontoret i New York mindst 4,1 milliarder kroner ud af Danmark, før Skat i august 2015 smækkede kassen i. På det tidspunkt havde Insideren nået at modtage over en million kroner.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Det udbetalte Skat i svindelsagen på den tid, du har brugt på at læse artiklen

420,5

Svindlen toppede i 2015, hvor Skat nåede at udbetale over otte milliarder kroner fra januar til august, hvor svindlen blev stoppet. Det svarer til 420,50 kroner i sekundet.

Brevet fra Skat

Insideren forstod først selv for alvor, hvad der var sket, da han i efteråret 2016 modtog et brev fra Skat.

- Det første, jeg gjorde, var at gå på nettet for at finde vekselkursen mellem kroner og dollar. Der fandt jeg ud af, hvor alvorligt det var, siger han.

I brevet kunne han læse, at han på papiret havde ejet aktier for over ti milliarder kroner. I hvert fald på de papirer, som i hans navn var blevet sendt til Skat i Danmark, og som havde resulteret i, at Skat havde sendt over 50 millioner kroner retur til hans pensionsfond.

Sovende bag rattet

I lang tid fortalte Insideren sig selv, at han havde været en del af en organisation, som opererede i de finere nuancer af gråzonen. Men da han først fik overblik over sagens omfang, gik det op for ham, at det stod langt værre til.

- Når du kan trække 4,1 milliarder kroner ud af Danmark med en række personer, som hver især kun har investeret 6000 kroner, så er der noget, som er helt galt, siger Insideren.

Han anerkender, at han sagde ja til et tilbud, der var for godt til at være sandt, og at han burde have vidst bedre.

- Jeg har dårlig samvittighed, og jeg har ondt af den danske befolkning. Det er den primære grund til, at jeg er her i dag. Jeg vil have, at de skal forstå, hvad der skete, og hvem der var med i det her, siger han.

Insideren er ikke længere i tvivl om, at han blev brugt til noget, han mener er kriminelt, men det undrer ham, hvordan det kunne lade sig gøre at trække beløb i den størrelse ud af Skat.

Han fik et tilbud, der med egne ord var for godt til at være sandt Video: Thomas Østerlin Koch

- Tallene var astronomiske, og ingen råbte op. De ansvarlige i Danmark var faldet i søvn bag rattet, siger han.

Ifølge Insideren har han betalt sin del af 'fortjenesten' tilbage som led i et forlig med Skattestyrelsen i Danmark.

Bagmandspolitiet arbejder på sagen

Hverken Jerome Lhote eller Matthew Stein har ønsket at kommentere sagen. De hævder dog over for Skattestyrelsen, at de ikke har gjort noget ulovligt. Ligesom Insideren har de betalt en del af den refunderede skat tilbage til Skattestyrelsen som led i et forlig.

Stein og Lhote efterforskes for deres roller i sagen om udbyttesvindel i et politisamarbejde mellem Danmark, Tyskland, Belgien, Storbritannien og USA. Ingen er tiltalt.