Hemmelige bagmænd i USA har trukket milliarder ud af den danske statskasse
To forretningsmænd i USA bliver nu udpeget som bagmænd for en gruppe, der har drænet Skat for over fire milliarder i sagen om svindel med udbytteskat.
Hidtil har historien været, at de danske udbyttemilliarder er endt i lommerne på finansmanden Sanjay Shah og hans medsammensvorne.
Men en gruppe skatterådgivere i USA lod sig tilsyneladende inspirere af Shahs metoder og trak selv flere milliarder kroner ud af den danske statskasse.
Det kan TV 2 afsløre i samarbejde med Politiken, Süddeutsche Zeitung og det belgiske medie Knack.
Flere personer med kendskab til netværket udpeger Matthew Stein og Jerome Lhote som bagmænd i gruppen. Oplysningerne understøttes af dokumenter fra civile retssager, forhandlinger med Skattestyrelsen og politiets efterforskning.
Stein og Lhote har begge en fortid som skatterådgivere i KPMG, et af verdens største konsulent- og rådgivningsfirmaer.
Ifølge kilder har de to mænd fra et kontor på Manhattan i New York styret et netværk, der har trukket mindst 4,1 milliard kroner ud af den danske statskasse.
Privatfly og banker i skattely
De hidtil ukendte bagmænd skjuler deres forretninger bag selskaber i skattely, og på nettet er de spøgelser, men det er lykkedes Operation X at opspore dem og deres organisation.
De lever begge et liv i luksus i New York og på Long Island, hvor de ejer huse, lejligheder og sommerhuse til en værdi af flere hundrede millioner kroner. De ejer også to privatfly og banker i Tyskland, skattelyet Belize i Mellemamerika og Puerto Rico i Caribien.
Operation X har opsøgt Matthew Stein, Jerome Lhote og flere andre personer i netværket bag det, der betegnes som danmarkshistoriens største svindelnummer.
I programmerne ‘Jagten på vores milliarder’, der vises 25. og 26. september, møder Operation X Matthew Stein på gaden i New York, og en insider fortæller, hvordan han var med til at trække milliarder ud af Danmark.
Ekspert: Det er bedrageri
Modellen, som Stein og Lhotes netværk brugte til at trække penge ud af den danske statskasse, var ifølge Skattestyrelsen inspireret af Sanjay Shah, men i en mere simpel udgave. Det viser retsdokumenter fra High Court i London.
Den lille, tyske bank North Channel Bank i Mainz tæt på Frankfurt har spillet en central rolle for gruppen, der har brugt den til at få udbetalt milliarder af kroner fra Skat i Danmark.
Den tyske skatteprofessor Christoph Spengel fra universitetet i Mannheim har nærstuderet en del af de handler, der blev gennemført gennem den tyske bank North Channel Bank.
Handlerne blev foretaget af en række små amerikanske pensionsfonde, som blev brugt til at få udbetalt pengene fra Danmark.
- Det var ikke spekulation, det var rent bedrageri. De forenklede og automatiserede produktionen af de skattedokumenter, der skal til for at få pengene udbetalt fra Skat, siger Christoph Spengel.
Artiklen fortsætter under grafikken.
Købte banken i 2012
North Channel Bank er ejet gennem en selskabskæde, der ender i skattelyet Delaware, men TV 2 har fået adgang til dokumenter, som viser, at det er Stein og Lhote, der ejer banken gennem kæden af selskaber.
De købte den i 2012. En kilde med indgående kendskab til banken fortæller til TV 2, at Stein og Lhote ændrede banken til at fokusere på det, der skulle til for at trække penge ud af Danmark og Belgien, som også har mistet et milliardbeløb.
Valget faldt på netop den bank, da dens lille størrelse, gjorde den nem at manipulere, forklarer insideren.
Flere kilder tæt på banken bekræfter dette forløb.
Brugte familie og venner
Pengene fra Danmark blev udbetalt til små pensionsfonde i USA, der havde forbindelser til North Channel Bank.
En gennemgang foretaget af TV 2 viser, at langt størstedelen af pensionsfondene var oprettet af Matthew Stein og Jerome Lhotes familie, venner og bekendte, ansatte og forretningsforbindelser. Kilder fortæller, at pensionsfondene var kontrolleret af de to bagmænd.
Ifølge Skattestyrelsen og Bagmandspolitiet er det samlede beløb i udbyttesagen på 12,7 milliarder kroner blevet udbetalt på baggrund af dokumenter, hvor det på papiret så ud som om, at pensionsfonde ejede aktier for enorme milliardbeløb i danske selskaber som Mærsk, Novo Nordisk og Danske Bank.
Dokumenterne blev sendt til Skat, som udbetalte milliarderne uden at tjekke, om pensionsfondene reelt havde ejet aktierne og fået det udbytte, de fik skatterefusion på.
Samme fremgangsmåde blev brugt af både Sanjay Shahs netværk og netværket omkring North Channel Bank, siger Skattestyrelsen og Bagmandspolitiet i retsdokumenter fra USA, Tyskland og Storbritannien.
Shahs håndskrevne brev
Netværket bag de to skatterådgivere i New York trækker også tråde til en gruppe af tidligere ansatte hos Sanjay Shah.
I et håndskrevet brev, som TV 2 er i besiddelse af, fortæller Shah, hvordan en gruppe af hans tidligere ansatte forlod ham for at åbne en konkurrerende forretning i samarbejde med en af hans tidligere kunder, et selskab fra New York.
En af Shahs tidligere ansatte, Rajen Ranmal Shah, forklarer i et svarskrift indgivet ved High Court i London, at han et par måneder efter at have forladt Shahs selskab blev kontaktet af to forretningsfolk fra New York, der ville have rådgivning.
De to hed Matthew Stein og Jerome Lhote.
I løbet af foråret og sommeren 2014 rådgav den tidligere Shah-ansatte de to om refusion af udbytteskat, forklarer han i sit svarskrift.
Det var netop i de måneder, at de første anmodninger om udbytterefusion blev sendt fra deres tyske bank over London og til Danmark. Og det var netop i de måneder, at pengene for alvor begyndte at rulle ud af Skat i Danmark.
Med i forlig
Retsdokumenter fra London viser, at Skattestyrelsen har sagsøgt North Channel Bank for svindel. De to tidligere direktører i banken og tre tidligere medarbejdere er sigtet for hvidvask af de tyske myndigheder i forbindelse med udbytterefusionerne.
Bankens nuværende ledelse afviser at svare på spørgsmål, men skriver i et skriftligt svar til TV 2, at de samarbejder med de tyske myndigheder.
Skattestyrelsen har indgået et forlig med Stein, Lhote og de øvrige i netværket omkring North Channel Bank, hvor de betaler en del af beløbet tilbage og samtidig bliver friholdt fra civilretlige erstatningskrav.
Matthew Stein og Jerome Lhote har ikke ønsket at svare på spørgsmål om sagen, men hævder over for Skattestyrelsen, at de ikke har gjort noget ulovligt.
Stein og Lhote efterforskes for deres roller i udbyttesagen i et politisamarbejde mellem Danmark, Tyskland, Belgien, Storbritannien og USA. Ingen er tiltalt.