Samfund

Læger oplever travlhed - sådan tjekker du dine børns kighoste-vaccinationer

Ifølge børnevaccinationsprogrammet skal alle børn være blevet vaccineret tre gange, når de er fyldt et år. Og så venter der yderligere fire vacciner. Fred Tanneau / Scanpix Denmark

Du kan på to måder meget nemt tjekke, om dit barn har fået alle vaccinationerne i det danske børnevaccinationsprogram.

Flere praktiserende læger oplever torsdag travlhed i forhold til henvendelser om kighoste, oplyser de Praktiserende Lægers Organisation (PLO) til TV 2.

Det sker, efter at Statens Serum Institut onsdag oplyste, at der er epidemi med kighoste i hele landet, ligesom sundhedsminister Magnus Heunicke (S) opfordrede alle forældre til at tjekke, at deres børn har fulgt det danske børnevaccinationsprogram.

Ifølge Statens Serum Institut har antallet af smittetilfælde i årets første otte måneder nemlig nu nået et niveau, der er tre gange højere end normalt.

TV 2 har også kontaktet akuttelefonen i Region Hovedstaden. Her har man ikke oplevet flere henvendelser i forhold til kighoste.

Her kan du blive klogere på, hvad du kan gøre for at mindske risikoen for, at dit barn bliver smittet.

Kighoste-epidemien

Hvornår skal dit barn vaccineres?

Ifølge det danske børnevaccinationsprogram skal børn vaccineres fire gange med Di-Te-Ki-Pol/Hib-vaccinen. Den vaccinerer mod difteri, stivkrampe, kighoste, polio og meningitis, og den skal gives i aldrene 3 måneder, 5 måneder, 12 måneder og 5 år.

MFR-vaccinen bliver i aldrene 15 måneder og 4 år givet mod mæslinger, fåresyge og røde hunde, og HPV-vaccinen mod livmoderhalskræft bliver givet, når børnene er 12 år.

Hvordan tjekker jeg mit barns vaccinationer?

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt dit barn har modtaget vaccinen mod blandt andet kighoste, kan du på to måder nemt tjekke, hvilke og hvor mange vacciner dit barn har fået.

Hvis dit barn er født efter 2004, kan du med dit Nem-id på sundhed.dk tjekke, om dit barn er blevet vaccineret mod kighoste.

Eller du kan downloade app'en 'Min Læge', der er udviklet af de Praktiserende Lægers Organisation. Når du har åbnet app'en, kan du trykke på de to ansigter i øverste højre hjørne og få adgang til dit barns data.

Hvis man ikke har færdiggjort børnevaccinationsprogrammet – det vil sige eksempelvis ikke har fået alle fire vacciner mod Di-Te-Ki-Pol/Hib – får man normalt en påmindelse fra Statens Serum Institut i sin e-boks.

Kan man vaccinere børn, før de er tre måneder?

Hverken vaccination eller tidligere kighoste giver livslang beskyttelse mod en ny infektion. Det betyder, at selvom man som barn er blevet vaccineret mod kighoste, så kan man alligevel blive smittet senere i livet.

Grunden til, at man alligevel vaccinerer, er, at det kan være livsfarligt for helt små børn at blive smittet, fordi de har mere snævre luftveje, hvor sejt slim kan ophobe sig og give problemer med at trække vejret.

Hvis dit barn er under tre måneder og derfor endnu ikke er blevet vaccineret, men har haft tæt kontakt med en person med kighoste, bliver dit barn tilbudt forebyggende antibiotika. Det samme er i øvrigt gældende for uvaccinerede børn under 24 måneder.

Hvad er symptomerne?

Symptomerne på kighoste er et par ugers forkølelse og let hoste, der går over i kraftige hosteanfald med en hivende lyd og sejt slim, ligesom der også kan være opkastninger. I de fleste tilfælde er temperaturen normal.

Sygdommen kan vare i helt op til tre måneder.

Kighoste er meget smitsom – ni ud af ti, der har været udsat for smitte, vil blive smittet, hvis man ikke tidligere har haft sygdommen eller er blevet vaccineret.