Samfund

Vikar hos SAS blev truet af kolleger - nu er han sygemeldt

Vikar hos SAS Ground Handling, der afviste at melde sig ind i 3F, er sygemeldt, oplyser hans fagforening, IDA.

Længere tid med trusler, chikane og pres fra kolleger er blevet for meget for den vikar hos SAS Ground Handling, der har nægtet at melde sig ind i 3F, hvilket tre gange har fået bagageportører i Københavns Lufthavn til at strejke.

Det oplyser mandens fagforening, Ingeniørforeningen i Danmark (IDA).

Vikaren har holdt ved sit medlemskab af IDA, og det har mødt modstand hos kolleger i lufthavnen, der har truet ham til at melde sig ind i 3F.

"En absurd affære"

IDA-formand Thomas Damkjær Petersen har forståelse for, at det er endt med en sygemelding.

- De personlige omkostninger i denne sag har for længst overskredet et acceptabelt niveau.

- Derfor ser vi det som det eneste rigtige at gøre. Der er grænser for, hvor meget en enkelt person kan - og skal - stå model til, siger han i en pressemeddelelse.

Thomas Damkjær Petersen er uforstående over, at diskussionen om retten til selv at vælge fagforening overhovedet finder sted. Han peger på en dom fra 2006 ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

Her blev det slået fast, at det står ansatte frit for, hvilken fagforening de ønsker at være medlem af.

- Det har været en absurd affære, hvor almindelig god opførsel har lidt et gevaldigt knæk, og vedtagne love helt åbenlyst er blevet tilsidesat.

- Det hører selvsagt ingen steder hjemme, når medlemmer af en specifik fagforening – uanset hvilken – chikanerer og truer andre kolleger for at presse dem til at vælge deres fagforening, siger Thomas Damkjær Petersen.

Foreninger krævede medlemsskab af 3F

Konflikten hos bagagepersonalet i SAS startede 23. juli, hvor en vikar blev konfronteret af to kollegaer, der er medlem af 3F Kastrup. De ville have ham til at melde sig ind i 3F.

Vikaren valgte at optage konfrontationen. En optagelse, der senere fik konsekvenser for hans to kollegaer, der har fået reprimander af 3F's lokalforening i Kastrup. Den ene af de to var næstformand for bagagemedarbejderne, men har efterfølgende fået frataget sine tillidsposter. Lydfilen blev også lækket til Berlingske.

I forlængelse af sagen fandt TV 2 også flere eksempler på medarbejderforeninger, der krævede, at man skulle melde sig ind i 3F Kastrup. Det stod også sort på hvidt i vedtægterne for medarbejderklubben 'Ekspeditionsarbejdere i SAS', at alle medarbejdere skulle være "medlem af klubben".

3F's formand Per Christensen tog i weekenden afstand fra de trusler, som vikaren er blevet udsat for.

Onsdag aften klokken 18.20 er Per Christensen gæst hos Lippert på TV 2 News og TV 2 Play.