Statens Serum Institut: Kighosteepidemi i hele landet

Sundhedsministeren opfordrer alle forældre til at tjekke, at deres børn har fulgt børnevaccinationsprogrammet.

Ifølge Statens Serum Institut (SSI) er der i øjeblikket en landsdækkende kighosteepidemi i Danmark.

Derfor opfordrer sundhedsminister Magnus Heunicke (S) alle forældre til at tjekke, at deres børn har fulgt børnevaccinationsprogrammet.

Det sker, efter et stigende antal kighostetilfælde i Danmark i årets første otte måneder nu har nået et niveau, hvor der er over tre gange flere tilfælde end normalt, meddeler Statens Serum Institut i en pressemeddelelse.

Statens Serum Institut oplyser, at der til og med august er påvist 1323 tilfælde af kighoste. Det er højere end tallet for hele året for både 2018 og 2017.

Stigningen i antallet af kighostetilfælde ses inden for alle aldersgrupper - blandt børn under to år er der ifølge Statens Serum Institut anmeldt 105 tilfælde indtil nu, hvilket svarer til antallet af tilfælde for hele året i både 2018 og 2017.

Helt små børn kan få forebyggende antibiotika

Afdelingslæge Peter Henrik Andersen fra SSI opfordrer forældre til at lade deres små børn vaccinere.

- Det er vigtigt, at forældre er opmærksomme på, at særligt helt små børn bliver vaccineret til tiden. Derudover kan uvaccinerede børn under 24 måneder, der har haft tæt kontakt med en person med kighoste, tilbydes forebyggende antibiotika, siger han.

Samme melding kommer fra sundhedsminister Magnus Heunicke.

- Vi har en vaccine, der virker. Derfor er det vigtigt for mig, at vi får mindet alle forældre om det ansvar, de har – husk at få jeres små børn vaccineret. På den måde kan vi også alle være med til at begrænse konsekvenserne af epidemier som den, vi ser nu, lyder det fra Magnus Heunicke.

Årsagen til, at epidemien kommer lige nu, er ukendt. Kighosteepidemier kommer i bølger, fortæller seniorforsker Tine Dalby fra SSI.

- Man kan ikke sige præcist, hvorfor det sker. Men det er ikke usædvanligt, for man er ikke livsvarigt immun over for kighoste. Bakterien cirkulerer hele tiden, og en gang imellem kommer der en opblomstring af tilfælde, som er så kraftig, at det spreder sig, siger seniorforskeren.

Fire vacciner mod kighoste

Ifølge børnevaccinationsprogrammet skal børn vaccineres mod blandt andet kighoste fire gange. Det drejer sig om vacciner i aldrene tre måneder, fem måneder, 12 måneder og fem år.

Vaccinerne, der bliver givet i alderen 15 måneder og fire år, gælder MFR – mæslinger, fåresyge og røde hunde.

Derudover er der en vaccine, når børnene fylder 12 år, der gælder HPV.

Meget smitsom og farlig for helt små børn

Hverken vaccination eller tidligere kighoste giver livslang beskyttelse mod en ny infektion.

Det betyder, at selv om man som voksen er blevet vaccineret mod kighoste som barn, så kan man alligevel blive smittet.

Formålet med vaccinationsprogrammet er at beskytte de helt små børn, som har mere snævre luftveje, hvor sejt slim kan ophobe sig og give problemer med at trække vejret.

- Man vaccinerer de små, og ikke voksne, fordi det er mest alvorligt, hvis de små får det, siger siger seniorforsker Tine Dalby fra SSI.

- Det kan være livfarsligt for spædbørn at få det, men dødsfald på grund af kighoste sker heldigvis sjældent. Vaccinationsprogrammet sigter ikke mod at forhindre epidemier, men mod at forhindre at de helt små skal få kighoste, siger hun.

Dækningsgraden for de helt små er høj i Danmark. I 2018 blev 96 procent af årgangen vaccineret i tremånedersalderen, hvilket flugter med årgangene de seneste mange år.

Symptomerne på kighoste er et par ugers forkølelse og let hoste, der går over i kraftige hosteanfald med en hivende lyd og sejt slim, ligesom der også kan være opkastninger. I de fleste tilfælde er temperaturen normal.

Sygdommen kan vare i helt op til tre måneder

Kighoste er meget smitsom – ni ud af ti, der har været udsat for smitte, vil blive smittet, hvis man ikke tidligere har haft sygdommen eller er blevet vaccineret.