Samfund

Regeringen vil stramme grebet om cigaretterne - men planen kaldes uambitiøs

Kræftens Bekæmpelse roser initiativer, men vil hæve cigaretprisen mere.

Cigaretterne skal gemmes væk, der skal være mere kontrol med butikkers tobakssalg, og rygning skal være helt forbudt på og ved skoler, gymnasier og erhvervsskoler.

Regeringen er klar med en stribe initiativer, som skal forhindre børn og unge i at ryge. En prisstigning på cigaretter - til omkring en 50'er for en pakke cigaretter - er også på vej, men stigningen er noget mindre end Kræftens Bekæmpelse, Lægeforeningen og store dele af Folketinget har ønsket.

Avisen Danmark kan løfte sløret for regeringens indsats mod børn og unges rygning. En plan, der roses af Kræftens Bekæmpelse, men samtidig kaldes for uambitiøs, fordi regeringen kun vil hæve prisen på en pakke cigaretter til omkring en 50'er. Det er for slapt, mener foreningen.

- Vores handleplan er det største skridt, der er taget i den nyere danmarkshistorie, for at forhindre børn og unge i at begynde at ryge, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til avisen Danmark.

40 nye rygere om dagen

Der er god grund til at sætte hårdt ind, for mens rygning generelt er faldende i Danmark, går det stik modsat blandt de yngste, og der er hver dag nye børn, der springer ud som rygere:

- Der er 40 unge, der begynder at ryge hver eneste dag i Danmark, og det er alarmerende, for de risikerer at dø af det, hvis de fortsætter. Der er 13.000 danskere, der dør af rygning på årlig basis, siger Magnus Heunicke til avisen Danmark.

Et af initiativerne er altså at hæve prisen på en pakke cigaretter fra cirka 40 kroner i dag til cirka 50 kroner. Det skal ske ad to omgange, foreslår regeringen.

- Det er en markant stigning på 25 procent, og det er en markant større stigning, end vi har set de sidste 20 år, siger sundhedsministeren.

Men altså noget mindre, end andre partier, Kræftens Bekæmpelse og Lægeforeningen har agiteret for. Hos Kræftens Bekæmpelse er man da også både imponeret og skuffet over regeringens plan for at få stoppet rygning blandt de yngste danskere.

- Der er en række rigtig gode initiativer, lige indtil vi kommer til prisen på en pakke cigaretter på 50 kroner over to år. Det er for slapt, for den skulle have været højere op, siger Jesper Fisker, der er direktør for Kræftens Bekæmpelse.

- Regeringen gør det helt rigtige ved at gøre en masse forskellige ting samtidigt, for det er det, der virker. Men vi ved også, at isoleret set er prisen den vigtigste faktor. Hvis prisen også havde fået det hak opad til 60 kroner, ville de andre initiativer virke endnu bedre, siger Jesper Fisker.

Pris på 90 kroner

Stod det til Kræftens Bekæmpelse, skulle en pakke smøger koste 60 kroner nu, og skulle så i løbet af en kortere årrække sættes op til 90 kroner som i Norge.

- Men jeg vil nødigt sige, at det er et dårligt udspil, for det lyder, som om de ting, vi har stående på vores ønskeliste, er med. Derfor er det næsten dobbelt ærgerligt, at vi ikke lige får prisen med, så det håber jeg kommer til at ske, når de nu skal til at forhandle finanslov i Folketinget, siger Jesper Fisker til avisen Danmark.

Heunicke peger på, at handleplanens lange række af andre initiativer går direkte mod at gøre det mindre attraktivt for unge at ryge.

- Vi vil indføre neutrale cigaretpakker, som man har gjort med succes i fem andre lande. Indpakning og brands er jo meget rettet mod unge, der synes, nogle mærker er smarte, siger Magnus Heunicke.

- Vi foreslår også, at cigaretpakkerne skal skjules i butikkerne, så de ikke frister de unge. Nogle i detailhandlen er gået i forvejen, og har haft markant succes med det. Netto har oplyst, at deres salg er faldet markant, og at det primært er de unge, der ikke køber cigaretter, siger sundhedsministeren.

Flere butikskæder har allerede skjult eller planlægger at skjule røgvarerne for kunderne, mens de små kiosker og nærbutikker har afvist tanken. De slipper dog ikke for at gemme smøgerne væk, hvis regeringen får sin vilje:

- Det kommer til at gælde over det hele, men vi taler jo ikke om, at de skal til at bygge forretningen helt om, så det bliver for dyrt, siger Magnus Heunicke til avisen Danmark og varsler mere kontrol af butikkerne, hvis regeringen får sin vilje.