Samfund

Danskerne er verdensmestre i slik

En nyt forskningprojekt skal få danskerne til at mindske forbruget af de søde sager.

Det er efterhånden blevet til en institution, at når det bliver fredag, er det tid til slik. Men det ikke kun fredag, at slikket lokker danskere i alle aldre.

For vi er så gode til det, at vi faktisk er verdensmestre i at forbruge slik. Danmark har de seneste år overhalet Finland og Sverige som de største slikmunde.

Danskerne spiser årligt 6,6 kilo slik per person, mens lande som USA og Italien spiser henholdsvis 3,6 kilo og 1,8 kilo slik om året. Hvis man smider chokolade oveni opgørelsen, spiser danskerne 12,3 kilo om året.

Det viser en undersøgelse fra Euromonitor, der har undersøgt slikforbruget i 100 lande.

En undersøgelse, der nu er basis for et nyt forskningsprojekt, som skal udvikle nye metoder, der skal hjælpe børnefamilier til en sundere hverdag.

Top 8 over sliksalg

Danmark: 6,6 kilo

Finland: 6,1 kilo

Sverige: 5,5 kilo

Storbritannien: 3,2 kilo

Holland: 4,9 kilo

Norge: 3,8 kilo

USA: 3,6 kilo

Italien: 1,8 kilo

Kilde: Euromonitor

Det er DTU og sundheds- og tandplejen i Hvidovre Kommune, der står bag projektet ’Er du for sød’, som er målrettet familier med børn i 0.-3. klasse.

- Vi hygger os med slik, vi mødes med familien, vi spiser kage sammen, hvis det skal være en hyggelig eftermiddag, siger Bodil Just Christensen, projektleder, DTU Fødevareinstituttet.

Børn må stadig spise slik

Ifølge Fødevarestyrelsen skal børn afhængig af deres alder have maksimalt 30-55 gram sukker om dagen, men ifølge DTU spiser danske børn fem gange så meget som det. Børn og unges indtag af slik i weekenden er steget med op til 25 procent fra 2005 til 2013.

Man kan sagtens hygge sig på andre måder end at spise slik

Bodil Just Christensen, DTU

I første omgang er projektets mål at reducere 100 Hvidovre-familiers sukkerindtag med mindst 25 procent. Men det handler ikke om at forhindre danskernes slikspisning.

- Det er en meget central del af projektet, at det ikke handler om, at vi skal stoppe med at spise slik. Børn må stadig spise slik og drikke sodavand, men måske lidt mindre af det, siger Bodil Just Christensen og fortsætter:

- Hvilken sodavand er vigtigst? Den til børnefødselsdagen eller den i håndboldhallen efter træning? Måske skulle man kun drikke den ene.

Afstemning

Vil du gerne reducere dit indtag af slik, chokolade og sodavand?

Danskerne køber faktisk også mere sodavand. Vi drak i gennemsnit 66 liter om året, viser tal fra 2012, og siden da er salget steget med 24 procent. I 2018 købte hver dansker altså 87 liter sodavand om året.

Øget bevidsthed om hygge og slik

Årsagerne til danskernes glubende appetit på de søde sager viser undersøgelsen ikke noget om, men DTU-projektlederen peger på sammenhængen med den danske hygge som en åbenlys årsag.

- Det er noget, vi gør, når vi er sammen med dem, vi holder af. Og meget af det bliver dårlige vaner; en pose slik i bilen, som man bare spiser, eller at der bliver sat en skål slik på bordet, uden at man reelt set tænker over det, siger Bodil Just Christensen.

- Det handler om at begynde at have en bevidsthed omkring det og måske at få skilt det, at man tager det for givet, at hygge og slik, kage og sodavand hænger sammen. Man kan sagtens hygge sig på andre måder end at spise slik, siger hun.

Forskningsprojektet skal om tre år ende ud i et katalog af tips og tricks om, hvordan man kan reducere indtaget af slik.

Derfor vil forskerne spørge danskerne om tips, råd og tricks til, hvordan man hygger sig fredag eller andre dage uden søde sager.

Det har adskillige personer allerede givet deres bud på:

Sunde råd og tips fra 'erduforsød.dk'

 1. - Undgå at have "depoter" i huset. Skal man først ned for at købe det, tænker man sig lige om en ekstra gang.

  Karsten, København

 2. - Hjemmelavede popcorn!

  Kristoffer, Frederiksberg

 3. - Vores børn får det antal fredagsslik, som svarer til deres alder. Altså syv stykker til en syv-årig. Det har de altid været vant til – og de gemmer faktisk ofte til dagen efter.

  Anja, Gentofte

 4. - Erstat søde sager med udskåret frugt eller grøntsager med sund dip til.

  Tommy, København

 5. - Vi har ingen slikregler eller faste slikdage, og derfor synes vores søn på syv år også, at slik er temmelig ligegyldigt. Han er ikke interesseret i det, og vi har ikke gjort slik til noget “særligt". 

  Anne, Aalborg

 6. - Mere fedt i maden, så er man mæt længere og dermed mindre snack-syg. Desserter lavet på frugt og gerne toppet med nødder og fløde eller fed græsk yoghurt.

  Mette, Silkeborg

 7. - Køb sukkerfri saft i stedet almindelig saft. Drik mere vand. Smid lidt citron i evt. Find kalorielet slik til weekenden. Mere frugt og grønt på fade i stuen, som er let at komme til.

  Jeanie Kruse Özcan, Valby

 8. - Vi skærer æbler og andet sæsonfrugt i fine skiver og pynter det i en skål med lidt nødder og kokosflager. Vi drikker danskvand (sodamaskine i køkkenet), for det smager sjovere end postevand og er bedre end cola.

  Sophie Lundbæk, Værløse

 9. - Portionsanrettet fredagsslik i små glas så børnene ikke slås om, hvem der får mest.

  Sidse, Espergærde

 10. - Vi køber altid sodavand i de mindste størrelser, dvs. 0,25-0,33 l. På den måde er det meget nemmere at styre, at der ikke bliver drukket for meget.

  Hanne, København V