Samfund

Politiker og politi kritiserer musikvideo fra dansk rapgruppe

TV 2 Østjylland logo
I samarbejde med TV 2 Østjylland

En musikvideo optaget i Trillegården i Aarhus er populær på Youtube, men kritiseres for at promovere had, vold og frygt.

Maskerede mænd, der vifter med knive og skyder med pistoler, mens de rapper om livet som gangster. Det er indholdet i en musikvideo optaget i det aarhusianske boligkvarter Trillegården af gruppen Shooter Gang.

Selvom musikvideoen til nummeret 'Mask på', der blev lagt op på Youtube for en måned siden, har modtaget ros og anerkendelse, er både lokale beboere og politikere bekymrede.

I musikvideoen, der i skrivende stund er blevet vist mere end 360.000 gange, rapper en gruppe maskerede mænd blandt andet om kriminalitet, stoffer og våben.

Ifølge rådmand og politisk leder for Venstre i Aarhus Bünyamin Simsek appellerer gruppen bag videoen til følelser som had, vold, frygt og angst. Det siger han tirsdag til Aarhus Stifttidende. Han mener ikke, det er en undskyldning, at der er tale om en musikvideo.

- I stedet for at tage ned fra hylderne med alle de muligheder vores land giver unge mennesker - og det er der tusindvis af unge med samme baggrund, der gør - så skider de på den hånd, der brødføder dem, siger han.

TV 2 har tirsdag forsøgt at få rådmanden i tale, men han ønsker ikke at udtale sig yderligere og henviser til interviewet i Aarhus Stifttidende.

Videoen indeholder klip, der ligner hjemmevideoer, hvor gruppens medlemmer tilsyneladende affyrer rigtige håndvåben.

Fremstiller kvarteret værre, end det er

Også blandt Trillegårdens beboere vækker videoen bekymring. Her mener flere, at den sender et forkert signal til unge og får boligkvarteret til at fremstå meget værre, end det i virkeligheden er.

- Det er slet ikke så voldsomt. Jeg er flyttet herhen med familien, og vi oplever ikke noget, siger Brian Moesgaard, der til daglig arbejder som pædagog.

Området omkring Trillegården har for nylig været præget af konflikt mellem to bandegrupperinger, som førte til en visitationszone i store dele af Aarhus V. Men selvom Hasle i mange år har været plaget af bandekriminalitet, mener beboerne alligevel, at videoen tegner et forkert billede af området.

- Jeg tænker, at det ikke gør noget positivt for området, siger Cecilia Christensen, der til daglig arbejder som socialrådgiver.

Begejstring blandt børn og unge på Youtube

Selvom både beboere og politikere kritiserer musikvideoen, er brugerne på Youtube overvejende begejstrede, og flere roser de unge mænd for sangen.

Her ses nogle af de kommentarer, der er kommet til musikvideoen på Youtube.

Århus Stiftstidende kunne tidligere mandag også fortælle, at Hasle Skole kender til videoen, men at den endnu ikke har givet anledning til nogle problemer på skolen.

- Hvis nogle elever vil omtale den, så vil de få at vide, at vi finder den et ekstremt eksempel på forkerte værdier, dårlig attitude og kujonagtig opførsel, sagde skoleleder Ole Skov til Århus Stiftstidende.

Og den mening deler skolelederen med politiet.

- Vi kan jo se på videoen, at man ønsker at fremstille, at man er en form for bandegruppering, der bruger våben og opfordrer til, at man bruger maske, så man ikke kan genkendes. Indholdet af videoen er meget betænkeligt og sender et forkert signal for unge mennesker, siger Michael Kjeldgaard, der er politiinspektør hos Østjyllands Politi.

Lektor: - Ingen grund til bekymring

Selvom videoen har delt vandene, er der Ifølge Mads Krogh, lektor i Populær Musikkultur på Musikvidenskab på Aarhus Universitet, ingen grund til at bekymre sig for temaerne, Shooter Gang tager op.

Han understreger, at videoen ikke er virkeligheden, og at der ikke er grund til at forvente, at unge mennesker bliver kriminelle af at se den. For så ville det have været sket for mange år siden, da den type af musik har eksisteret i mange år.

- Jeg mener, man bør tage det roligt og ikke bekymre sig. Der er ikke noget særligt nyt eller for den sags skyld usædvanligt i sådan en video som denne i den her musikalske og genremæssige sammenhæng, siger Mads Krogh til TV2 Østjylland.

TV 2 Østjylland har både talt med gruppen bag videoen og deres pladeselskab Universal Music, men ingen af dem har ønsket at stille op til interview.

Videoen er optaget i området Herredsvang ved Hasle.