Kronprinsesse Mary: Børn skal vaccineres

Det kan være kontroversielt at melde sig ind i vaccine-debatten, men kronprinsessen træder ikke udenfor rammen, lyder det fra kongehusekspert.

Der blev ikke lagt fingre imellem, da kronprinsesse Mary holdt åbningstale ved Verdenssundhedsorganisationens (WHO) regionalkomitémøde i FN-byen i København mandag.

- Alle børn fortjener lige muligheder for at leve et sundt liv, og det inkluderer at få alle anbefalede vacciner, lød det fra kronprinsessen, der indtog talerstolen som den første.

Det er en sag, der ligger hendes hjerte nær, fremhævede hun. Derfor har netop det også været en prioritet gennem hendes 15 år som protektor for organisationen.

Kronprinsessen: - Vi skal arbejde anderledes

Især sygdommen mæslinger blev fremhævet, da talen faldt på vaccine-spørgsmålet.

I 2018 blev der registreret 82.596 tilfælde af mæslinger og 72 dødsfald i WHO's 53 medlemslande i Europa, viser tal fra organisationen. Og alene i de første seks måneder af 2019 blev der registreret 37 dødsfald og 90.000 tilfælde af sygdommen i de europæiske lande.

Dét er en udfordring, der peger på, at det er tid til forandring, lød det fra kronprinsesse Mary mandag:

- Det viser, at vi er nødt til at arbejde anderledes og gøre mere for at nå ud til alle hjørner af samfundet med faktabaseret information om vacciner og skræddersyede tilbud.

Samtidig pegede hun på kvaliteten i, at vi i Danmark har ”sikre og effektive midler” til at eliminere flere sygdomme – heriblandt mæslinger.

Kontroversielt område

Selvom vaccinedebatten kan være et usikkert terræn at træde ind på, er det dog ikke et problem, at kronprinsesse Mary begiver sig ud ad den vej. Sådan lyder det fra forfatter og kongehusekspert Søren Jakobsen.

- Det kan godt være kontroversielt i nogle ører. Men jeg mener ikke, hun træder udenfor den politiske ramme, hun kan bevæge sig indenfor, når hun lægger sig op ad Sundhedsstyrelsens anbefalinger, siger han til TV 2.

Ifølge kongehuseksperten er kronprinsessen en dygtig taler og repræsentant for WHO. Og så har hun bevaret en grundlæggende menneskelighed, som også gør hende populær hos danskerne.

- Hun er ikke udelukkende kongelig, hun er også mor til fire. Det giver hende en anden platform at tale fra, hvor folk vil lytte til hende, siger Søren Jakobsen.

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) er FN's organisation indenfor sundhedsområdet. Ved mandagens møde deltog mere end 500 mennesker - heriblandt sundhedsministre og repræsentanter fra de 53 medlemsstater i WHO's Europæiske Region.

Perspektiv

Mæslinger - og manglende vaccine

Antallet af mæslingeudbrud i europæiske lande har over længere tid været stigende. Senest har fire europæiske lande - Storbritannien, Grækenland, Tjekkiet og Albanien - mistet deres status som mæslingefrie lande.

Det skyldes ifølge afdelingslæge Peter Andersen fra Statens Serum Institut i høj grad manglende vaccination.

Danmark fik af Verdenssundhedsorganisationen status som mæslingefrit land i 2017 og har den status endnu, selv om der i 2019 har været flere tilfælde af mæslinger.

89 procent af danskfødte skolebørn er vaccineret mod mæslinger, fåresyge og røde hunde gennem det danske børnevaccinationsprogram. Siden april 2018 har det været muligt for voksne, der ikke er blevet vaccineret eller har haft sygdommen som børn, at få vaccinen gratis.