Samfund

Muligt bombefly fundet ud for Langelands kyst

En dykker har i Storebælt fundet, hvad der ligner et flyvrag fra Anden Verdenskrig. Der kan være ammunition.

Et muligt bombefly fra Anden Verdenskrig er fundet i Storebælt ud for Langelands sydlige spids.

Om bord kan der være ammunition, og derfor har Søværnet udsendt et midlertidigt forbud mod at dykke, fiske, sejle, arbejde eller kaste anker i området.

Det fortæller Bo Petersen, der er næstkommanderende i Søværnets Dykkertjeneste, der står for det maritime ammunitionsrydningsberedskab i Danmark.

- Vi får en civil anmeldelse om, at en dykker har set noget, som ligner et gammelt flyvrag. Det er sandsynligvis et Lancaster bombefly, der ligger dernede. Dykkeren siger, at der også ligger noget, der kunne ligne flybomber. Det er det, vi har reageret på, siger Bo Petersen.

Kan være farlig ammunition

Søværnet fik anmeldelsen om det opsigtsvækkende fund søndag omkring klokken 07.30.

I navigationsadvarslen oplyser søværnet, at der kan være tale om farlig ammunition, og al færden nær fundet er derfor forbudt.

Bo Petersen pointerer, at det endnu ikke er bekræftet, hvad der ligger på bunden.

Vind og bølger bremser undersøgelser

Og det er ikke sikkert, at der kommer klarhed over sagen lige med det første, for kraftig vind og høje bølger gør, at søværnet ikke kan komme frem til stedet.

- Så snart det er forsvarligt at rykke ud, bliver et dykkerhold sendt afsted. Så dykker vi ned til vraget og laver en grundig undersøgelse i det nærliggende område for ammunition. Derved kan vi konstatere, om området kan frigives, eller om vi skal bortskaffe ammunitionen, således at området er sikkert igen, siger Bo Petersen.

Lars Skjoldan, der er pressevagt ved Forsvarskommandoen, siger til TV 2, at minørtjenesten hurtigst muligt vil tage ud for at se, hvad der rent faktisk ligger på bunden af Storebælt.

- Det kommer til at ske inden for de nærmeste dage, når vejret tillader det, lyder det fra pressevagten.

Fly fra Anden Verdenskrig

Lancaster er et britisk firemotorers bombefly, der blev sat i produktion i 1941 og anvendt under Anden Verdenskrig.

Der blev ifølge Store Norske Leksikon produceret 7344 fly af Lancaster-modellen, der efter krigen blev brugt som blandt andet rekognosceringsfly indtil 1956.

Det er absolut ikke et sædvanligt fund at gøre i dansk farvand, mener Bo Petersen, der dog mindes, at der også blev fundet et bombefly, da Storebæltsbroen blev bygget.