Samfund

3F-formand vil have brancheklubber til at rette ind: - Det kan ikke diskuteres

Murersvendenes Brancheklub i Nordjylland vil ikke finde sig i det frie foreningsvalg.

På en kongres i Aalborg i næste uge vil forbundsformand i 3F Per Christensen igen understrege over for brancheklubber, at der er frit fagforeningsvalg i Danmark

- Det er fuldstændig indiskutabelt, at vi skal overholde lovgivningen, og vi skal overholde de overenskomster, vi selv har indgået. Det kan ikke diskuteres, siger han.

Vi arbejder ikke med nogen, der ikke er organiseret de steder, de skal være organiseret.

Emil Olsen, Murersvendenes Brancheklub i Nordjylland

Udmeldingen kommer, efter at bagagepersonale hos SAS Ground Handling i Københavns Lufthavn tre gange har strejket overenskomststridigt, fordi en vikar har været medlem af en anden fagforening end 3F.

Senest har en række brancheklubber meldt ud, at de ikke mener, at der er frit fagforeningsvalg i Danmark.

Eksempelvis mener Murersvendenes Brancheklub i Nordjylland, at murersvende skal være indmeldt i 3F.

- Per Christensen har ret i, at vi selv bestemmer, hvilke fagforeninger vi skal være i. Men ude på arbejdspladserne bestemmer vi også selv, hvem vi vil arbejde med. Og vi arbejder ikke med nogen, der ikke er organiseret de steder, de skal være organiseret, siger formanden for Murersvendenes Brancheklub i Nordjylland, Emil Olsen, til TV 2 og fortsætter:

- Man skal være organiseret i den forening, der har overenskomsten på den arbejdsplads, man arbejder under. Det har man forlangt i lufthavnen, og det er, hvad vi forlanger alle andre steder også.

Ansattes valg er frit

En dom ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i 2006 slår dog fast, at de ansattes valg er frit.

- Det, jeg vil minde dem om, er, at vi har en foreningsfrihedslov herhjemme, og at lovgivningen skal overholdes, og at vi i øvrigt har nogle overenskomster, der også skal overholdes, siger Per Christensen.

Ifølge Per Christensen har han og 3F hevet fat i brancheklubberne for at understrege, at valget af fagforening er frit i Danmark.

- Jeg tror i virkeligheden, at baggrunden for, at de siger sådan, er, at de hver eneste dag selv på deres egne arbejdspladser bliver udfordret af arbejdsgiverne, som i mange tilfælde bryder lovgivningen om arbejdsmiljø og social dumping.

- Så opstår der en situation af den her karakter, og så reagerer man, siger Per Christensen, der slår fast, at det ikke er en undskyldning.

- Vi overholder loven

Formanden for Murersvendenes Brancheklub i Nordjylland, Emil Olsen, frygter et gedemarked på det danske arbejdsmarked, hvis man accepterer andre fagforeninger end den pågældende arbejdsplads' fagforening.

Han afviser desuden, at man bryder lovgivningen ved at nægte en medarbejder frit fagforeningsvalg.

- Vi overholder loven. Vi tvinger ikke nogen til at melde sig ind, men vi beder dem om at træffe et valg, og vi hjælper dem også gerne med forståelsen af nødvendigheden af at være organiseret det samme sted, siger Emil Olsen.

- Vi ønsker ikke et gedemarked på det danske arbejdsmarked. Man kan ikke have en situation, hvor vi er ti medarbejdere på en arbejdsplads, og hvor vi står ti forskellige steder og skal spørge ti forskellige steder, hver gang vi skal rejse et krav eller lignende, siger han.

Han mener, det er vigtigt, at fagforeninger melder klart ud, hvor de står i denne sag.

- Når vi har fulgt debatten, har vi fået den opfattelse, at retten til at organisere sig bliver undergravet. Det er vigtigt, at vi tilkendegiver, at den ret vandt vi tilbage i 1899, og derfor vil ikke finde os i, at der bliver sat spørgsmålstegn ved den, siger han.