Samfund

Blev erklæret død ved en fejl - region glemte at udbetale erstatning på 445 kroner

Kirsten Kristensen blev erklæret død efter at have været indlagt på Sydvestjyske Sygehus i Esbjerg. Scanpix Danmark

Med den digitale død begyndte et tidskrævende og "besværligt" arbejde for Kirsten Kristensen med at genoplive sig selv.

Det var en skuffelse af de helt store for 70-årige Kirsten Kristensen, da hun kun fik tilkendt 445 kroner i erstatning fra Region Syddanmark, efter hun ved en fejl var blevet erklæret død.

Men ikke nok med, at beløbet ikke stemte overens med de godt 70.000 kroner, Kirsten Kristensen havde håbet at få udbetalt - nu trækker udbetalingen af de 445 kroner også i langdrag. Indtil videre har Kirsten Kristensen måttet vente i to måneder på at få pengene udbetalt.

- Jeg føler mig rigtig underprioriteret i systemet. Det er en lidt grotesk sag for at sige det ligeud, siger Kirsten Kristensen til DR Syd.

Blev erklæret død efter lungebetændelse

Det hele begyndte med en lungebetændelse og en indlæggelse på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg sidste år, men endte med, at Kirsten Kristensen fejlagtigt blev erklæret død.

Med den digitale død begyndte et tidskrævende og "besværligt" arbejde for Kirsten Kristensen med at genoplive sig selv hos både forsikringsselskab, bank, pension, ATP og Skat. Desuden skulle hun bestille nyt nem-ID, pas og kørekort.

Derfor havde Kirsten Kristensen søgt om en erstatning hos Region Syddanmark for det psykiske pres, hun siden indlæggelsen sidste år har været udsat for, samt erstatning for det tidsforbrug, hun har haft i forbindelse med den digitale genoprettelse. I alt 69.195 kroner.

Føler sig til grin

Men Region Syddanmark ville kun dække de omkostninger, som hun havde haft i forbindelse med at anskaffe sig et nyt kørekort og et nyt sygesikringsbevis.

- Jeg føler mig lidt til grin - det må jeg ærligt indrømme. De 445 kroner er nogle penge, jeg selv har betalt i første omgang, så det er ikke nogen kompensation. Det er kun nogle penge, jeg selv har lagt ud for andres fejl, siger hun til DR Syd.

Fra regionen lyder det, at man herfra ikke kan yde godtgørelse for tort, fordi det kun er "relevant i situationer, hvor for eksempel en persons frihed eller ære er blevet krænket på en særlig grov måde".

Region: Det er en dybt beklagelig sag

Hos Region Syddanmark erkender man, at den manglende udbetaling af de 445 kroner var en fejl fra deres side. Her fastslår man, at det er dybt beklageligt, at Kirsten Kristensen har været udsat for så mange fejl og dårlige oplevelser i kølvandet på sin indlæggelse.

Kirsten Kristensen kan derfor nu forvente, at pengene snart ruller ind på hendes konto.

Fra 2010 til 2018 blev syv personer ved en fejl erklæret døde på sygehuse i Region Syddanmark.