Samfund

Zoo har fået tre nye elefanter - se hvordan deres indtog i parken gik her

Det har været en stor udfordring at få de tunge dyr ind i deres anlæg.

Det går langt fra ubemærket hen, når København Zoo får nye beboere - især når de vejer i omegnen af 3,5 ton.

Torsdag hejste den zoologiske have nemlig tre nye elefanter over hegnet til parken: Hunelefanten Thiha Phyu, hendes datter Maha Kumari og den kun to år gamle han - og barnebarnet - Jung Bul Kne.

Her hejses den første transportboks ind over hegnet.

Elefanterne kom hele vejen fra den zoologiske have i Køln i deres grønne transportkasser for at bidrage til, at der med tiden kan komme flere elefantunger i Danmark.

- Det er en rigtig, rigtig stor dag, for vi får næsten fordoblet vores elefantbestand, sagde videnskabelig direktør Bengt Holst, som nu kan præsentere i alt syv elefanter i anlægget.

En svær opgave

Elefanternes størrelse gjorde, at selve flytningen var lidt af en udfordring. Først og fremmest krævede det en enorm kran, som var gedigen nok til at løfte de tunge dyr.

Den ældste elefant har indtaget anlægget.

Den proces startede klokken 11 med stor forsigtighed og med tilstedeværelsen af massevis af mænd og kvinder med hjelme og gule veste til at assistere. Blandt dem var blandt andet flere af de dyrepassere, som arbejder i Kølns zoologiske have og har studeret elefanternes adfærd gennem længere tid.

Fakta om Zoos elefanter

Navn: Asiatisk elefant

Vægt: Op til 5 tons

Højde: Op til 3 meter høj, op til 6 meter lang

Levealder: Maksimum 70 år

Drægtighed: 18-22 måneder

Antal unger: 1

Fødselsvægt: 100 kg

Kønsmoden: 8-14 år

Føde: Blade, kviste, bark, frugter, græs, urter, rødder og til tider vandplanter

- Det er selvfølgelig en stor belastning for dem at blive flyttet, sagde dyrlæge i København Zoo Mads Bertelsen, som også bemærkede, at især den ældste hun var en smule urolig, da hun ankom. Dette kunne have gjort det farligt at flytte hende.

- Derfor får de noget beroligende medicin, og ikke mindst flyttes de sammen som familie. De har snakket sammen hele vejen fra Tyskland med deres lavfrekvente brummen, sagde han.

Hejst over hegnet

Klokken 14 var alle tre elefanter blevet løftet over hegnet i deres transportkasser. Derefter tog de turen på en lastvogn gennem parken og indtog deres nye hjem i elefantanlægget.

Dyrepasser Charlotte Vestergaard, som også har fulgt elefanterne i den zoologiske have i Køln for at lære dem at kende, fortalte i den forbindelse, at alt er gået, som det skulle.

- Hun (Thiha Phyu, red.) er stille og rolig, og det er en kæmpe lettelse. Nu er der bare to mere, der skal pakkes ud, sagde hun.

Zoos videnskabelige direktør Bengt Holst fortæller, at de tre elefanter er en del af avlsprogrammet for asiatiske elefanter. Video: Silvie Ulrikke Østebø

Fra anlægget kan besøgende nu se de alle tre asiatiske elefanter udforske de mange nye indtryk. Der er langt mere liv i dem nu, hvor de er samlet med nogle, de kender, lød det fra dyrepasseren.

- De bryder sig ikke om at være væk fra hinanden, sagde Charlotte Vestergaard.

Regner med en ny alfahun

Det er dog først senere, at de tre nye beboere bliver introduceret for resten af flokken i Zoo.

Elefanten Maha Kumari (født 2007) har både sin mor og søn med fra Tyskland.

Zoos dyrlæger skal de næste par dage tjekke, at de nye gæster ikke har taget parasitter eller andet med sig. Derudover skal der sørges for, at familiesammenføringen går gnidningsfrit, fortæller Zoos presse- og kommunikationsansvarlig Jacob Munkholm Hoeck.

- Resten af flokken vil med det samme opdage, at der er kommet nye elefanter. De vil kommunikere med lyde og lugte allerede fra ankomsten, og efter et par dages karantæne vil elefanterne gradvist blive introduceret til hinanden, fortalte han.

De eksisterende fire elefanter, hunnerne Kungrao og Surin og hannerne Chang og Plaisak, er i en anden del af elefanthuset det første stykke tid.

Den unge hanelefant Jung Bul Kne blev født i 2017.

Når de mange elefanter sættes sammen, forventer Zoo dog, at den nye 39-årige hun, Thia Ha Pyhu, bliver gruppens leder. Blandt elefanter er det naturligt, at en flok har en matriark, som er leder af gruppen, og netop denne rolle havde hun i Køln.

- De to hunner, vi har nu, har lidt svært ved at finde det indbyrdes hierarki, og vi forventer derfor, at den gamle hun vil sætte sig på tronen og styre flokken, siger Jacob Munkholm Hoeck.

Den gamle hunelefant er den første, der tager turen over hegnet. Video: Silvie Ulrikke Østebø

Elefanterne kommer til Danmark, fordi København Zoo ikke har nok elefanter til at opretholde det avlsprogram, de er en del af for at beskytte arten. Der var kun en enkelt fødedygtig hun - nu kommer der to mere, der kan bidrage med mange nye elefantunger i fremtiden.