Samfund

Vanopslagh kræver minister på banen: - 3F opfører sig utilstedeligt igen og igen

Alex Vanopslagh kræver løsningsforslag fra beskæftigelsesministeren. Selv foreslår han øget tilsyn og økonomisk straf.

- 3F bruger systematisk bøllemetoder.

Sådan siger Liberal Alliances formand, Alex Vanopslagh, torsdag morgen til TV 2.

Om 3F og 3F Kastrup

3F, Fagligt Fælles Forbund, er Danmarks største fagforening med 272.000 medlemmer og repræsenterer ufaglærte og erhvervsuddannede lønmodtagere inden for industrier som bygge og anlæg, transport, den offentlige sektor, hotel- og restauration, tung industri samt det grønne område.

3F Kastrup har cirka 5000 erhvervsaktive medlemmer.

Kilde: 3f.dk

Han er en af flere politikere, som retter en hård kritik mod fagforbundet, efter at bagagepersonale fra SAS onsdag strejkede for tredje gang på en uge i protest mod, at deres kollega, en vikar, ikke ønsker at melde sig ind i 3F i Kastrup.

Vikaren er uddannet ingeniør, og derfor ønsker han at være medlem af ingeniørernes fagforening IDA. Det har fået to af hans kollegaer, der selv er medlemmer af 3F Kastrup, til at true vikaren til at melde sig ind i 3F Kastrup. Ifølge dem er der kun én måde at organisere sig på.

Alex Vanopslagh nævner sagen om Falck og Bios samt andre sager i Danish Crown som eksempler på lignende konflikter med 3F.

Ministeren skal på banen

Derfor ønsker den borgerlige politiker, at beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) kommer på banen med initiativer, der skal sikre det frie fagforeningsvalg i Danmark.

Foreningsfriheden i Danmark betyder, at den pågældende bagagemedarbejder er i sin fulde ret til selv at vælge, om han vil være medlem af en fagforening - og hvilken fagforening han vil være medlem af.

- Det er en myndighedsopgave at sikre, at frihedsrettigheder, herunder det frie fagforeningsvalg, bliver respekteret. Når vi ved, at der er et helt systematisk problem med, at 3F opfører sig utilstedeligt igen og igen, vil jeg bede ministeren komme med sine bud på, hvad man kan gøre ved det, siger Alex Vanopslagh.

Selv foreslår Liberal Alliances formand, at problemet kan komme til livs med øget tilsyn - eksempelvis fra arbejdtilsynet, som kan have særlig fokus på, at medarbejdere, som ikke ønsker at være medlem af 3F, også bliver behandlet ordentligt. En anden mulighed er, ifølge Alex Vanopslagh, at fradraget til fagforeningskontingenter ikke gælder for de fagforeninger, som ikke opfører sig fair.

- Der er mange muligheder. Ministeren skal have en chance for at komme på banen. Jeg vil gerne bakke op om løsningsforslag, men ministeren må klart og tydeligt sige, at det ikke er metoder, man accepterer. Og så skal vi have løst den generelle udfordring, siger LA-lederen, som derfor vil kalde Peter Hummelgaard i samråd om sagen.

På Twitter understregede beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) onsdag eftermiddag, at han tager afstand fra metoderne - men at han ikke kan blande sig i den konkrete sag.

Alex Vanopslagh bliver bakket op af sin borgerlige kollega Rasmus Jarlov fra Det Konservative Folkeparti.

- Det er en fuldstændig skamløs gidseltagning af uskyldige passagerer, som får ødelagt forretningsrejser og ferier, fordi 3F skaber sig og ikke vil acceptere, at de skal overholde loven om frit foreningsvalg, skriver han på Twitter.

Politikerne kan ikke blande sig

Arbejdsmarkedsforsker ved RUC, Bent Greve, kalder konflikten "en usædvanlig sag".

Dels fordi sagen har ført til arbejdsnedlæggelse blandt bagagemedarbejderne, og dels fordi det er usædvanligt, at bagagemedarbejderne er oppe mod én person, som er medlem af en anden faglig organisation.

Samtidig vurderer arbejdsmarkedsforskeren, at politikerne ikke for nuværende kan gribe ind i konflikten.

- Jeg har svært ved at se, at Folketinget kan gøre noget fornuftigt i denne sag. Jeg mener ikke, det er en opgave for politikerne at gå ind at regulere. Der er allerede den lovgivning, der skal være, siger Bent Greve til TV 2.

Han forklarer, at der er tradition for, at det politiske system holder sig udenfor arbejdsmarkedet, fordi der er tale om en glidebane.

- En af styrkerne ved den danske model er netop, at parterne har været i stand til selv at finde løsninger. Normalt skal Folketinget blande sig udenom, fordi det ellers vil være et indgreb i arbejdsmarkedets måde at lave aftaler på, forklarer han.

Lydfil lækket

Sagen om den ingeniøruddannede bagagemedarbejder førte onsdag til, at 150 bagagemedarbejdere i SAS for tredje gang i september nedlagde arbejdet.

Konflikten startede 23. juli, hvor bagagevikaren blev konfronteret af to kolleger, der er medlem af 3F Kastrup. De ville have ham til at melde sig ind i 3F og truede ham.

Vikaren valgte at optage konfrontationen. En optagelse, der senere fik konsekvenser for hans to kolleger, der har fået reprimander af 3F's lokalforening i Kastrup. Den ene af de to var næstformand for bagagemedarbejderne, men har efterfølgende fået frataget sine tillidsposter.

Lydfilen er også blevet lækket til Berlingske, der tirsdag aften kunne fortælle, at virakken om vikaren og 3F har ført til strejker i Københavns Lufthavn.

Formanden for 3F Kastrup, Henrik Bay-Clausen, har taget afstand fra medlemmernes opførsel. Han har overfor Berlingske sagt, at der var tale om en personalesag, som han fandt afsluttet i juli, men at vikarens fremmøde, samt at han skulle have filmet sine kollegaer, var årsagen til strejkerne.

Det samme har formand for 3F Peter Christensen, som på Twitter skriver:

- Det er absolut ikke i orden at udsætte kolleger for trusler, som det desværre er sket. Det siger sig selv, at lovgivningen skal respekteres.

Enormt pres fra kollegaer

Onsdag sendte SAS den omtalte vikar hjem fra arbejde, så de strejkende medarbejdere kunne genoptage deres arbejde.

Ifølge kommunikationsdirektør i SAS Karin Nyman havde hjemsendelsen intet at gøre med, hvorvidt SAS bøjede sig for pres fra bagagemedarbejderne, som ikke ønskede at se medarbejderen på job.

- Det er principielt vigtigt, at man selv vælger, om man vil være medlem af en fagforening, og i så fald, hvilken fagforening man vil være medlem af, slår Karin Nyman fast over for TV 2 torsdag morgen.

Hun understreger, at medarbejderen derimod blev sendt hjem, fordi SAS ville tage omsorg om vedkommende, som havde været udsat for et enormt pres fra kollegaerne.

Bagagemedarbejder begræder handling

I et interview med Radio 24syv udtalte en af de to mænd på lydoptagelsen sig onsdag om episoden:

- Jeg begræder sgu den her situation, som jeg både har sat mig selv og min arbejdsplads i. Og mine kollegaer for den sags skyld. Det er noget skidt alt sammen. Og sådan er det.

Så du fortryder, hvor det er endt henne?

- Ja, jeg begræder den handling. Sådan vil jeg sige det.

Føler du virkelig, at man er klam, når man står udenfor sammenholdet?

- Skal vi ikke sige, at vi stopper den her. Jeg vil ikke lyde uhøflig, men jeg bliver nødt til at lægge på, lyder det fra bagagemedarbejderen i interviewet med Radio 24syv.

Har du et tip til denne historie? Eller har du oplevet noget lignende? Kontakt journalist Sebastian Goos på goos@tv2.dk.