Samfund

Overblik: Sådan påvirker rentefaldet din økonomi

Dagligvarer kan blive dyrere, mens dit boliglån bliver billigere. Torsdagens rentefald er både godt og dårligt nyt, forklarer ekspert.

Nationalbanken sænkede torsdag renten til historiens hidtil laveste sats på minus 0,75 procent.

Det betyder, at det fremover bliver dyrere for danske banker at have penge stående i Nationalbanken. Og dermed har bankerne et større incitament til at låne pengene ud til danskerne i stedet for at lade dem stå og trække negative renter.

Rentefaldet kommer, efter Den Europæiske Centralbank (ECB) ligeledes har sænket renten til det laveste nogensinde fra minus 0,4 til minus 0,5 procent.

Men selvom et fald på 0,1 procent kan være svært at forholde sig til som gennemsnitlig dansk forbruger, har faldet større betydning for din hverdag, end man umiddelbart skulle tro.

Det forklarer Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom i Nordea Kredit, som uddyber, at det er på både godt og ondt, at Nationalbanken og ECB’s renter nu er lave som aldrig før.

Vi begynder med det gode.

Godt nyt til boligkøbere og -ejere

Hvis du skal til at købe et nyt hus, er den lave rente en glædelig nyhed. Det er nemlig blevet en smule billigere at låne penge og nemmere at blive kreditgodkendt.

- Når vi kigger på, hvad du kan låne for, vurderer vi dit rådighedsbeløb, efter alle udgifter er betalt. Og det rådighedsbeløb kommer du nu længere med end før. Hvis renten er lav, får du mere hus for pengene, siger Lise Nytoft Bergmann.

Hvis du allerede er i besiddelse af et hus, er den lave rente også positiv. Som låntager har du fået bedre konverteringsmuligheder, hvilket husejere allerede gør brug af i stor stil.

Dårligt nyt for indkøbsturen

Intet er så godt, at det ikke er skidt for noget, og et af formålene med det rentefald, som ECB annoncerede torsdag, er blandt andet at hæve inflationen i eurozonen til to procent, forklarer Lise Nytoft Bergmann.

Hvis det lykkes, kan det mærkes, når du køber ind. For så kommer dine dagligvarer til at koste mere, end de har gjort tidligere.

- ECB ønsker en stigning i inflationen, men det er altså stadig uvist, om det lykkes for dem at få den, siger boligøkonomen.

Godt nyt til aktionærerne

Hvad du muligvis kommer til at miste ved kasseapparatet i Føtex, kan du til gengæld vinde tilbage på aktiemarkedet. For ECB's rentefald var en saltvandsindsprøjtning for Europas virksomheder, der torsdag så stigninger på børsen.

Og selv hvis du ikke er bevidst investor, kan det være, du allerede har tjent penge uden at vide det.

- Vi har jo aktier via vores pensionsopsparing. Og man skal være meget konservativ, hvis man ikke direkte eller indirekte har aktier i sin portefølje, siger Lise Nytoft Bergmann.

Dårligt nyt for opsparingen

Hvis du til gengæld tilhører dette konservative segment, der ikke investerer, men lader pengene stå på en konto og trække renter, er dagens rentefald ikke særlig godt nyt.

- Hvis man fik noget, der lignede en rente på sin lønkonto før, skal man nok forvente, at hvis den ikke var tæt på nul før, så kan den komme det nu, siger Lise Nytoft Bergmann.

I værste fald kan kunder risikere at skulle betale for at have sin opsparing stående i en bank. Det har Nordeas erhvervskunder blandt andet oplevet, for de skal fremover betale 0,75 procent for at have deres penge stående i banken.

Godt nyt for jobsikkerheden

Hvis det regner på præsten, drypper det på degnen. Og hvis din arbejdsgiver har flere penge mellem hænderne, er der større sandsynlighed for, at du kan beholde dit job.

- Årsagen til rentefaldet er, at man vil sætte gang i økonomien. Og hvis Nationalbanken og Den Europæiske Centralbank har held med det foretagende, kan de holde opsvinget kørende. Dermed er der flere, der kan beholde deres job, siger Lise Nytoft Bergmann.

Om renten forbliver lav, afhænger af, om Den Europæiske Centralbank lykkes med sit projekt, vurderer hun.

Hvis den stagnerende inflation i eurozonen ikke stiger til de ønskede to procent, kan vi godt forvente, at den forbliver lav lang tid endnu.

- Det, vi har set i dag, er altså ikke bare en enlig svale, siger Lise Nytoft Bergmann.