Samfund

Lufthavnsansat og 3F'er: Man er ikke så velkommen, hvis man ikke er medlem

Medarbejdere i lufthavnen bakker de strejkende op, selvom det er en grundlovssikret ret, at man selv må vælge fagforening.

Politikere, arbejdsmarkedseksperter og fagforeningsledere har taget afstand fra de trusler og det pres, en vikar blandt bagagemedarbejderne i Københavns Lufthavn har været udsat for.

Men blandt lufthavnens medarbejdere var det torsdag svært at få folk i tale. Flere ville slet ikke snakke med TV 2, og de, der ville, bakkede de strejkende bagagemedarbejdere i SAS Ground Handling op.

En af dem var Karsten Nielsen, som er portør i SAS Cargo. Han har efter eget udsagn været medlem af 3F i 30 år, og han siger, at ”man ikke er så velkommen, hvis man ikke er medlem”.

Det ligger i luften, at det skal man, fortæller han. TV 2 har også beskrevet, hvordan det står sort på hvidt i flere 3F-foreninger i Kastrup, at et medlemsskab kræves. Til det har 3F Kastrups formand, Henrik Bay-Clausen, i en mail sagt, at man "justerer på vedtægterne".

Frygter løndumping

Historien kom frem i sidste uge, hvor 3F-medlemmerne havde krævet en vikar fjernet, fordi han ikke er medlem af samme fagforening som de andre.

- Han (vikaren, red.) er i sin gode ret til ikke at være med i 3F. Det er bare ikke så populært, og det skaber en masse problemer. Jeg synes, han skulle finde sig et andet arbejde et andet sted, siger Karsten Nielsen.

Hvis man ikke er medlem af den samme fagforening, frygter han løndumping. Han nævner lastbilchauffører i lufthavnen som et område, hvor det allerede er sket.

- Vi har oplevet, at vores gode løn- og arbejdsvilkår har hårde vilkår. Det er svært at opretholde det niveau, vi har nu. Derfor er det vores interesse, at vi kan holde sammen i den samme fagforening, siger Karsen Nielsen.

- De har kæmpet i mange år

Pia Pedersen er smørrebrødsjomfru i lufthavnen. Hun bakker også op om de bagagemedarbejdere, som har nedlagt arbejdet tre gange i september med mere end 50 aflyste fly og tusindvis af berørte passagerer til følge.

- Jeg synes, at det, der sker nu, er helt okay. At de vil have, at han skal være med i 3F. De har kæmpet i mange år for folk, der er herinde. Derfor synes jeg, det er okay, at de vil have, man skal være i samme fagforening, siger Pia Pedersen.

Onsdag offentliggjorde Berlingske en lydoptagelse, hvor man kan høre, at vikaren blev truet af to kolleger, hvoraf den ene er næstformand for bagagemedarbejderne i SAS i 3F Kastrup. I optagelsen henviser den omstridte medarbejder til foreningsloven, mens næstformanden siger, at "jungleloven lever herude."

Foreningsfrihed er en grundlovssikret ret. Tilbage i 2006 slog Menneskerettighedsdomstolen fast, at en arbejdsgiver ikke må afskedige en lønmodtager, fordi man ikke er medlem af en fagforening, eller hvis man ikke er medlem af samme fagforening som ens kolleger.

Fyret, fordi hun ikke ville skifte

Det var ellers det, der skete for Janni Nielsen sidste år.

Hun var ansat i kartonnagevirksomheden Peterson Packaging i Randers, hvor både tillidsmanden og chefen forsøgte at presse hende til at melde sig ind i 3F.

- Jeg fik at vide, at jeg skulle skifte til 3F, for ellers kunne jeg ikke være ansat der, siger Janni Nielsen, der valgte at blive hos Krifa.

Hun blev fyret i januar 2018. Janni Nielsen fortæller, at kollegerne forinden havde truet med strejke, hvis hun ikke skiftede fagforening, og at hendes chef havde sagt, at hun som den første røg ud, hvis nogen skulle fyres.

Begrundelse: Omstrukturering

Sidste år skrev Jyllands-Posten også om Janni Nielsens sag, og ved den lejlighed hørte avisen lydoptagelser, som Janni Nielsen havde lavet. Her bekræftes det, at chefen ville fyre hende, hvis hun ikke meldte sig ind i 3F.

- Vi må ikke gå ud og fyre for det (fagforeningsforhold, red.), men ved nærmeste lejlighed, hvor der skal nogen ud, så står du på affyringsrampe 1, sagde chefen ifølge Jyllands-Posten. Han sagde også:

- Det kan man komme uden om på mange måder. Jeg får bare til opgave at finde en eller anden dårlig undskyldning for at komme af med dig.

Janni Nielsen blev fyret med omstrukturering som begrundelse. Men hun var den eneste ud af mere end 120 ansatte, som blev afskediget.