Samfund

Nu er planen klar: Her vil Energinet placere elmaster i Jylland

Arkivbillede.  Søren Bidstrup / Scanpix Danmark

Frem til midten af oktober kan borgere og kommuner komme med input til justering af forslaget.

Det statslige selskab Energinet præsenterer nu et forslag til linjeføring af de nye 400 kilovolt elforbindelser, som skal gå fra Idomlund ved Holstebro til den dansk-tyske grænse.

Det skriver selskabet i en pressemeddelelse.

Ifølge DR skal 15 procent af de 170 kilometer elforbindelser, som svarer til cirka 26 kilometer, graves ned i jorden. De resterende 145 kilometer ledninger skal placeres på 35 meter høje elmaster.

Elnet højspænding Vestjylland

Christian Jensen, der er projektleder ved Energinet, fortæller, at man har fordelt kablerne i jorden mellem ni områder.

- De konkrete områder er valgt ud fra, hvor vi vurderer, det giver størst værdi for borgere og natur, at elforbindelsen etableres med kabler fremfor luftledninger, siger han i pressemeddelelsen.

Ifølge DR er man berettiget til en erstatning, hvis man bor inden for 280 meter af en af de kommende master. Bor man under 80 meter fra en af de kommende luftledninger på 400 kilovolt, vil man modtage et købstilbud fra Energinet.

Opfordrer borgere til at sende deres bemærkninger

De omtrent 700 husstande, der ifølge Energinet bor tættest på den foreslåede linjeføring eller kan få en luftledning eller et jordkabel på deres grund, er blevet inviteret til dialogmøder med Energinet.

- For at vi kan tage mere individuelle hensyn til de berørte borgere, skal vi kende deres behov og ønsker. For eksempel vil vi gerne vide, om der er landmænd med planer om at udvide bedriften, og om der er boligejere, der bor tæt på anlægget, som ønsker at sælge huset, siger Christian Jensen.

Han opfordrer borgerne på hele strækningen til at kigge på forslaget og sende deres bemærkninger inden 21. oktober.

- Det giver os mulighed for at justere vores forslag, inden vi sender et endeligt forslag sammen med miljøkonsekvensrapporten til Miljøstyrelsen, der behandler miljøkonsekvenserne af den valgte linjeføring, siger han.